Πιπέρι καγιέν: 3 άγνωστοι τρόποι που προστατεύει τα φυτά σου
Εάν είσαι fan των πικάντικων γεύσεων, μάλλον το πιπέρι καγιέν δεν λείπει από τη συλλογή μπαχαρικών, που έχεις στα ντουλάπια της κουζίνας σου.
Πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που δημιουργείται από καυτερές πιπεριές τσίλι, οι οποίες με την κατάλληλη επεξεργασία αποξηραίνονται και γίνονται σκόνη. Ταιριάζει υπέροχα σε σάλτσες, σούπες, κρεατικά, μαρινάδες και dressings για δροσερές σαλάτες. Είναι επίσης, ένα μπαχαρικό πλούσιο σε βιταμίνες, μαγνήσιο, κάλιο και «εξοπλισμένο» με αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες λόγω της καψαϊκίνης που περιέχει.
Τις παραπάνω πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να τις γνωρίζεις -ειδικότερα αν ασχολείσαι με τη διατροφή και η μαγειρική είναι η αγαπημένη σου συνήθεια. Κάτι που ενδεχομένως να μην γνωρίζεις, όμως, είναι ότι το πιπέρι καγιέν μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό προστατευτικό για τα φυτά σου. Μαθαίνεις περισσότερα διαβάζοντας παρακάτω.
Εάν είσαι fan των πικάντικων γεύσεων, μάλλον το πιπέρι καγιέν δεν λείπει από τη συλλογή μπαχαρικών, που έχεις στα ντουλάπια της κουζίνας σου. Πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που δημιουργείται από καυτερές πιπεριές τσίλι, οι οποίες με την κατάλληλη επεξεργασία αποξηραίνονται και γίνονται σκόνη. Ταιριάζει υπέροχα σε σάλτσες, σούπες, κρεατικά, μαρινάδες και dressings για δροσερές σαλάτες. Είναι επίσης, ένα μπαχαρικό πλούσιο σε βιταμίνες, μαγνήσιο, κάλιο και «εξοπλισμένο» με αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες λόγω της καψαϊκίνης που περιέχει.
Τις παραπάνω πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να τις γνωρίζεις -ειδικότερα αν ασχολείσαι με τη διατροφή και η μαγειρική είναι η αγαπημένη σου συνήθεια. Κάτι που ενδεχομένως να μην γνωρίζεις, όμως, είναι ότι το πιπέρι καγιέν μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό προστατευτικό για τα φυτά σου. Μαθαίνεις περισσότερα διαβάζοντας παρακάτω.
Πιπέρι καγιέν: Το φυσικό προστατευτικό για τα φυτά σου
1. Πιπέρι καγιέν ως φυσικό εντομοκτόνο: Προστασία από κάμπιες
Το πιπέρι καγιέν μπορεί να προστατεύσει από τις κάμπιες τα λάχανα, τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια που έχεις φυτεύσει, ορισμένα καλλωπιστικά φυτά (π.χ. χρυσάνθεμα και τριανταφυλλιές) αλλά και κάποια αρωματικά φυτά (π.χ. δεντρολίβανο και λεβάντα).
Θα χρειαστείς:
300 γρ. αλεύρι
80 γρ. πιπέρι καγιέν
Οδηγίες χρήσης:
Ανακατεύεις καλά το αλεύρι και το πιπέρι καγιέν σε ένα μπολ.
Με ένα τούλι ή χρησιμοποιώντας ένα καλσόν, πασπαλίζεις τα φύλλα των φυτών.
Επανέλαβε μετά από 2 βδομάδες.
Προτίμησε τις πρωινές ώρες, καθώς η υγρασία πάνω στα φυτά βοηθάει στην καλύτερη προσκόλληση του μείγματος στα φύλλα.
Απέφυγε την εφαρμογή σε πολύ ζεστές μέρες όπου η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30°C για να αποφύγεις την πρόκληση εγκαυμάτων στο φύλλωμα.
2. Πιπέρι καγιέν για προστασία από ακρίδες
Οι ακρίδες μπορούν να θέσουν άμεση απειλή στα φυτά σου καθώς συνήθως τρώνε τα φύλλα και τους τρυφερούς βλαστούς τους. Το πιπέρι καγιέν και το πράσινο σαπούνι δημιουργούν το combo που θα τα προστατεύσει.
Θα χρειαστείς:
5 κ.σ. πιπέρι καγιέν
2 κ.σ. πράσινο τριμμένο σαπούνι
500ml νερό
Ψεκαστήρι
Οδηγίες χρήσης:
Ανακατεύεις το πιπέρι καγιέν με το νερό σε ένα ψεκαστήρι και το αφήνεις για 12 ώρες.
Σουρώνεις το διάλυμα και προσθέτεις σε αυτό το τριμμένο, πράσινο σαπούνι.
Ψεκάζεις το φύλλωμα του φυτού.
Προτίμησε το σούρουπο για να αποφύγεις εγκαύματα στο φύλλωμα. Η καυστικότητα του πιπεριού καγιέν σε συνδυασμό με την έντονη ηλιοφάνεια θα έχει σίγουρα αρνητικές συνέπειες.
Επαναλαμβάνεις την εφαρμογή μόνο στην περίπτωση που εντοπίσεις πάλι ακρίδες να προσβάλλουν το φύλλωμα και τους βλαστούς των φυτών σου.
Εάν είσαι fan των πικάντικων γεύσεων, μάλλον το πιπέρι καγιέν δεν λείπει από τη συλλογή μπαχαρικών, που έχεις στα ντουλάπια της κουζίνας σου. Πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που δημιουργείται από καυτερές πιπεριές τσίλι, οι οποίες με την κατάλληλη επεξεργασία αποξηραίνονται και γίνονται σκόνη. Ταιριάζει υπέροχα σε σάλτσες, σούπες, κρεατικά, μαρινάδες και dressings για δροσερές σαλάτες. Είναι επίσης, ένα μπαχαρικό πλούσιο σε βιταμίνες, μαγνήσιο, κάλιο και «εξοπλισμένο» με αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες λόγω της καψαϊκίνης που περιέχει.
Τις παραπάνω πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να τις γνωρίζεις -ειδικότερα αν ασχολείσαι με τη διατροφή και η μαγειρική είναι η αγαπημένη σου συνήθεια. Κάτι που ενδεχομένως να μην γνωρίζεις, όμως, είναι ότι το πιπέρι καγιέν μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό προστατευτικό για τα φυτά σου. Μαθαίνεις περισσότερα διαβάζοντας παρακάτω.
Πιπέρι καγιέν: Το φυσικό προστατευτικό για τα φυτά σου
1. Πιπέρι καγιέν ως φυσικό εντομοκτόνο: Προστασία από κάμπιες
Το πιπέρι καγιέν μπορεί να προστατεύσει από τις κάμπιες τα λάχανα, τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια που έχεις φυτεύσει, ορισμένα καλλωπιστικά φυτά (π.χ. χρυσάνθεμα και τριανταφυλλιές) αλλά και κάποια αρωματικά φυτά (π.χ. δεντρολίβανο και λεβάντα).
Θα χρειαστείς:
300 γρ. αλεύρι
80 γρ. πιπέρι καγιέν
Οδηγίες χρήσης:
Ανακατεύεις καλά το αλεύρι και το πιπέρι καγιέν σε ένα μπολ.
Με ένα τούλι ή χρησιμοποιώντας ένα καλσόν, πασπαλίζεις τα φύλλα των φυτών.
Επανέλαβε μετά από 2 βδομάδες.
Προτίμησε τις πρωινές ώρες, καθώς η υγρασία πάνω στα φυτά βοηθάει στην καλύτερη προσκόλληση του μείγματος στα φύλλα.
Απέφυγε την εφαρμογή σε πολύ ζεστές μέρες όπου η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30°C για να αποφύγεις την πρόκληση εγκαυμάτων στο φύλλωμα.
2. Πιπέρι καγιέν για προστασία από ακρίδες
Οι ακρίδες μπορούν να θέσουν άμεση απειλή στα φυτά σου καθώς συνήθως τρώνε τα φύλλα και τους τρυφερούς βλαστούς τους. Το πιπέρι καγιέν και το πράσινο σαπούνι δημιουργούν το combo που θα τα προστατεύσει.
Θα χρειαστείς:
5 κ.σ. πιπέρι καγιέν
2 κ.σ. πράσινο τριμμένο σαπούνι
500ml νερό
Ψεκαστήρι
Οδηγίες χρήσης:
Ανακατεύεις το πιπέρι καγιέν με το νερό σε ένα ψεκαστήρι και το αφήνεις για 12 ώρες.
Σουρώνεις το διάλυμα και προσθέτεις σε αυτό το τριμμένο, πράσινο σαπούνι.
Ψεκάζεις το φύλλωμα του φυτού.
Προτίμησε το σούρουπο για να αποφύγεις εγκαύματα στο φύλλωμα. Η καυστικότητα του πιπεριού καγιέν σε συνδυασμό με την έντονη ηλιοφάνεια θα έχει σίγουρα αρνητικές συνέπειες.
Επαναλαμβάνεις την εφαρμογή μόνο στην περίπτωση που εντοπίσεις πάλι ακρίδες να προσβάλλουν το φύλλωμα και τους βλαστούς των φυτών σου.
3. Πιπέρι καγιέν για να κρατήσεις τις γάτες μακριά από γλάστρες και ζαρντινιέρες
Αγαπάς τις γάτες και όλα το ζωικό βασίλειο γενικότερα. Ωστόσο, οι πρώτες έχουν την τάση να σκαλίζουν και να ανακατεύουν το χώμα των φυτών (π.χ. για να κάνουν την ανάγκη τους) με αποτέλεσμα αυτά τα τελευταία να μαραίνονται. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι πιπέρι καγιέν, αλεύρι και τριμμένη κανέλα. 3 υλικά που θα «χτίσουν» ένα φυσικό τοίχος προστασίας.
Θα χρειαστείς:
1 κ.σ. πιπέρι καγιέν
1 κ.σ. τριμμένη κανέλα
2 κ.σ. αλεύρι
1 λίτρο νερό
Ψεκαστήρι
Οδηγίες χρήσης:
Ανακατεύεις όλα τα υλικά σε χλιαρό νερό.
Ψεκάζεις γύρω από τα φυτά στις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες.
Επαναλαμβάνεις την εφαρμογή μετά από 2 ήμερες για καλύτερα αποτελέσματα.
Σε περίπτωση βροχής, επαναλαμβάνεις και τις 2 εφαρμογές.
ΔΕΝ ψεκάζεις σε καμία περίπτωση το φύλλωμά τους.