Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκεί που φτιάχνονται οι πιο γνωστοί λουκουμάδες της Αθήνας…

Εκεί που φτιάχνονται οι πιο γνωστοί λουκουμάδες της Αθήνας...
Εκεί που φτιάχνονται οι πιο γνωστοί λουκουμάδες της Αθήνας, βρισκόταν το πρώτο φαρμακείο της πόλης

Εκεί που λειτουργεί το ζαχαροπλαστείο «Κρίνος» από το 1924, στεγαζόταν ίσως το πρώτο φαρμακείο της Αθήνας!
Σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, βρίσκεται εδώ και έναν αιώνα, το διασημότερο, πιθανότατα, ζαχαροπλαστείο της πόλης. Για την ακρίβεια, το πιο γνωστό μαγαζί με λουκουμάδες! Πρόκειται για τον «Κρίνο» ένα από τα πιο χαρακτηριστικά καταστήματα της πόλης, που βρίσκεται στον πεζόδρομο της Αιόλου, από το 1924 όταν και άνοιξε για πρώτη φορά.

Ο «Κρίνος» παραμένει ακόμα και σήμερα, ένας παραδοσιακός χώρος συνάντησης όλων των ηλικιών, πίσω όμως από τους διάσημους λουκουμάδες του, κρύβεται μια μεγάλη ιστορία της Παλιάς Αθήνας. Μια ιστορία που «δικαιολογεί» και το όνομα που έχει το κατάστημα, και πιστέψτε μας δεν έχει καμία σχέση με το γνωστό φυτό.

Το φαρμακείο του Σταμάτιου Κρίνου
Η ιστορία του καταστήματος δεν αρχίζει τον Μάρτη του 1924 όταν και έκανε τα εγκαίνιά του το ζαχαροπλαστείο, αλλά πολλά χρόνια νωρίτερα. Η αφετηρία δίνεται στα 1855, τότε που άνοιξε της πύλες του στο ίδιο κτίριο, ένα από τα πρώτα φαρμακεία της Αθήνας (είχε ιδρυθεί το 1837), που λίγα χρόνια πριν είχε γίνει πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους! Ο Σταμάτιος Κρίνος, φαρμακοποιός και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στέγασε εκεί το πρώτο του φαρμακείο, που πέρα από την παρασκευή φαρμάκων και σκευασμάτων εκτελούσε και εξετάσεις. Παράλληλα όμως, όπως όλα τα αντίστοιχα μέρη ανά την Ελλάδα, αποτελούσε και στέκι των αστών και μορφωμένων της πόλης. Ένα «μικρό κοινοβούλιο» όπως χαρακτηρίζονταν εκείνη την εποχή.

Ο Σταμάτιος Δ. Κρίνος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1815 ενώ το 1841, έχοντας πλέον το δίπλωμα του φαρμακοποιού πήγε στην Πίζα όπου έμεινε δύο χρόνια παρακολουθώντας μαθήματα βοτανικής και χημείας και από εκεί στο Παρίσι όπου έμεινε μέχρι το 1846 συμπληρώνοντας τις γνώσεις του. Όταν επανήλθε στην Αθήνα έγινε υφηγητής της οργανικής χημείας και το 1861 διορίστηκε τακτικός καθηγητής φαρμακολογίας και φαρμακευτικής στην Ιατρική Σχολή. Δίδαξε επίσης και στο Σχολείο των Τεχνών. Διετέλεσε μέλος του Iατροσυνεδρίου από το 1853 μέχρι το 1886, μέλος του αδελφάτου του νοσοκομείου «Η Ελπίς» (1854-1858, 1863), ελλανοδίκης της επί της Εμψυχώσεως της Εθνικής Βιομηχανίας Επιτροπής (1858, 1863, 1865) και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής δια την Παγκόσμιον Έκθεσιν (1862).

Συνέχιση της παράδοσης
Το φαρμακείο συνέχισε να λειτουργεί και μετά από τον θάνατό του, το 1886 σε ηλικία 71 ετών, με τις πηγές να αναφέρουν πως το ανέλαβε ο γιος του Αθανάσιος Κρίνος. Το 1890 ιδρύθηκε και το εργοστάσιο χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων της οικογένειας, στην οδό Γερανίου.

Κρίνος: Αλλάζει χέρια και αντικείμενο, όχι όμως όνομα
Το κτίριο με το φαρμακείο, παρέμεινε στην ιδιοκτησία της οικογένειας μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1920. Συγκεκριμένα, το 1923 πωλήθηκε στον πρόσφυγα από τη Σμύρνη, Μηνά Κασιμάτη, ο οποίος την επόμενη χρονιά, τον Μάρτιο του 1924, άνοιξε ζαχαροπλαστείο. Ο ίδιος δεν άλλαξε την επωνυμία κρατώντας το όνομα «Κρίνος» με το οποίο ήταν γνωστό στους Αθηναϊκούς κύκλους. τα επόμενα – μέχρι και τα σημερινά- χρόνια, το όνομα δεν άλλαξε…

Το ζαχαροπλαστείο του Κασιμάτη αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους Σμυρνιούς και συνολικά για τους Μικρασιάτες της Αθήνας. Άλλωστε βρισκόμαστε στα χρόνια μετά από την Μικρασιατική καταστροφή και τη μετανάστευση των συμπατριωτών μας. Μαζί τους φέρνουν νέες γεύσεις και αρώματα. Φέρνουν γλυκά που ανάμεσά τους είναι και οι περίφημοι λουκουμάδες. Το γλύκισμα που θα γίνει και θα παραμείνει μέχρι και σήμερα, σημείο αναφοράς του καταστήματος…

πηγή:reader.gr



Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας
Συμφωνώ