Επιστήμονες φτιάχνουν αντιβιοτικό «υπερόπλο» κατά των ανθεκτικών μικροβίων
 
			Επιστήμονες φτιάχνουν αντιβιοτικό «υπερόπλο» κατά των ανθεκτικών μικροβίων από… ξίδι
Από την κουζίνα στα εργαστήρια: το δημοφιλέστερο… ξινό «ενισχύεται» και μεταμορφώνεται σε υπερ-αντιβιοτικό
Εδώ και αιώνες, το ξίδι χρησιμοποιείται -εκτός από τη μαγειρική -ως φυσικό καθαριστικό και απολυμαντικό. Από την αρχαιότητα, όταν ο Ιπποκράτης το εφάρμοζε για τον καθαρισμό πληγών, έως τη νεότερη ιατρική, πριν από την εμφάνιση των σύγχρονων αντισηπτικών, το οξικό οξύ θεωρούνταν ένα απλό αλλά αποτελεσματικό όπλο απέναντι στα βακτήρια.
Ωστόσο, στη σημερινή εποχή των ανθεκτικών βακτηρίων, η ισχύς του μοιάζει περιορισμένη.
Τώρα, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων φαίνεται πως βρήκε τρόπο να «ενισχύσει» τη δράση του, μετατρέποντας το ταπεινό ξίδι σε ένα ισχυρό αντιβακτηριακό σκεύασμα. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ACS Nano, προέρχεται από τη συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν (Νορβηγία), του QIMR Berghofer και του Πανεπιστημίου Flinders (Αυστραλία).
Οι ερευνητές συνδύασαν το οξικό οξύ με νανοσωματίδια άνθρακα και κοβαλτίου, δημιουργώντας έναν νέο τύπο αντιβακτηριακού. Όπως αποδείχθηκε στα εργαστηριακά πειράματα, το εν λόγω μείγμα διαθέτει πολλαπλάσια ισχύ έναντι βακτηρίων που αντιστέκονται ακόμη και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά.
πηγή:ygeiamou.gr

