Τι θα συμβεί αν τρώτε φέτα κάθε μέρα: οι κύριες συνέπειες για τον οργανισμό
Τι θα συμβεί αν τρώτε φέτα κάθε μέρα: οι κύριες συνέπειες για τον οργανισμό
Οι διατροφολόγοι έχουν αναλύσει λεπτομερώς πώς η τακτική κατανάλωση φέτας επηρεάζει τον οργανισμό σας
Πηγή:
Η φέτα αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής κουζίνας. Και είναι λογικό: η φέτα προέρχεται από την Ελλάδα, μια μεσογειακή χώρα. Επιπλέον, είναι απλά πολύ νόστιμη. “Οι άνθρωποι αγαπούν τη φέτα για την αλμυρή, αλμυρή γεύση της και την κρεμώδη υφή της που δίνει στα πιάτα μια φωτεινή πινελιά”, εξηγεί η καρδιολόγος-διατροφολόγος και πιστοποιημένη σύμβουλος διαβήτη Michelle Rutenstein.
Όταν μιλάμε για τη μεσογειακή διατροφή και διατροφή, συχνά αναφερόμαστε σε μια διατροφή που δίνει προτεραιότητα στις άπαχες πρωτεΐνες και στις ολόσωμες φυτικές τροφές. Αυτός ο τύπος διατροφής έχει συνδεθεί με πλήθος πλεονεκτημάτων, όπως ο έλεγχος του βάρους, η υγεία της καρδιάς και η μακροζωία, γράφει η Parade.
Αξίζει όμως η φέτα να έχει θέση στη μεσογειακή διατροφή ή σε οποιοδήποτε άλλο υγιεινό διατροφικό πλάνο; Τι συμβαίνει αν τρώτε αυτό το τυρί κάθε μέρα; Διπλωματούχοι διατροφολόγοι έχουν περιγράψει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τακτικής κατανάλωσης φέτας και πώς να την κάνετε ένα υγιεινό μέρος της διατροφής σας.
Ποια είναι η διατροφική αξία της φέτας
Η Julia Zumpano, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στην Cleveland Clinic, αποκαλεί τη φέτα “τρόφιμο υψηλής πυκνότητας θρεπτικών συστατικών”.
“Η φέτα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, βιταμίνης Β12, σεληνίου και φωσφόρου. Όλα είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών, την παραγωγή ενέργειας και τη λειτουργία των κυττάρων”, σημειώνει.
Ένα φλιτζάνι (περίπου 150 γρ.) θρυμματισμένη φέτα περιέχει:
-Θερμίδες: 398
-Λίπη: 32,2 g
-Κορεσμένα λίπη: 20 g
-Νάτριο (αλάτι): 1710 mg.
-Υδατάνθρακες: 5,8 г
-Φυτικές ίνες: 0 g
-Ζάχαρη: 0 g
-Πρωτεΐνη: 21,3 g
-Ασβέστιο: 740 mg
–Φώσφορος: 506 mg
-Βιταμίνη Β12: 2,54 mcg
Τι θα συνέβαινε αν έτρωγα φέτα κάθε μέρα;
Ένα μικρό κομμάτι θρυμματισμένης φέτας φαίνεται μέτριο. Ωστόσο, οι διατροφολόγοι λένε ότι ακόμη και μία μερίδα παρέχει στον οργανισμό πολλά θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, η φέτα έχει και μειονεκτήματα, οπότε δεν είναι κατάλληλη για όλους.
Καταναλώνετε εκπληκτικά λίγα λιπαρά (σχετικά)
Η Zumpano σημειώνει ότι η φέτα θεωρείται τυρί με μειωμένα λιπαρά και θερμίδες. Μια ουγγιά (περίπου 28 γραμμάρια) φέτας περιέχει 75 θερμίδες, 6,1 γραμμάρια ολικού λίπους και 3,77 γραμμάρια “μη φιλικού προς την καρδιά” κορεσμένου λίπους.
Συγκριτικά, μια ουγγιά τσένταρ (ένα άλλο δημοφιλές τυρί για σαλάτα) περιέχει 120 θερμίδες και 10 γραμμάρια λίπους (εκ των οποίων περίπου 6 γραμμάρια είναι κορεσμένα). Η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στον έλεγχο της χοληστερόλης.
Πλησιάζετε τους πρωτεϊνικούς σας στόχους
Παρακολουθείτε την πρωτεΐνη σας; Σίγουρα δεν είστε μόνοι. Η φέτα είναι ένας τρόπος να πλησιάσεις το ατομικό σου πρωτεϊνικό επίδομα, το οποίο ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, τη δραστηριότητα και την υγεία, αλλά είναι σημαντικό για όλους.
“Η φέτα προσφέρει μια σταθερή, αξιόπιστη πρωτεΐνη που βοηθά στην υποστήριξη της μυϊκής αποκατάστασης και στον έλεγχο της όρεξης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας”, δηλώνει ο Dr Chris Mohr, σύμβουλος γυμναστικής και διατροφής. Ένα φλιτζάνι φέτα θα σας δώσει περίπου 20,3 γραμμάρια πρωτεΐνης – περίπου την ποσότητα που συνιστούν οι ειδικοί να τρώτε με κάθε γεύμα.
Τα οστά σας θα είναι πιο δυνατά
Η υγεία των οστών είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως καθώς μεγαλώνουμε, όταν ο κίνδυνος πτώσεων, καταγμάτων και οστεοπόρωσης αυξάνεται λόγω της απώλειας της οστικής πυκνότητας. Η Rutenstein μοιράζεται ότι η φέτα περιέχει δύο βασικά στοιχεία για τα οστά: ασβέστιο και φώσφορο.
Μια σημαντική σημείωση σχετικά με τον φώσφορο: η έλλειψή του είναι κακή για τα οστά, αλλά και η υπερβάλλουσα ποσότητα είναι επίσης επικίνδυνη. Για ενήλικες άνω των 19 ετών, η γενική σύσταση είναι 700 mg την ημέρα. Ένα φλιτζάνι φέτα περιέχει περίπου 500 mg.
Θα αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης Β12
“Οι βιταμίνες της φέτας, ειδικά η Β12, βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας και των υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων”, λέει ο Dr Mohr. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα.
Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της ανασκόπησης του 2025, δείχνουν ότι η βιταμίνη Β12 υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου, βοηθώντας να διατηρείται το μυαλό οξύ και συγκεντρωμένο.
Μπορεί να έχετε αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα
Τα άτομα με ευαισθησία στη λακτόζη μπορεί να ανέχονται τη φέτα καλύτερα από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.
“Η φέτα μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ειδικά αν είναι φτιαγμένη από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, επειδή περιέχει καζεΐνη τύπου Α2, σε αντίθεση με την καζεΐνη τύπου Α1 στο τυρί από αγελαδινό γάλα”, εξηγεί η Zumpano.
Η πρωτεΐνη Α2 είναι πιο εύπεπτη, γεγονός που μπορεί να μειώσει την πιθανότητα φλεγμονώδους αντίδρασης.
Ή αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα και αλλεργίες
Αλίμονο, δεν δέχεται κάθε στομάχι τη φέτα. Αν και η φέτα είναι γενικά πιο εύπεπτη από πολλά τυριά αγελαδινού γάλακτος, εξακολουθεί να περιέχει λακτόζη, αν και σε μικρότερες ποσότητες, τονίζει η διατροφολόγος Kathleen Benson.
Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να παρατηρήσουν γαστρεντερικά συμπτώματα εάν καταναλώνουν καθημερινά. Η Zumpano προσθέτει ότι τα άτομα με αλλεργία στο γάλα μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση.
Το φαγητό θα γίνει πιο χαρούμενο
Το φαγητό δεν έχει να κάνει μόνο με βιταμίνες και μέταλλα. Σημασία έχει και η γεύση. Επειδή η φέτα είναι πολύ γευστική, ακόμη και μια μικρή ποσότητα μπορεί να κάνει τα πιάτα πιο εύγευστα, γεγονός που συχνά οδηγεί σε μια πιο ισορροπημένη διατροφή συνολικά.
Ο Δρ Mohr συμφωνεί: “Οι άνθρωποι έλκονται από τη φέτα επειδή προσθέτει μια αλμυρή προφορά χωρίς να αισθάνονται βαριά. Έχει μια καθαρή, αλμυρή γεύση που “αραιώνει” τα λιπαρά τρόφιμα και εμπλουτίζει το πιάτο”.
Μπορεί να σας κάνει να βαρεθείτε
Από την άλλη πλευρά, η καθημερινή κατανάλωση φέτας μπορεί να γίνει βαρετή. “Η καθημερινή κατανάλωση φέτας μπορεί να οδηγήσει σε “κόπωση της γεύσης”, απλώς και μόνο επειδή είναι ένα πολύ δυνατό, αλμυρό τυρί”, παραδέχεται ο Benson.
Μπορεί να καταναλώνετε πολύ αλάτι
Η φέτα δεν έχει μόνο αλμυρή γεύση. Στην πραγματικότητα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. “Κάθε ουγγιά (28 γραμμάρια) φέτας περιέχει περίπου 300 mg νατρίου, το οποίο μπορεί να συσσωρευτεί γρήγορα και να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση, αν καταναλωθεί σε υπερβολική ποσότητα”, προειδοποιεί ο Benson.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης αλατιού στα 2.300 mg ημερησίως (και ιδανικά στα 1.500 mg).
Μπορεί να τρώτε πολύ λίπος
Η φέτα μπορεί να είναι λιγότερο λιπαρή από πολλά άλλα τυριά, αλλά εξακολουθεί να έχει αρκετά λιπαρά για να προσέχετε τις μερίδες σας.
“Μία ουγγιά (28 γραμμάρια) φέτας περιέχει επίσης περίπου 4 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, το οποίο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας, αν υπερβείτε την ημερήσια επιτρεπόμενη ποσότητα κορεσμένου λίπους”, λέει ο Rutenstein.
Η φέτα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Η απάντηση είναι εξατομικευμένη. Ωστόσο, ο Benson σημειώνει ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, η φέτα δεν προκαλεί φλεγμονή. “Ένας σημαντικός όγκος ερευνών δείχνει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση (όπως η φέτα, το γιαούρτι και το κεφίρ), δεν αυξάνουν τους βιοδείκτες της χρόνιας συστηματικής φλεγμονής και πολλά από αυτά μπορεί ακόμη και να σχετίζονται με μειωμένη φλεγμονή”, λέει.
Η κύρια εξαίρεση είναι τα άτομα με αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος. Για όλους τους άλλους, η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι γενικά ουδέτερη ή ευεργετική.
Πώς να τρώτε φέτα με οφέλη για την υγεία: συμβουλές από διατροφολόγους
1.Προσέξτε το μέγεθος της μερίδας σας. Ο Benson λέει ότι μια καλή ημερήσια μερίδα φέτας είναι περίπου 1 ουγγιά (28-30 γραμμάρια). Αυτή η ποσότητα προσθέτει γεύση και θρεπτικά συστατικά χωρίς να υπερεκτιμά το νάτριο ή τις θερμίδες.
2.Καταναλώστε την ως μέρος ενός ισορροπημένου γεύματος. Κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν θα καταστρέψει ή θα ενισχύσει την υγεία σας. Ο συνδυασμός της φέτας με άφθονα λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, άπαχες πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά βοηθά να γίνει μέρος μιας υγιεινής διατροφής.
3.Αναζητήστε ποικιλίες που είναι υγιείς για το έντερο. Η επιλογή φέτας με ενεργές καλλιέργειες παρέχει συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και την υγεία του εντέρου.
Ο ιστότοπος δεν είναι ασφαλής! Όλα τα δεδομένα σας βρίσκονται σε κίνδυνο: κωδικοί πρόσβασης, ιστορικό προγράμματος περιήγησης, προσωπικές φωτογραφίες, τραπεζικές κάρτες και άλλα προσωπικά δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν από επιτιθέμενους.
πηγή:prestagorica.si
