18 είδη λογοτεχνίας και τα βιβλία που πρέπει να διαβάσεις
Πόσα είδη λογοτεχνίας υπάρχουν; Αν αναρωτήθηκες ποτέ που βρίσκονται τα όρια ή εάν υπάρχουν εξ αρχής ανάμεσα στα μυριάδες είδη της λογοτεχνίας, ας ετοιμαστείς για μια αποκαλυπτική βόλτα.
Τα είδη της λογοτεχνίας είναι αρκετά ώστε να πιστέψουμε πως δε θα εκλείψει ποτέ ο μαγικός κόσμος των βιβλίων, παρά της δυσοίωνες προβλέψεις. Ας βουτήξουμε με τα μούτρα στα 18 είδη λογοτεχνίας που πρέπει να γνωρίζεις ως γνήσιος βιβλιοφάγος.
1. Ρεαλισμός
Χωρίς φίλτρα αυτό το είδος λογοτεχνίας μας δίνει την απροκάλυπτη αλήθεια. Ο ρεαλισμός γκρεμίζει της πόρτα της ρομαντικοποίησης και μεταφέρει όλα με ωμότητα αλλά και μπόλικη πραγματικότητα. Σκεφτείτε να διαβάσετε το «Έγκλημα και Τιμωρία» του μοναδικού Ντοστογιέφσκι.
2. Ρομάντζο
Δεν μπορείς να διαβείς στη ζωή σου χωρίς να σκοντάψεις σε μια ερωτική ιστορία. Αλλά το αληθινό ειδύλλιο; Αυτό το καύσιμο υψηλών οκτανίων του λογοτεχνικού πάθους. Ξέρετε ο έρωτας νικάει τα πάντα ακόμη και τη λογική. Αξίζει να διαβάσετε το έργο «Περηφάνια και προκατάληψη» της Jane Austen.
3. Επιστημονική φαντασία
Η επιστημονική φαντασία είναι μια παιδική χαρά, όπου η τεχνολογία, τα διαστημικά ταξίδια και τα δυστοπικά μέλλοντα αναμειγνύονται σ’ ένα γευστικότατο κοκτέιλ. Γευτείτε το «Dune» του by Frank Herbert.
4. Φαντασία
Σπαθιά πήραμε; Check. Μαγεία βάλαμε; Check. Δράκοι χόρεψαν κάποιο φλογερό solo; Σίγουρα! Η φαντασία σας ταξιδεύει μακριά από τη ρουτίνα σε κόσμους όπου κυριαρχεί η μαγεία και όλα είναι δυνατά, αρκεί να συνοδεύονται από μια προφητεία και έναν εκλεκτό που θα την εκπληρώσει. Εννοείται πως γλυκοχαράζει ήδη στο μυαλό σας πως πρέπει να διαβάσετε το Lord of the rings του J.R.R. Tolkien, εμείς απλά το επιβεβαιώνουμε.
5. Μυστήριο
Ποιος δεν αγαπάει ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα; Το μυστήριο σε παρασύρει σε λαγότρυπες, γεμίζει τον μυαλό σου με πολλά στοιχεία και «σε χτυπάει» με μια ανατροπή στο τέλος του. Είναι η λογοτεχνική εκδοχή ενός παιχνιδιού του μυαλού που δεν επιτρέπεται να καταλάβεις το τέλος από νωρίς. Προτείνουμε να διαβάσετε το «The Hound of the Baskervilles» του Arthur Conan Doyle.
6. Θρίλερ
Αν δεν καλύπτεις τα μάτια σου με τις παλάμες σου, αν δεν γουρλώσεις τα μάτια σου, κάνοντας μια παύση, δεν είναι λογοτεχνικό θρίλερ. Αυτό το είδος τρέφεται από την ένταση, τον κίνδυνο και αυτή την συγκίνηση του να ξεφεύγεις με δυσκολία από τα σαγόνια του θανάτου ή και όχι. Προτείνουμε το «The Girl with the Dragon Tattoo» του Stieg Larsson.
7. Τρόμος
Αφήστε τα φώτα αναμμένα γι’ αυτό. Ο τρόμος δεν έχει να κάνει μόνο με το αίμα, έχει να κάνει με αυτόν τον ανατριχιαστικό τρόμο, την ανατριχίλα στη σπονδυλική στήλη, αυτόν τον στοιχειωμένο ψίθυρο στο σκοτάδι που λέει: «Δεν είσαι μόνος». Και ό,τι είναι μαζί σου δεν είναι φιλικό. Προφανώς ο μετρ τους είδους δεν είναι άλλος από τον Stephen King με το αγαπημένο «The Shining».
8. Ιστορική μυθοπλασία
Ταξίδι στο χρόνο, χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας. Η ιστορική μυθοπλασία σε ταξιδεύει πίσω στις μέρες του παρελθόντος, υφαίνοντας ιστορίες μέσα από τον ιστό της ιστορίας με αρκετή αλήθεια ώστε να σε κάνει να σκεφτείς: «Αυτό συνέβη στ’ αλήθεια;». Το All the Light We Cannot See» του Anthony Doerr είναι μια εξαιρετική επιλογή.
9. Λογοτεχνική Φαντασία
Εδώ συχνάζουν οι κουλτουριάρηδες, πίνοντας εσπρέσσο και συζητώντας για τη ζωή και την τέχνη. Σίγουρα, τους έχεις πετύχει στη σχολή σου και εάν εσύ δεν κατάφερες να γίνεις κουλτουριαρης βαθιά μέσα σου πάντα θα θες. Πέραν όμως από την παλιά η λογοτεχνική μυθοπλασία είναι το είδος που παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά, βουτώντας βαθιά στη ψυχή, την κοινωνία και την πολυπλοκότητα της ύπαρξης. To «Kill a Mockingbird« της Harper Lee προτείνεται ανεπιφύλακτα για αυτές τις περιπτώσεις.
10. Απομνημονεύματα
Ένα είδος όπου ο συγγραφέας ξεδιπλώνει τα εσώψυχά του, εκθέτοντας την ωμή, αφιλτράριστη πραγματικότητα της ζωής του. Τα απομνημονεύματα είναι σαν το ριάλιτι για τον λογοτεχνικό κόσμο, προσωπικά, δραματικά και μερικές φορές πιο μυθιστορηματικά από την ίδια τη μυθοπλασία. Το «The Glass Castle» της Jeannette Walls πρέπει να μπει οπωσδήποτε στη συλλογή σου.
11. Βιογραφία
Σκεφτείτε το ως τον καλοντυμένο ξάδερφο των απομνημονευμάτων. Η βιογραφία μένει στα γεγονότα (ως επί το πλείστον) και σκιαγραφεί το πορτρέτο της ζωής κάποιου άλλου, είτε αυτός ήταν άγιος, είτε αμαρτωλός, είτε κάτι ενδιάμεσα. Σίγουρα, θα προτείνουμε αυτόν που δάγκωσε το μήλο, τον Steve Jobs και τη βιογραφία του από τον Walter Isaacson.
12. Αυτοβιογραφία
Είναι η ιστορία της ζωής κατευθείαν από τον πρωταγωνιστή με επιλεκτικές αναμνήσεις, αποσιωπημένες αποτυχίες και μια γερή δόση εξιλέωσης. Συνήθως, δεν είναι αντικειμενικά έργα, αλλά υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στη αυτοβιογραφία της βασίλισσας Φρειδερίκης και την αυτοβιογραφία της Anne Frank, την οποία και θα προτείνουμε με το βιβλίο «The Diary of a Young Girl». Βέβαια, εάν είστε σαρδανάπαλοι μπορείτε να διαβάσετε και της Φρειδερίκης, αλλά τέτοιοι είστε οπότε θα σας προτείνουμε το βιβλίο «Φρειδερίκη, η αμφιλεγόμενη βασίλισσα» της Αλεξάνδρας Στεφανόπουλου. Εμείς διακρίσεις δεν κάνουμε!
13. Gothic
Το παιδί του έρωτα του τρόμου και του ρομάντζου, με μια πρέζα σκοτεινής αισθητικής και αχνιστά φθινοπωρινά vibes. Η γοτθική λογοτεχνία έχει να κάνει με το ζεστό, το μυστηριώδες και το σκοτεινό, είτε πρόκειται για ανθρώπους, είτε για τόπους, είτε και για τα δύο. Τι καλύτερο από τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» της Emily Brontë.
14. Περιπέτεια
Ετοιμαστείτε για υψηλά στοιχήματα, επικά ταξίδια και περισσότερη αδρεναλίνη από όση μπορείτε να διαχειριστείτε. Η περιπέτεια είναι το είδος που δεν σταματά για ανάσα, παρασύροντάς σας από το ένα συγκλονιστικό σενάριο στο επόμενο. Το καταλληλότερο είναι το «The Adventures of Huckleberry Finn» του Mark Twain. Θα μας θυμηθείτε!
15. Σάτιρα
Ακονίστε το πνεύμα σας, γιατί η σάτιρα έρχεται για όλα όσα θεωρείτε ιερά και όσια. Αυτό το είδος είναι το όπλο της λογοτεχνίας για να κοροϊδεύει, να γελοιοποιεί και να επισημαίνει τον παραλογισμό του κόσμου. Είναι το λογοτεχνικό ισοδύναμο ενός πονηρού χαμόγελου και εμείς το λατρεύουμε. Διαβάστε το «Catch-22»του Joseph Heller και θα καταλάβετε.
16. Δυστοπικό
Μια προειδοποίηση! Καλώς ήρθατε στη σκοτεινή πλευρά του μέλλοντος. Η δυστοπική λογοτεχνία ρίχνει την αυλαία στα χειρότερα σενάρια της κοινωνίας, σερβίροντας ζοφερούς κόσμους όπου η ελπίδα και η επιβίωση δεν είναι εγγυημένη. Θα σας προτείναμε το «1984» του George Orwell αλλά εάν δεν πρόκειται να το διαβάσετε σύντομα πάρτε μια γεύση με τα αποφθέγματα του δυστοπικού έργου παρακάτω:
17. Epic
Οι ήρωες ανεβαίνουν και πέφτουν και οι μάχες -είτε κυριολεκτικές είτε μεταφορικές- καθορίζουν τη μοίρα ολόκληρων κόσμων. Είναι λογοτεχνία σε μεγάλη, σαρωτική κλίμακα που όταν έχει γερές βάσεις μπορεί να αφηγείται για πολλά χρόνια ακόμη και αιώνες. Προφανώς και δεν πάει το χέρι μας να πληκτρολογήσει κάτι διαφορετικό από την επική και κλασική «Ιλιάδα» του Ομήρου.
18. Ποίηση
Τελευταίο αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, η Ποίηση είναι το είδος όπου κάθε λέξη μετράει, όπου η μορφή και ο ρυθμός δημιουργούν νόημα όσο και το περιεχόμενο. Είναι η τέχνη του να λες περισσότερα με λιγότερα, να γεμίζεις στίχους με χαρακιές και να αφήνεις τους αναγνώστες με αποφθέγματα που θα απαγγέλλουν για μια ζωή. Ο ποιητής είναι ένας ιεροφάντης των λέξεων και ένας αφηγητής που μπορεί να εντοπίσει την ουσία του κόσμου. Βέβαια, είναι ένα αρκετά δύσκολο είδος και πολλοί έπεσαν στην παγίδα ή θέλησαν να είναι ποιητές, αλλά πόσοι τα κατάφεραν τελικά; Θα σας προτείνουμε κάποιον που δεν αποκαλούσε τον εαυτό του ποιητή, τον Κωνσταντίνο Καβάφη και τα εξαιρετικά ερωτικά του ποιήματα, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε και εδώ.
Εσάς ποιο είδος λογοτεχνίας σας ελκύει και ποιο βιβλίο σας άνοιξε τις νοητές πύλες του;