Μετάβαση στο περιεχόμενο

5 υγιεινές τροφές με περίεργη γεύση και υφή

5 υγιεινές τροφές με περίεργη γεύση και υφή

5 υγιεινές τροφές με περίεργη γεύση και υφή – Μήπως απλώς δεν τις τρώμε σωστά;

Τσάι μάτσα, σπόροι τσία και άλλες τροφές που δεν μπορώ να καταναλώσω εύκολα. Εάν ταυτίζεσαι, μήπως απλά δεν τις τρώμε σωστά;

Η υγιεινή διατροφή θεωρείται ο απόλυτος δρόμος προς τη μακροζωία, την ευεξία και την άψογη σωματική υγεία. Όμως, κάποιες φορές, οι πιο ωφέλιμες τροφές είναι εκείνες που δυσκολευόμαστε περισσότερο να καταναλώσουμε. Δεν είναι όλες οι τροφές γευστικά ωραίες από την πρώτη μπουκιά, ούτε όλες έχουν υφή που μας κάνει να θέλουμε να τις απολαύσουμε. Όμως, πριν τις βγάλουμε από το πρόγραμμά μας δια παντός, ας σκεφτούμε, τι φταίει πραγματικά. Είναι η τροφή αυτή καθαυτή ή μήπως απλά δεν έχουμε βρει τον σωστό τρόπο να τη συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας;

Η μαγειρική και η διατροφή είναι, πάνω απ’ όλα, θέμα ισορροπίας και συνδυασμών. Μερικές από τις πιο παρεξηγημένες τροφές κρύβουν πλούτο διατροφικής αξίας, και αν ξέρουμε πώς να τις καταναλώσουμε σωστά, μπορούμε να τις μετατρέψουμε από “αναγκαστικά κακά”, σε απολαύσεις. Δες πέντε ιδιαίτερες τροφές που πολλοί αποφεύγουν λόγω γεύσης ή υφής και ας δούμε πώς μπορούμε να τις κάνουμε πιο φιλικές και γευστικές.

5 υγιεινές τροφές με περίεργη γεύση και υφή
1. Μάτσα, το τσάι με τη γεύση…γρασίδι

► Η επιστήμη πίσω από τη γεύση: Το μάτσα είναι τσάι σε σκόνη που προέρχεται από τα φύλλα του πράσινου τσαγιού. Η γεύση του είναι πολύ έντονη και πικρή, κυρίως λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων χλωροφύλλης και πολυφαινολών (όπως η κατεχίνη EGCG) που περιέχει. Αυτές οι ενώσεις είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση, που ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει από χρόνιες ασθένειες. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα (όπως η L-θεανίνη) προσδίδει επίσης στο μάτσα την ιδιότητα να μειώνει το άγχος και να ενισχύει την πνευματική εγρήγορση.

► Πώς να το κάνεις πιο ευχάριστο: Συνδύασέ το με λίγο μέλι ή =φτιάξε το με γάλα αμυγδάλου ή βρώμης για να εξισορροπήσεις τη γεύση του. Αν το κάνεις smoothie με φρούτα, το μάτσα θα γίνει πιο ελαφρύ και απολαυστικό.

2. Μπάμιες, υπάρχει πιο “κολλώδης” υφή;

► Η επιστήμη πίσω από την υφή: Η υφή των μπαμιών οφείλεται σε δύο βασικά συστατικά: την πηκτίνη και τη βλεννίνη. Αυτές οι ουσίες είναι πολυσακχαρίτες που δίνουν στις μπάμιες την ιδιότητα να διατηρούν την υγρασία και να δημιουργούν μια κολλώδη υφή όταν μαγειρεύονται. Η πηκτίνη είναι ένα φυσικό τζελ που χρησιμοποιείται σε πολλές μαρμελάδες και κομπόστες, ενώ η βλεννίνη δίνει τη χαρακτηριστική “λάσπη” που είναι έντονα αισθητή όταν οι μπάμιες μαγειρεύονται σε υγρά. Αυτή η υφή μπορεί να είναι απωθητική για πολλούς, αλλά οι μπάμιες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C και το φολικό οξύ.

► Πώς να τις κάνεις πιο ευχάριστες: Αν η υφή των μπαμιών σου φαίνεται δύσκολη, δοκίμασε να τις ψήσεις στο φούρνο με μπόλικο ελαιόλαδο και λεμόνι. Η ψημένη εκδοχή τους μειώνει την κολλώδη υφή, διατηρώντας παράλληλα τα θρεπτικά τους συστατικά. Εναλλακτικά, μπορείς να τις προσθέσεις σε σούπες και στιφάδο, όπου θα απορροφήσουν τις γεύσεις των άλλων υλικών και θα γίνουν πιο “ευχάριστες” στο στόμα.

 

3. Σπόροι τσία, μια ζελατινώδη υφή που θέλει τον σωστό συνδυασμό

► Η επιστήμη πίσω από την υφή: Οι σπόροι τσία είναι γεμάτοι με πολυσακχαρίτες, κυρίως ίνες διαλυτές, που απορροφούν μεγάλες ποσότητες νερού όταν μουλιάζουν, δημιουργώντας μια ζελατινώδη υφή. Αυτή η “gel” υφή μπορεί να φανεί περίεργη, αλλά είναι ακριβώς αυτή η ιδιότητα των σπόρων να δημιουργούν υφή που τους κάνει εξαιρετικά ευεργετικούς για την πέψη. Περιέχουν επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

► Πώς να τους κάνεις πιο ευχάριστους: Για να απολαύσεις τη γεύση τους χωρίς να σε ξενίσει η υφή, πρόσθεσέ τους σε smoothies ή σε pudding φτιαγμένα με γάλα καρύδας ή βρώμης. Αν τους αφήσεις να μουλιάσουν αρκετές ώρες, η υφή τους γίνεται πιο λεία και εύκολη να καταναλωθεί. Μπορείς επίσης να τους προσθέσεις σε σαλάτες ή γιαούρτι για μια πιο ευχάριστη αίσθηση.

4. Κεφίρ, υγιεινό αλλά ξινό

► Η επιστήμη πίσω από την γεύση: Το κεφίρ είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται από ζύμωση γάλακτος με προβιοτικά βακτήρια και ζυμομύκητες, όπως το Lactobacillus kefiri. Αυτή η διαδικασία παράγει οξέα, όπως το γαλακτικό οξύ, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ξινή γεύση του κεφιού. Αυτά τα βακτήρια και οι μύκητες προσφέρουν προβιοτικά οφέλη που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ το κεφίρ περιέχει επίσης ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες της ομάδας B.

► Πώς να το κάνεις πιο ευχάριστο: Αν η ξινίλα σε ενοχλεί, ανάμειξέ το με μέλι ή φρούτα για να απαλύνεις τη γεύση του και να το κάνεις πιο γλυκό. Μπορείς να το προσθέσεις σε smoothies, να το χρησιμοποιήσεις σε σούπες ή σαλάτες ή ακόμα και να το προσθέσεις σε ομελέτες για επιπλέον θρεπτικά συστατικά χωρίς να πρωταγωνιστεί η έντονη γεύση του.

5. Ξίδι, η… top ξινή γεύση

► Η επιστήμη πίσω από την γεύση: Το ξίδι παράγεται μέσω της ζύμωσης, όπου τα σάκχαρα των τροφίμων (συνήθως φρούτα ή δημητριακά) μετατρέπονται σε οξικό οξύ από βακτήρια του οξικού οξέος. Η γεύση του ξιδιού είναι έντονα ξινή και μπορεί να φαίνεται επιθετική για μερικούς, όμως το οξικό οξύ του ξιδιού έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στην καλή πέψη και στη μείωση της φλεγμονής.

► Πώς να το κάνεις πιο ευχάριστο: Δοκίμασέ το σε σάλτσες για σαλάτες με μέλι και μουστάρδα, ή χρησιμοποίησέ το σε μαρινάδες για κρέας και λαχανικά. Ο συνδυασμός του ξιδιού με άλλα συστατικά, όπως το ελαιόλαδο και τα βότανα, μειώνει την ένταση της γεύσης του και από την άλλη, απογειώνει τις γεύσεις των πιάτων σου.

πηγή:www.shape.gr



Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας
Συμφωνώ