Νευροψυχολόγος: «Αυτά είναι τα 4 πράγματα …

Νευροψυχολόγος: «Αυτά είναι τα 4 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις τη πρώτη μέρα στο σχολείο»

Τα παιδιά επιστρέφουν στα σχολεία και ένας νευροψυχολόγος δίνει συμβουλές.

Επιστροφή στο σχολείο, μια περίοδος που μπορεί να είναι πολύ αγχωτική για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς. Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες που προκύπτουν αυτή τη στιγμή και υπάρχουν πολλοί γονείς που δεν ξέρουν τι να κάνουν για να κάνουν τη στιγμή πιο εύκολη και να αποτρέψουν το παιδί τους από το να περάσει άσχημα στην τάξη. Ο νευροψυχολόγος και γιατρός ψυχολογίας Álvaro Bilbao συμβουλεύει, πάνω απ’ όλα, να μην κάνετε αυτά τα 4 πράγματα.

Πρώτον, συνιστά στους γονείς να αποφεύγουν να δίνουν μηνύματα που μπορεί να αντανακλούν φόβο. Την πρώτη ημέρα του σχολείου, είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιούνται εκφράσεις που θα μπορούσαν να «δημιουργήσουν ανασφάλεια» στο παιδί «όπως να φέρεσαι καλά, να ακούς τον δάσκαλο ή να μην χτυπάς κανένα παιδί». Αντ’ αυτού, προτείνει τη χρήση θετικών μηνυμάτων όπως «παίξε πολύ, κάνε πολλούς φίλους ή περνάς καλά». Αυτό, λέει, «είναι ο καλύτερος τρόπος για να φέρουμε το παιδί στην τάξη γεμάτο θετική ενέργεια και ενθουσιασμό».

Το δεύτερο πράγμα που δεν πρέπει να κάνουμε ως γονείς είναι να κλαίμε. Όπως επισημαίνει η Μπιλμπάο, «αν και είναι πρακτικά αδύνατο να μην συγκινηθείτε όταν τα παιδιά σας πηγαίνουν για πρώτη φορά στο σχολείο, είναι σημαντικό να μην κλαίτε μπροστά τους και να δείχνετε δυνατοί».

Γιατί; Γιατί, όπως επισημαίνει, «είναι μια μέρα που πρέπει να μεταδώσουμε στα παιδιά μας αυτοπεποίθηση, ασφάλεια και ηρεμία, καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα βοηθήσουμε». Για να το πετύχετε αυτό, η ειδικός συνιστά «να σκέφτεστε ότι πρέπει να είστε χαρούμενοι», έστω και μόνο εκείνη τη στιγμή, και να συγκρατήσετε την ανάγκη να κλάψετε μέχρι να τα αφήσετε στην τάξη.

Η τρίτη συμβουλή του Álvaro Bilbao είναι να μην κοιτάτε έξω από το παράθυρο. Αν έχουμε αφήσει το παιδί μας στην τάξη, η καλύτερη συμβουλή είναι να μην κοιτάξουμε πίσω ή να κρυφοκοιτάξουμε έξω για να δούμε πώς είναι. «Όταν ένας γονιός κοιτάζει έξω από το παράθυρο, κινδυνεύει να δει το παιδί του να κλαίει, να είναι μόνο του ή να μοιάζει χαμένο και εκτός τόπου και αυτό θα του δημιουργήσει αγωνία και θα πρέπει να πάει στη δουλειά».

Από την άλλη πλευρά, προσθέτει, «όταν ένα παιδί βλέπει τους γονείς του στην άλλη πλευρά του παραθύρου, μπορεί να νομίζει ότι είναι ακόμα εκεί έξω και ότι, όταν βγει στην αυλή, θα τους βρει». Επιπλέον, «το γεγονός ότι εσείς κοιτάτε έξω θα δώσει στο παιδί την αντίληψη ότι δεν το εμπιστεύεστε και θα το κάνει να αγχωθεί περισσότερο». Η συμβουλή του Μπιλμπάο είναι «μόλις το παιδί περάσει την πόρτα, γυρίστε πίσω και επιστρέψτε στη δουλειά, στο σπίτι ή όπου αλλού σκοπεύετε να πάτε».

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, μην αργείτε. «Το να φεύγουμε αργά από το σπίτι και να βιαζόμαστε θα αυξήσει το επίπεδο του άγχους μας και μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για εμάς και τα παιδιά μας. Και είναι γεγονός ότι, «όταν είμαστε αγχωμένοι, θυμώνουμε πιο εύκολα, φωνάζουμε πιο εύκολα, κλαίμε πιο εύκολα και λέμε πιο εύκολα πράγματα που δεν εννοούμε».

Για να το αποφύγετε αυτό, η συμβουλή της είναι η εξής:

  1. Προετοιμάστε το σακίδιο με το παιδί την προηγούμενη ημέρα.
  2. Ετοιμάστε τα ρούχα του παιδιού σας την προηγούμενη ημέρα.
  3. Προετοιμάστε τα ρούχα σας την προηγούμενη ημέρα
  4. Ετοιμάστε το τραπέζι του πρωινού πριν πάτε για ύπνο.
  5. Βεβαιωθείτε ότι έχετε γεμάτο το ρεζερβουάρ βενζίνης.
  6. Ξυπνήστε εγκαίρως και προγραμματίστε να φτάσετε τουλάχιστον 10 λεπτά νωρίτερα.

Αν τα έχετε σχεδιάσει όλα αυτά και ο γιος ή η κόρη σας ρίξει το πρωινό πάνω της ή στον εαυτό της, «θα είστε ευτυχείς που έχετε χρόνο στη διάθεσή σας», καταλήγει.



Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας
Συμφωνώ
Μετάβαση στο περιεχόμενο