Πέθανε σε ηλικία 65 ετών ο συγγραφέας και μεταφραστής …
Πέθανε σε ηλικία 65 ετών ο συγγραφέας και μεταφραστής Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης
Την είδηση του θανάτου τού Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη (1959 – 2024) έκανε γνωστή ο γιος του, Βασίλης Τριανταφυλλίδης με ανάρτησή του. Βαθύς γνώστης της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αφήνει σημαντικό έργο για την κατανόηση των χωρών αυτών, καθώς κι ένα τεράστιο σώμα μεταφράσεων, δοκιμίων και λογοτεχνίας.
Την είδηση του θανάτου του συγγραφέα και μεταφραστή, Δημήτρη Τριανταφυλλίδη (1959-2024), που νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες, έκανε γνωστή με μια ανάρτησή του, ο γιος του Βασίλης Τριανταφυλλίδης.
Μεταξύ άλλων, γράφει στην ανάρτησή του:
«Ο Δημήτρης γεννήθηκε στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης στις 9 Δεκεμβρίου του 1959, στην οποία πέρασε και το πρώτο μέρος της ζωής του. Το 1980 έφυγε για να σπουδάσει Φιλοσοφία στο Κιέβο της τότε Σοβιετικής Ένωσης και επέστρεψε πέντε χρόνια αργότερα. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις θεολογικές του σπουδές στη Θεσσαλονίκη, προτού μετακομίσει στην Αθήνα, όπου και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.
Έκτοτε, φόρεσε πολλά καπέλα, αυτό του δασκάλου, του δημοσιογράφου, του ποιητή, του συγγραφέα, αλλά και του μεταφραστή. Ως μεταφραστής ήταν ίσως ο πιο δραστήριος της εποχής του, με περισσότερες από 130 μεταφράσεις από τα Ρωσικά στα Ελληνικά, έχοντας δουλέψει πάνω σε δοκίμια, ποιήματα, λογοτεχνικές συλλογές, αλλά και αρχειακό υλικό από τη Σοβιετική Ένωση, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της μνήμης των θυμάτων του Σοβιετικού ολοκληρωτισμού.
Τα τελευταία του χρόνια τα πέρασε στην Ερέτρια, μαζί με τα λατρεμένα του σκυλιά, κάτι το οποίο τον γέμιζε και του έδινε χαρά. Θα μου λείψουν πολύ οι κουβέντες που κάναμε για τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, την πολιτική, τη μουσική, αλλά και τα υπέροχα γεύματα που μοιραστήκαμε στα αγαπημένα του μέρη.
Επιθυμία του ήταν η κηδεία να πραγματοποιηθεί στη Ριτσώνα Ευβοίας. Θα σας ενημερώσω για τα περαιτέρω μόλις έχω νεότερα.
Σας ευχαριστώ πολύ για τα εκατοντάδες μηνύματα που έχετε στείλει όλο αυτό το διάστημα στον ίδιο αλλά και σε εμένα, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ένιωθε την αγάπη σας και του έδωσε δύναμη στις δύσκολες στιγμές».
Το έργο του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη
Ο Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε το 1959 στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο «Ταράς Σεβτσένκο» στο Κίεβο και στη συνέχεια σπούδασε Θεολογία στο ΑΠΘ.
Από πολύ νωρίς γοητεύτηκε από τη ρωσική γραμματεία κι έτσι άρχισε να μεταφράζει εμβληματικές προσωπικότητες και κείμενα. Μέχρι σήμερα, έχει μεταφράσει περισσότερα από 130 βιβλία, τα οποία αφορούν όλο το εύρος των ρωσικών γραμμάτων: φιλοσοφία, θεολογία, ιστορία, πολιτική, πεζογραφία, ποίηση, θέατρο, κριτική της λογοτεχνίας κ.ά.
Το 2014 ίδρυσε το περιοδικό «Στέπα», μία τετραμηνιαία επιθεώρηση του ρωσικού πολιτισμού, στο οποίο δημοσίευε μεταφράσεις σημαντικών στοχαστών και λογοτεχνών, τόσο του παρελθόντος, όσο και του παρόντος, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τον Έλληνα αναγνώστη να προσεγγίσει το περίπλοκο μα και γοητευτικό φαινόμενο που ακούει στο όνομα «ρωσικός πολιτισμός».
Παράλληλα, δημοσίευε άρθρα και μελέτες σε σύγχρονα ελληνικά περιοδικά όπως το The Book’s Journal, Παρέμβαση, Κοράλλι, Εντευκτήριο, Φρέαρ, Ανθίβολα κ.ά.
Τα τελευταία δυόμιση χρόνια, από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεισέφερε με το συγγραφικό του έργο και τις εμβριθείς αναλύσεις του που φιλοξενούνταν σε πολλά ΜΜΕ, ηλεκτρονικά και έντυπα στην πληρέστερη κατανόηση της Ρωσίας αλλά και της ουσιαστικής διάκρισης της Ουκρανίας από τη Ρωσία και των στοιχείων που την καθιστούν μια αυτόνομη, κυρίαρχη χώρα, με δικό της πολιτισμό και γλώσσα.
Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο Ρωσία – Pro et Contra (εκδ. Επίκεντρο) κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους. Στη μελέτη του αυτή στην οποία φιλοξένησε τις απόψεις 28 Ρώσων, έγραφε για τη σημασία οι αναγνώστες στη Δύση να έχουν τα εργαλεία να προσεγγίσουν τους Ρώσους μετά το τέλος του πολέμου για τον οποίο έκανε την πρόβλεψη ότι θα τελειώσει με ήττα της Ρωσίας.
«Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, κάποτε θα τελειώσει. Με ήττα της Ρωσίας, αυτό είναι προδιαγεγραμμένο. Τότε, όμως, θα χρειαστεί να συνομιλήσουμε ξανά με τους πολίτες της, να βρούμε κοινούς τόπους συνεννόησης, συνύπαρξης και αλληλοκατανόησης. Ίσως, στις σελίδες που ακολουθούν, οι δυτικοί αναγνώστες αποκτήσουν εκείνα τα εργαλεία για έναν ουσιαστικό διάλογο των δύο πλευρών.
(…) Είναι η εικόνα αυτή που βλέπουμε η πραγματική Ρωσία ή μήπως υπάρχει και μία άλλη, η οποία επιδιώκει τη συνεννόηση και τη συνύπαρξη με τη Δύση και την υπόλοιπη ανθρωπότητα, μακριά από την αυτοκρατορική φενάκη; Είναι ένα ερώτημα που βρίσκεται στο μυαλό και στη σκέψη πολλών. Η απάντηση είναι θετική, με την επισήμανση πως οι κύκλοι αυτοί ήταν και παραμένουν μειοψηφικοί τόσο στους κόλπους της ρωσικής ηγεσίας όσο και στη ρωσική κοινωνία.
Ωστόσο, αξίζει τον κόπο να τους γνωρίσει κανείς, να δει πώς σκέφτονται, πώς αντιμετωπίζουν τη θέση και το ρόλο στη ζωή της ανθρωπότητας. Παράλληλα, είναι ίσως κατάλληλη η ευκαιρία για μια ρεαλιστική προσέγγιση της ρωσικής πραγματικότητας, των αντιφάσεων και αντιθέσεών της, των επιδιώξεων και των διαψεύσεών της, του τρόπου με τον οποίο οι ίδιοι οι Ρώσοι βλέπουν τα πράγματα».
Προηγουμένως είχε εκδόσει τα: Ρωσία – Ο μεγάλος εχθρός της Δύσης (2022, Επίκεντρο), Η αυτοκρατορική νοσταλγία της Ρωσίας – Ο ευρασιανικός πειρασμός (2022, Επίκεντρο), ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο του Γράμματα από τη Ρωσία (2017, Επίκεντρο) όπου έγραψε «γνώρισα τη σημερινή Ρωσία, αφουγκράστηκα το παρελθόν της, ψυχανεμίστηκα το μέλλον της». Το 2007 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του Πλανόδιος Έρωτας (Άγκυρα) και πέντε χρόνια αργότερα, το 2012, το Ημερολόγια κρίσης: Κάτοικος Μεταξουργείου (Επίκεντρο), μια συλλογή κειμένων που ήταν καταγραφές της κρίσης χρέους και των κοινωνικών συνεπειών της, ενώ το 2019 κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή του Το σπίτι των παλιών πραγμάτων (s@mizdat).
Μεταφράσεις
Το μεταφραστικό του έργο είναι τεράστιο και δεν συνοψίζεται εύκολα. Πρόσφατες δουλειές του, στα παρακάτω εξώφυλλα. Δείτε την πλήρη εργογραφία του (πρωτότυπα έργα, μεταφράσεις, επιμέλειες), στη Σελίδα του στο Bookpoint.
Πηγή: Book Press