Έχεις αρωματικά κεριά ή αποσμητικά χώρου στο σπίτι;

Έχεις αρωματικά κεριά ή αποσμητικά χώρου στο σπίτι; Η επιστήμη συμβουλεύει να τα πετάξεις
Ο τρόπος με τον οποίο τα αρωματικά κεριά και τα αποσμητικά χώρου στο σπίτι μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σου.
Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τα αρωματικά κεριά και τα αποσμητικά χώρου έναν απλό τρόπο για να διατηρούν το σπίτι τους να μυρίζει φρεσκάδα και ζεστασιά. Ωστόσο, η επιστήμη μόλις επιβεβαίωσε ότι αυτό το είδος αρώματος μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επιβλαβές για την υγεία.
Υπάρχει σωστός τρόπος να καις το κερί σου; Ναι και δεν είναι αυτός που νομίζεις
Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείς αρωματικά κεριά ή αποσμητικά χώρου στο σπίτι;
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Purdue ανακάλυψαν ότι προϊόντα όπως αρωματικά κεριά, αποσμητικά χώρου ή προϊόντα καθαρισμού απελευθερώνουν σωματίδια σε νανοκλίμακα στον αέρα. Επειδή είναι τόσο μικρά, τα σωματίδια αυτά μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και ενδεχομένως να εξαπλωθούν σε άλλα όργανα, κάτι που όπως αντιλαμβάνεσαι μόνο καλό δεν κάνει στην υγεία.
Οι οικείες μυρωδιές πεύκου, λεβάντας ή εσπεριδοειδών μπορεί να είναι επιβλαβείς, επειδή, σε αντίθεση με τα φυσικά αρώματα ενός δάσους, αυτά τα τεχνητά αρώματα αλληλεπιδρούν με το όζον στο εσωτερικό των κτιρίων, δημιουργώντας αόρατους ρύπους.
Ενώ οι εκπομπές των αυτοκινήτων και οι βιομηχανικοί ρύποι έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όσον αφορά την ατμοσφαιρική μόλυνση και την υγεία, ιδίως για την επιστήμη, η ρύπανση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους έχει μελετηθεί λιγότερο, σύμφωνα με εκθέσεις.
Τώρα, λοιπόν, μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι εσωτερικοί χώροι μπορεί επίσης να περιέχουν επιβλαβή αιωρούμενα σωματίδια σε επίπεδα συγκρίσιμα με τη ρύπανση των εξωτερικών χώρων.
Τα αποσμητικά χώρου δεν είναι ανεξάρτητα από την ατμοσφαιρική ρύπανση στο σπίτι
Αν υποθέτεις ότι τα αποσμητικά χώρου και τα αρωματικά προϊόντα καθαρισμού δεν επηρεάζουν την ποιότητα του εσωτερικού αέρα, κάνεις λάθος.
Παρόλο που δίνουν την ψευδαίσθηση της φρεσκάδας, συγκαλύπτοντας τις οσμές και γεμίζοντας το σπίτι με ευχάριστες μυρωδιές, η χημική σύνθεση αυτών των προϊόντων οδηγεί συχνά σε απροσδόκητες αντιδράσεις όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα.
Τα νανοσωματίδια σχηματίζονται όταν οι αρωματικές ενώσεις αλληλεπιδρούν με το όζον, το οποίο εισέρχεται φυσικά στα κτίρια μέσω των συστημάτων εξαερισμού, των παραθύρων και των πορτών. Μόλις εισέλθει στο εσωτερικό, αντιδρά με πτητικές οργανικές ενώσεις από αρωματισμένα προϊόντα, προκαλώντας χημικές αλλαγές που οδηγούν σε νέους ρύπους, όπως εξήγησε η Nusrat Jung, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Κατασκευών Lyles του Purdue, η οποία ερευνά την ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων και τις επιπτώσεις των οικιακών προϊόντων.
Σε αντίθεση με την ορατή σκόνη ή τον καπνό, τα νανοσωματίδια είναι πολύ μικρά για να γίνουν αντιληπτά με γυμνό μάτι και παρακάμπτουν εύκολα τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. Με αυτόν τον τρόπο, εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα και ενδεχομένως εξαπλώνονται σε άλλα όργανα.
Συγκρίνοντας τον σχηματισμό νανοσωματιδίων στο εσωτερικό των σπιτιών με τις ατμοσφαιρικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα έξω, η Jung και ο συνάδελφός της Brandon Boor, καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών, ανακάλυψαν ότι τα οικιακά προϊόντα απελευθερώνουν σωματίδια σε νανοκλίμακα που είναι εξίσου ανησυχητικά με ορισμένους εξωτερικούς ρύπους.
Αν και οι πιθανές επιπτώσεις τους στην υγεία απαιτούν περαιτέρω μελέτη, οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα διαπιστώσει ότι τα αρωματικά προϊόντα αντιδρούν με τον αέρα εσωτερικών χώρων και σχηματίζουν νανοσωματίδια σε υψηλές συγκεντρώσεις και δεν είναι τόσο ασφαλή όσο πιστεύαμε προηγουμένως.
Η έρευνά μας δείχνει ότι τα αρωματικά προϊόντα δεν είναι απλώς παθητικές πηγές ευχάριστων αρωμάτων, αλλά μεταβάλλουν ενεργά τη χημεία του αέρα εσωτερικών χώρων, οδηγώντας στον σχηματισμό νανοσωματιδίων σε συγκεντρώσεις που μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία.
Το μαγείρεμα απελευθερώνει νανοσωματίδια στον αέρα εσωτερικών χώρων
Εκτός από τις αρωματικές χημικές ουσίες, όπως τα απολυμαντικά και τα αποσμητικά χώρου, καθώς και τα αρωματικά και τα λιωμένα κεριά στο σπίτι, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μαγείρεμα, ιδίως στις κουζίνες αερίου, απελευθερώνει πολλά νανοσωματίδια στον αέρα.
Στο μεταξύ, οι τοξικολόγοι θα πρέπει να διερευνήσουν πώς η εισπνοή πολύπλοκων μιγμάτων χημικών ουσιών που υπάρχουν στον αέρα, καθώς και νανοσωματιδίων επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία.
πηγή:www.queen.gr
γράφει:Δάφνη Καραβοκύρη