Ένας γαστρονομικός μύθος

Ο Ωνάσης έστελνε ελικόπτερο από το Σκορπιό για να πάρει φαγητό: Το τέλος της μικρής ταβέρνας που κέρδισε όλα τα θηρία
Ένας γαστρονομικός μύθος
Για δεκαετίες είχε μετατραπεί σε στέκι που φιλοξενούσε κάθε λογής διασημότητα κι ας ήταν μια απλή ταβέρνα. Εκεί μέσα για δεκαετίες χόρτασαν ολόκληρες γενιές, από απλούς ανθρώπους μέχρι ζάμπλουτους επιχειρηματίες και προσωπικότητες από την πολιτική, τις τέχνες ή τον πολιτισμό. Για τον «Κρικέλα» πάντως όλοι αυτοί ήταν ίσοι απέναντι στο μοναδικό φαγητό του!
Ουσιαστικά αυτή η ταβέρνα αποτέλεσε το επιστέγασμα της απόφασης του Γιώργου Κρητικού να ακολουθήσει την ίδια πορεία με τον παρέα του. Άλλοι στη θέση του δεν θα τολμούσαν να το κάνουν και μάλιστα μόλις δύο χρόνια αφότου εκείνος είχε βάλει λουκέτο στη δική του.
Μια οικογενειακή ιστορία
Οι βάσεις είχαν μπει από τον πατέρα του, Θανάση Κρητικό, έναν Κερκυραίο με ρίζες και στην Ιταλία, ο οποίος βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και ακολούθησε το δρόμο πολλών άλλων Ελλήνων μεταναστών. Ασχολήθηκε με την εστίαση, ανοίγοντας στη συνέχεια τα δικά του εστιατόρια.
Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη μαζί με την Κωνσταντινουπολίτισσα σύζυγό του και συνέχισαν από εκεί που είχαν σταματήσει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Ανοίγοντας μια ταβέρνα την οποία ονόμασαν «Όαση».
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον μεγάλωσε και ο γιος του, Γιώργος, ο οποίος είδε το μαγαζί να κατεβάζει ρολά το 1938, όταν και «έφυγε» ο πατέρας του, όταν εκείνος ήταν μόνο 20 ετών. Ωστόσο δύο χρόνια αργότερα, το 1940 μέσα σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω της εποχής και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που ακολούθησε, αποφάσισε να κάνει κι εκείνος το ίδιο εγχείρημα.
Η «Περικοκλάδα» που έγινε «Κρικέλας»
Σε πείσμα των αντιξοοτήτων, η ταβέρνα έπιασε. Ο ίδιος και η γυναίκα του Κατερίνα αρχικά άρχισαν να σερβίρουν λίγους μεζέδες, κυρίως με έτοιμα υλικά. Ωστόσο μετά το 1945 η περιοχή άρχισε να αναπτύσσεται και το ζευγάρι ανταποκρίθηκε με επιτυχία στην αυξημένη ζήτηση για τα πιάτα του.
Με συνταγές που προέρχονταν από το παρελθόν τους, βελτίωσαν το μενού και βήμα-βήμα βρέθηκαν να δημιουργούν ένα μενού γεμάτο με μοναδικές συνταγές που προσέλκυε ολοένα και περισσότερο κόσμο, βάζοντας… κάτω ακόμη και πολύ πιο ακριβά εστιατόρια με τη νοστιμιά, την εφευρετικότητα αλλά και την ποιότητα των υλικών τους.
Στην πορεία άλλαξε και το όνομα της ταβέρνας, με το «Κρικέλας» να αντικαθιστά την «Περικοκλάδα», αν και ο ίδιος ο Γιώργος Κρητικός αρχικά μισούσε αυτό το όνομα. Ο λόγος ήταν ότι έτσι των φώναζαν στο σχολείο ορισμένοι συμμαθητές του που του κόλλησαν το παρατσούκλι από ένα παιδικό παιχνίδι με κρίκους.
Όμως ένας τραπεζικός, στέλεχος της Ιονικής Τράπεζας τότε, του… άνοιξε τα μάτια. Τον συμβούλεψε αντί να… κυνηγά όσους πέρναγαν έξω από το μαγαζί και τον φώναζαν περιπαιχτικά Κρικέλα, να ονομάσει έτσι την ταβέρνα του και να χρησιμοποιήσει υπέρ του αυτό το μοναδικό στοιχείο με το οποίο ήταν έτσι κι αλλιώς ταυτισμένος. Όπως και τελικά έγινε, με τον… νονό να δικαιώνεται απόλυτα!
Όλοι οι διάσημοι έφαγαν εκεί
Μέσα στις επόμενες δεκαετίες το όνομα Κρικέλας έγινε συνώνυμο του καλού φαγητού. Από τα τραπέζια του πέρασαν απίθανα ονόματα φτάνοντας ακόμη και στον Γιούρι Γκαγκάριν! Τον πρώτο άνθρωπο που βρέθηκε στο διάστημα! Σύμφωνα με τον αστικό μύθο μάλιστα, ακόμη και ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε μαγευτεί από την κουζίνα του σε τέτοιο βαθμό ώστε ορισμένες φορές να στέλνει το ελικόπτερό του στην Θεσσαλονίκη για να του μεταφέρει φαγητό στον Σκορπιό!
Εκεί φιλοξενήθηκαν πολιτικοί, ανάμεσά τους και ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά και πάρα πολλοί ηθοποιοί, οι οποίοι κάθε φορά που βρίσκονταν για κάποια παράσταση στη συμπρωτεύουσα έκλειναν τη μέρα τους με φαγητό στου Κρικέλα.
Από την Κατίνα Παξινού και την Μελίνα Μερκούρη μέχρι την Τζένη Καρέζη, τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και την Ζωή Λάσκαρη, αλλά και την μοναδική Ρίτα Χέιγουορθ ως τον νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη, όλοι βρέθηκαν εκεί και απόλαυσαν τα υπέροχα πιάτα του.
Ξεχωριστή πάντως ήταν η σχέση της Αλίκης Βουγιουκλάκη με αυτή την ταβέρνα. Συνδέθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε να της παραχωρείται πάντα το δικό της σαλονάκι για να φιλοξενήσει την εκλεκτή παρέα της. Μάλιστα η φιλία και η σύνδεσή της με την οικογένεια έφτασε σε τέτοιο επίπεδο ώστε στις 6 Μαΐου 1968, στο απόγειο της δόξας της, να βαφτίσει τον γιο του Γιώργου και της Κατερίνας!
Η ταβέρνα του Κρικέλα κράτησε για κάτι παραπάνω από 70 χρόνια αφού τελικά έκλεισε τι 2011…
πηγή:menshouse.gr