Το «κούφιο» ξενοδοχείο που εδώ και 50 χρόνια κοιμάται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Το «κούφιο» ξενοδοχείο που εδώ και 50 χρόνια κοιμάται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Ένα τεράστιο ξενοδοχείο στην Αθηναϊκή Ριβίερα που εδώ και 50 χρόνια στέκεται δίπλα στη θάλασσα ανεκμετάλλευτο. Ποιο θα είναι το μέλλον του.
Ένα τεράστιο οικοδόμημα που στέκει ημιτελές για 50 χρόνια στέκει στην Αλθέα της Αγίας Μαρίνας Κορωπίου. Ένα ξενοδοχείο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και σχεδιάζεται να πάρει «ζωή» μέχρι το 2026.
Στην Αλθέα δεσπόζει το γνωστό και ως το «Ξενοδοχείο της Χούντας». Στην «μαύρη» επταετία γίνονταν έργα με σκοπό τον τουρισμό και χτίζονταν ξενοδοχειακές μονάδες που εγκαταλείφθηκαν.
Έργα με «θαλασσοδάνεια»
Για την ιστορία, εκείνη την περίοδο εμφανίστηκαν και τα περίφημα «θαλασσοδάνεια» που δίνονταν απευθείας στον ενδιαφερόμενο «φίλο» επιχειρηματία.
Οι καταγγελίες στη μεταπολίτευση αποκάλυψαν μια σειρά από επιλεκτικές δανειοδοτήσεις που δημιούργησαν πολλά κουφάρια ξενοδοχείων που οι ιδιοκτήτες τους πήραν «ζεστό» χρήμα αλλά δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την επένδυση.
Τα δάνεια είχαν διάρκεια 18 χρόνια με χαριστική περίοδο μια πενταετία και κάλυπταν από το 20% έως και το 70% του συνόλου της πραγματοποιούμενης επένδυσης.
Στην Αττική δόθηκε βάση στη δημιουργία νέων ξενοδοχείων, αλλά και στην επέκταση παλαιότερων μονάδων στο όνομα της ανάπτυξης.
Η δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων βασίστηκε, κατά κύριο λόγο, στον αναγκαστικό νόμο 543/68. Τότε δημιουργήθηκαν νέες μονάδες για να καλύψουν τη ζήτηση, εξαιτίας της αύξησης των τουριστών στην Ελλάδα.
Εκείνη την εποχή, ένα τραπεζικό δάνειο με σκοπό την επένδυση στον τουριστικό τομέα ήταν μια εύκολη υπόθεση. Αρκεί να γνώριζες τον Ιωάννη Λαδά, τον αποκαλούμενο ειρωνικά και κύριο «καθαρά χέρια». Το όνομά του ενεπλάκη σε υποθέσεις με «θαλασσοδάνεια» και το 1975 καταδικάστηκε μαζί με τους άλλους πραξικοπηματίες σε ισόβια κάθειρξη.
Το τεράστιο ξενοδοχείο της Αλθέας
Αρχικά στην Αλθέα είχε σχεδιαστεί να δημιουργηθεί με το… απαραίτητο θαλασσοδάνειο, ένα τεράστιο ξενοδοχειακό οικοδόμημα με πισίνα στην ταράτσα και με τρία διπλανά τμήματα που αποτελούσαν το κεντρικό κτίριο, καθώς επίσης και δύο επιπλέον σειρές από μπανγκαλόου, πάνω στην παραλιακή λεωφόρο και μπροστά στη θάλασσα.
Προβλεπόταν να έχει περισσότερα από 400 δωμάτια, που κάλυπταν μια έκταση 65 στρεμμάτων. Το ξενοδοχείο στην Αλθέα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Η συνήθης πρακτική, ήταν να εισπράττονται τα δάνεια και να χρησιμοποιούνται για άλλους λόγους. Στην περίπτωση της μονάδας – φάντασμα δεν υπήρξε ποτέ μια καθαρή εξήγηση γιατί οι εργασίες σταμάτησαν. Κάποιοι επικαλέστηκαν ακόμα και την ενεργειακή κρίση του 1973 ή την αλλαγή της τουριστικής πολιτικής μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Ξενοδοχείο «Δέσποινα» και «Κοσκωτά»
Το ημιτελές ξενοδοχείο, μέχρι σήμερα είναι γνωστό στους κατοίκους της περιοχής ως το «Ξενοδοχείο της Χούντας». Μάλιστα, έχει ακόμη ένα παρατσούκλι «Δέσποινα». Παρέπεμπε απευθείας στο όνομα της συζύγου του Παπαδόπουλου, καθώς πολλοί πίστευαν ότι η γυναίκα του δικτάτορα είχε κάποια εμπλοκή με την πραγματοποίηση του μεγαλόπνοου σχεδίου.
Οι νεότεροι κάτοικοι της Αλθέας και της ευρύτερης περιοχής, ήξεραν το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο και ως «Ξενοδοχείο Κοσκωτά». Πολύ πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον επιχειρηματία και τραπεζίτη, το ξενοδοχειακό συγκρότημα είχε περάσει στη δική του κυριότητα.
Θα πάρει ζωή;
Για σχεδόν μισό αιώνα το ξενοδοχείο στην Αγία Μαρίνα, παραμένει μισοτελειωμένο και λεηλατημένο. Κατά περιόδους, έχουν εμφανιστεί επενδυτές που επιθυμούσαν να επενδύσουν και να ολοκληρώσουν το ξενοδοχείο, χωρίς όμως κάποια θετική κατάληξη.
Το 2023, Eurobank και HIG έδωσαν τα χέρια για απόκτηση από το fund, του ημιτελούς ξενοδοχείου. Σύμφωνα με το insider.gr, το τίμημα της εξαγοράς άγγιξε τα 23 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο της επένδυσης θα υπερβεί οριακά τα 100 εκατ. ευρώ.
Ο σχεδιασμός προβλέπει πως η ξενοδοχειακή μονάδα θα λειτουργήσει το 2026.
Πηγή: reader