Ακαδημία Κινηματογράφου: “Καμία συμμετοχή στα φετινά Όσκαρ”

Ακαδημία Κινηματογράφου: “Καμία συμμετοχή στα φετινά Όσκαρ”

Κρίση ξέσπασε στον ελληνικό κινηματογράφο σχετικά με την επιλογή της ταινίας που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Όσκαρ.

Η κρίση προκλήθηκε από τους χειρισμούς του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), το οποίο ξαφνικά αντικατέστησε τα μέλη της επιτροπής που ήταν υπεύθυνα για την επιλογή, χωρίς να δώσει σαφείς εξηγήσεις. Αυτή η κίνηση δημιούργησε αμφιβολίες και ανησυχίες για την διαφάνεια της διαδικασίας.

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου  και τέσσερα σωματεία επαγγελματιών του σινεμά αντέδρασαν έντονα, ζητώντας διευκρινίσεις από το ΥΠΠΟ για τους λόγους πίσω από τις αλλαγές αυτές. Το Υπουργείο, ωστόσο, απέτυχε να δώσει πειστικές απαντήσεις τόσο με την αρχική ανακοίνωση όσο και με μια έκτακτη συνέντευξη τύπου, ενισχύοντας τις υποψίες για αδιαφανείς διαδικασίες.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν οι δημιουργοί 23 από τις 25 υποψήφιες ταινίες απέσυραν τις ταινίες τους από τη διαδικασία, ενώ δύο μέλη της νέας επιτροπής παραιτήθηκαν. Αυτό άφησε την επιτροπή να κληθεί να επιλέξει ανάμεσα σε μόνο δύο ταινίες, γεγονός που προκάλεσε περαιτέρω ανησυχίες για την αξιοπιστία της διαδικασίας.

Σε αυτήν την κατάσταση, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου πρότεινε την ακύρωση της συμμετοχής της Ελλάδας στη φετινή οσκαρική διαδικασία, θεωρώντας ότι είναι η μόνη λύση για να διαφυλαχθεί το κύρος της ελληνικής κινηματογραφίας. Η απόφαση αυτή, αν και έχει μεγάλο κόστος για τους δημιουργούς, κρίθηκε αναγκαία για την προστασία της αξιοπρέπειας και του κύρους του κλάδου.

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, παράλληλα, κάλεσε το ΥΠΠΟ να αναλάβει σοβαρά τις υποχρεώσεις του απέναντι στον ελληνικό κινηματογράφο, τονίζοντας τη συνεχή αδιαφορία της πολιτείας προς τον κλάδο και τις σοβαρές επιπτώσεις που αυτό έχει για το μέλλον του ελληνικού σινεμά.

Το ΔΣ της ΕΑΚ

  • Λευτέρης Χαρίτος, πρόεδρος
  • Ελένη Κοσσυφίδου, αντιπρόεδρος
  • Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, αντιπρόεδρος
  • Ζαχαρίας Μαυροειδής, γραμματέας
  • Βίκυ Μίχα, ταμίας
  • Γιούρι Αβέρωφ, μέλος
  • Μιχάλης Κωνσταντάτος, μέλος


Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας
Συμφωνώ
Μετάβαση στο περιεχόμενο