Μπάρες βρώμης χωρίς ζάχαρη, χωρίς ψήσιμο, χωρίς τύψεις!

Μια λιχουδιά που τη λες και superfood!
Πολλές μέρες έχω να βάλω συνταγή για γλυκό. Θα μου πείτε, τα κουλουράκια της προηγούμενης εβδομάδας δεν είναι γλυκό; Ε, γλυκό-γλυκό δεν τα λες… Αν δεν είναι σοκολάτα, κρέμα, σιρόπι, έστω ένα αφράτο μυρωδάτο κέικ, γλυκό δεν το λες. Βουτήματα τα λέω εγώ τα κουλουράκια, παρόλο που έχω εντάξει την κατηγορία στα γλυκά του site.
Είπα λοιπόν να αρχίσω τις αναρτήσεις αυτής της εβδομάδας με γλυκό. Γλυκό όμως χωρίς ζάχαρη, χωρίς βούτυρο, χωρίς αυγά, χωρίς ψήσιμο! Δηλαδή με όλα τα στοιχεία που το κάνουν μάλλον πιο υγιεινό από τα συνήθη γλυκά και με υλικά που –όπως θα δείτε- το κατατάσσουν στα superfoods. Οι άλλες μπάρες που που έχω στο site είναι μεν πεντανόστιμες, αλλά τις έχουν τις θερμίδες τους και τα λιπαρά τους. Σε τούτες εδώ ακόμη και οι θερμίδες είναι από ωφέλιμα συστατικά!
Ο περισσότερος κόσμος από τα Χριστούγεννα μέχρι τις Απόκριες προσέχει κάπως τη διατροφή του, ή τουλάχιστον έτσι πρέπει… Ελαττώνει λοιπόν τα πολλά γλυκά και τα πολύ παχυντικά πιάτα. Υπάρχουν όμως μέρες …εξαιρέσεων. Γιορτές και επέτειοι, γενέθλια, κοπές βασιλόπιτας, εθιμικά εδέσματα κάποιες φορές. Κατά περίπτωση όλα αυτά, μέχρι να γίνει το μεγάλο συνολικό φαγοπότι της Τσικνοπέμπτης. ‘Ετσι όποτε μπορούμε κάνουμε λίγο κράτει.
Σ’ αυτές τις συνταγές αυτοσχεδιάζω. Έχοντας δει αμέτρητα βιντεάκια για τη βασική ιδέα, “κάνω τα δικά μου” τελικά. Άλλοτε μου βγαίνουν, άλλοτε όχι. Επειδή τούτη η εβδομάδα και εβδομάδα της σοκολάτας λέγεται, καλή είναι τούτη η συνταγή για όσους γιορτάζουν, για όσους δεν θέλουν να τη στερηθούν, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουν να χαλάσουν και τη σωστή διατροφή τους. Πολύ πιο υγιεινές από τις μπάρες του εμπορίου, με υλικά που διαλέγουμε εμείς την ποιότητα και την προέλευσή τους, χωρίς φοινικέλαια κλπ. Είναι σίγουρα ένα νόστιμο σνακ τόσο για μεγάλους όσο και για παιδιά!
Υλικά
- 200gr χουρμάδες χωρίς πυρήνα και χωρίς ζάχαρη
- 150ml εμφιαλωμένο φυσικό μεταλλικό νερό ΖΑΡΟΣ, ελαφρά χλιαρό
- 50gr (περίπου μισή κούπα) καρύδια
- 50gr (λίγο παραπάνω από μισή κούπα) νιφάδες βρώμης (δείτε παρατηρήσεις)
- 80gr (περίπου μισή κούπα) σουσάμι με τον φλοιό του
- 50gr (2-3 κουταλιές) φιστικοβούτυρο
- 1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
- ½ κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
- 50gr σοκολάτα τριμμένη με πάνω από 70% κακάο κατά προτίμηση
- Ξύσμα πορτοκαλιού (αν υπάρχει)
Για την επικάλυψη:
- Ακόμη 50gr σοκολάτα τριμμένη με πάνω από 70% κακάο κατά προτίμηση
- 1 κουταλάκι ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι μέλι
- Τριμμένη σοκολάτα ή καρύδια ή καρύδα
- Η κούπα μου είναι 250ml, η κουταλιά 15ml και το κουταλάκι 5ml
Επί το έργον
Βάζουμε τους χουρμάδες να μουσκέψουν στο νερό για 2-3 ώρες, και τους αλέθουμε στο multi ή στο μπλέντερ μαζί με το νερό. Ωστόσο καβουρδίζουμε το σουσάμι (δείτε σχετικό video) και το αλέθουμε ελαφρά (υπάρχει και καβουρδισμένο στο εμπόριο). Αλέθουμε και τη βρώμη (δείτε παρατηρήσεις), και τα καρύδια σαν ψίχουλα, και ανακατεύουμε όλα αυτά τα στερεά με τα μπαχαρικά μας. Βάζουμε σε ένα μπολ ανάμειξης τους αλεσμένους χουρμάδες και προσθέτουμε το φιστικοβούτυρο, τη σοκολάτα και το μείγμα των υπόλοιπων στερεών υλικών.
Ζυμώνουμε με σπάτουλα ή με το χέρι ώστε να έχουμε μια ομοιογενή συμπαγή πάστα, και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγη βρώμη ακόμη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί κανένα μισάωρο, διαμορφώνουμε πάνω σε μεμβράνη ή σε χαρτί ψησίματος ένα παραλληλεπίπεδο με πάχος 2 εκατοστά περίπου.
Λιώνουμε τη σοκολάτα με το ελαιόλαδο και το μέλι σε μπεν μαρί και την απλώνουμε στην επιφάνεια. Φροντίζουμε να μην είναι ρευστή αλλιώς την αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν την απλώσουμε. Πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα ή ινδοκάρυδο ή τριμμένα καρύδια ή σουσάμι. Βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει λίγο το γλυκό μας και το κόβουμε σε μπάρες.
Τις διατηρούμε σε μπολ στο ψυγείο.
Παρατηρήσεις
1.Όπως έχω ξαναγράψει, σε παρασκευές που έχει κυρίαρχο ρόλο το νερό (σιρόπια, λικέρ, ανεβατές ζύμες), βάζω εμφιαλωμένο νερό, και προτιμώ το φυσικό μεταλλικό νερό ΖΑΡΟΣ που έχει βραβευτεί ως το καλύτερο νερό του κόσμου! Αφήστε που το ανθρακούχο που φαίνεται στις φωτογραφίες είναι από τα νοστιμότερα που υπάρχουν για να συνοδεύσουμε γλυκές και αλμυρές λιχουδιές!
2.Αν θέλουμε πιο τραγανές τις μπάρες μας μπορούμε να βάλουμε μια ποσότητα της βρώμης χωρίς να την αλέσουμε. Τότε θα χρειαστούμε λίγη παραπάνω.
3.Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μισό ή όλο το σουσάμι με ινδική καρύδα. Επίσης, να σημειώσω ότι οι περισσότερες σοκολάτες έχουν ζάχαρη αλλά υπάρχουν και χωρίς ή με άλλα γλυκαντικά αν θέλουμε να την αποφύγουμε εντελώς.
4.Εμείς τις βρίσκουμε πολύ γλυκές, αλλά αν σας αρέσουν τα πιο γλυκά γλυκίσματα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι στο μείγμα και να αυξήσετε όποιο στερεό υλικό σας αρέσει για να γίνει συμπαγές το μείγμα.
πηγή:www.cretangastronomy.gr