Λαντάνα, πολύχρωμoς κι ανθεκτικός θάμνος

Λαντάνα, πολύχρωμoς κι ανθεκτικός θάμνος

Η λαντάνα είναι αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με χαρακτηριστικά μικρά άνθη που εμφανίζονται από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Γνωστή και με την ονομασία πολυανθούσα, τα άνθη της λαντάνας συνήθως είναι κόκκινα και πορτοκαλί, αν και πλέον συναντάμε και σε άλλους χρωματισμούς, όπως λευκό, κίτρινο και ροζέ.

Η λαντάνα χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση, ακανόνιστο σχήμα και σχετικά γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 1-1,5 μέτρα.

Λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας και της μεγάλης περιόδου ανθοφορίας, η λαντάνα επιλέγεται για φύτευση σε παρτέρια, σε δρόμους, σε πλατείες και πάρκα για χαμηλούς φράχτες.

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες λαντάνας για να φυτέψουμε, άλλες για χαμηλούς φράκτες, άλλες για γλάστρες και άλλες για κρεμαστά καλάθια.

Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω τις πιο κατάλληλες συμβουλές για την φροντίδα της λαντάνας ώστε να απολαύσουμε τα υπέροχα λουλούδια της στον κήπο και στο μπαλκόνι μας.

1. Σε τι μέρη μπορούμε να φυτέψουμε τη λαντάνα;

Η λαντάνα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τον τύπο του εδάφους που θα φυτευθεί και μπορεί να επιβιώνει ακόμη και σε φτωχά άγονα εδάφη.

Είναι κατάλληλη για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ιδιαίτερα προσαρμοστική σε συνθήκες υψηλής αλατότητας.

Επιπλέον, η λαντάνα είναι ανθεκτική σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και ξηρασίας και μπορεί να αντιμετωπίσει συνθήκες καύσωνα.

Βέβαια, είναι αρκετά ευπαθής σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και μπορεί να ξεραθεί την περίοδο του χειμώνα λόγω έντονης παγωνιάς ή χιονόπτωσης.

2. Πως φυτεύουμε τη λαντάνα σε γλάστρα;

Για τη φύτευση της λαντάνας στο μπαλκόνι, επιλέγουμε σχετικά ρηχές γλάστρες ή κρεμαστά καλάθια που έχουν ύψος μέχρι 20 εκατοστά.

Η λαντάνα είναι ένα από πιο ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι και μπορούμε να τη φυτέψουμε σε σημείο με νότιο, ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό.

Προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης με περλίτη για καλύτερο αερισμό της ρίζας ενώ στη βάση της γλάστρας, τοποθετούμε μία λεπτή στρώση χαλικιών για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει όταν ποτίζουμε.

3. Πόσο συχνά θέλει πότισμα η λαντάνα;

Η λαντάνα έχει μικρές απαιτήσεις ως προς το πότισμα και δεν χρειάζεται να την ποτίζουμε συχνά για να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.

Την περίοδο της άνοιξης και του φθiνοπώρου, ποτίζουμε την λαντάνα μία φορά την εβδομάδα ενώ την περίοδο του καλοκαιριού δύο φορές την εβδομάδα.

4. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στη λαντάνα;

H λαντάνα είναι σκληραγωγημένο φυτό και μπορεί να αναπτυχθεί και να σχηματίσει αρκετά λουλούδια ακόμα και να δεν βάλουμε καθόλου λίπασμα.

Πάντως, αν προσθέσουμε στα φυτά λαντάνας πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιρού και στην αρχή του φθινοπώρου θα έχει πολύ ζωηρότερη βλάστηση και πλουσιότερη ανθοφορία.

5. Ποια έντομα και ασθένειες προσβάλλουν τη λαντάνα;

Η λαντάνα είναι πολύ ανθεκτική και δεν προσβάλλεται συχνά από έντομα. Σε περίπτωση που η λαντάνα προσβληθεί από τα έντομα της ψώρας και του αλευρώδη, ψεκάζουμε το φύλλωμα της με βιολογικά εντομοκτόνα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα όπως ο θερινός πολτός, τα άλατα καλίου και η φυσική πυρεθρίνη.

Κάποιες φορές μπορεί να παρατηρήσουμε ασπρίσματα ή μαυρίσματα στα φύλλα της λαντάνας που οφείλεται σε μυκητολογικές ασθένειες όπως ωίδιο και βοτρύτη. Για να το αντιμετωπίσουμε, ψεκάζουμε με σκεύασμα βρέξιμου θειαφιού ή με διάλυμα μαγειρικής σόδας ανακατεύοντας 1 κουταλιά του γλυκού σε ένα λίτρο νερό.

6. Πώς κλαδεύεται η λαντάνα;

Η λαντάνα χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να περιορίσουμε την ανάπτυξη της και να δημιουργήσουμε ένα πιο συμπαγές σχήμα.

Η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της λαντάνας είναι νωρίς την άνοιξη. Κλαδεύουμε μέτρια τη λαντάνα, αφαιρώντας ξερούς και αδύναμους βλαστούς ενώ παράλληλα κόβουμε μακριούς βλαστούς στο μισό του μήκους τους.

7. Με ποιους τρόπους γίνεται ο πολλαπλασιασμός της λαντάνας;

Η λαντάνα μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρους που βρίσκονται σε καρπούς που ωριμάζουν μέσα στο καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Βέβαια, ο πιο εύκολος τρόπος για τη δημιουργία νέων φυτών της λαντάνας είναι ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα.

Συγκεκριμένα, επιλέγουμε τμήματα τρυφερών βλαστών μήκους 15-20 εκατοστών μέσα στην άνοιξη ή ημιξυλοποιημένα μοσχεύματα την περίοδο του καλοκαιριού από δυνατούς, υγιείς βλαστούς, που δεν έχουν άνθος και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου που διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον.

8. Κι ένα μυστικό για τη λαντάνα

Τα φύλλα της λαντάνας βγάζουν μία δυσάρεστη μυρωδιά αν τα τρίψουμε. Επίσης, οι μικροί μαύροι καρποί της λαντάνας που σχηματίζονται μετά την ανθοφορία της είναι τοξικοί για παιδιά και για ζώα και χρειάζεται προσοχή για να μη φαγωθούν.

πηγή:mistikakipou.gr



Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας
Συμφωνώ
Μετάβαση στο περιεχόμενο