Οκτώ βιβλία που πρέπει να διαβάσεις

Οκτώ βιβλία που πρέπει να διαβάσεις
Αξίζει να αφιερώσεις χρόνο για να τα διαβάσεις αυτά τα βιβλία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου.

“Ο Βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασά” – Ρέα Γαλανάκη

Η αιχμαλωσία ενός αγοριού, η αλλαγή θρησκείας και η σταδιοδρομία του στη διοίκηση δεν ήταν ασυνήθιστο φαινόμενο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η περίπτωση του Ισμαήλ Φερίκ πασά υπήρξε, ίσως, διαφορετική. Μισόν αιώνα μετά την αιχμαλωσία του επέστρεψε στη γενέτειρα Κρήτη, ως αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού, για να καταστείλει την επανάσταση του 1866-1868.


“Ζ” – Βασίλης Βασιλικός

Το μυθιστόρημα-ντοκουμέντο για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη (1963), ένα βιβλίο-σύμβολο, ένα μυθιστόρημα-σταθμός στην ελληνική λογοτεχνία. Γραμμένο σχεδόν παράλληλα με την εξέλιξη των γεγονότων και της δίκης που συντάραξε την Ελλάδα, το Ζ εκδόθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της ταραγμένης δεκαετίας του 1960.


“Η Μεγάλη Χίμαιρα” – Μ. Καραγάτσης

«Η μεγάλη χίμαιρα» είναι ένα λεπτομερές ψυχογράφημα. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με έναν γυναικείο χαρακτήρα και τον αναλύει συστηματικά. Είναι η ιστορία της Μαρίνας, μιας νεαρής Γαλλίδας που ερωτεύεται, παντρεύεται κι ακολουθεί τον άνδρα της στη Σύρα, στο πατρικό σπίτι της Επισκοπής.


“Η Μητέρα του Σκύλου” – Παύλος Μάτεσις

Ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα που αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της Κατοχής και αποτυπώνει τη ζωή της ελληνικής επαρχίας με έντονη κριτική διάθεση. Το βιβλίο είναι, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, ένας μονόλογος από την Ραραού, μια συνταξιούχο ηθοποιό. Η Ραραού (το πραγματικό της όνομα, όπως λέει η ίδια, ήταν Ρουμπίνη Μέσκαρη) μιλά κυρίως για τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια, λίγο πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή σε ένα επαρχιακό χωριό.


“Η Αρχαία Σκουριά” – Μάρω Δούκα

Ένα μυθιστόρημα-τοιχογραφία που καλύπτει ένα ευρύτατο χρονικό φάσμα. Εκτυλίσσεται στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, καλύπτει την περίοδο της δικτατορίας με ιστορικές προβολές στο ψυχροπολεμικό κλίμα, στον Εμφύλιο, στην Κατοχή και στη Μικρασιατική Καταστροφή. Στα δρώμενα του μυθιστορήματος συμμετέχουν πρόσωπα απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα.


“Αμνησία” – Ελένη Γκίκα

Ένα μυστηριώδες μυθιστόρημα που εξερευνά τις σχέσεις, την ταυτότητα και τη μνήμη με έναν ιδιαίτερο λυρισμό.


“Άπαντα” – Κ.Π. Καβάφης

Αν δεν έχεις διαβάσει, η ποίηση του Καβάφη είναι μοναδική, με έντονη ιστορική και υπαρξιακή διάσταση.Τα ποιήματα είναι χωρισμένα σε τέσσερις ενότητες: Δημοσιευμένα και αναγνωρισμένα από τον ίδιο. Αποκηρυγμένα, Φυλαγμένα στο αρχείο (ανέκδοτα και ατελή) και Μεταφράσεις


“Φιλμ νουάρ” – Δημήτρης Στεφανάκης

Μέσα από τις διηγήσεις του αναδεικνύεται ένας κόσμος συνωμοσίας, παρασκηνιακής πολιτικής και άνομου κέρδους. Μια κοινωνία σκιών γράφει Ιστορία ερήμην των απλών ανθρώπων, και γεγονότα που σημάδεψαν τον εικοστό αιώνα, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή, φαντάζουν εμπνεύσεις ενός αμείλικτου πρωταγωνιστή. Ο μυστηριώδης Έλληνας δίνει το “παρών” σε κάθε μεγάλη στιγμή: νέα όπλα, αποικιακοί πόλεμοι, πολιτικά σκάνδαλα, μυστικές υπηρεσίες, αγώνας για την αναγέννηση της Ελλάδας.



Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας
Συμφωνώ
Μετάβαση στο περιεχόμενο