Το μπαχαρικό που προστατεύει από την πρόωρη γήρανση και βοηθά την πέψη
Στον κουρκουμά αποδίδονται «μαγικές» ιδιότητες ήδη από τις μυθολογικές αφηγήσεις, λόγω του χρυσού χρώματος στο ρίζωμά του
Νωρίς κάθε πρωί πίνω, γουλιά γουλιά, μισό ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού, στον οποίο ανακατεύω μια κουταλιά από ένα μείγμα αλεσμένων βοτάνων. Η σύνθεσή του διαφοροποιείται ανάλογα με την εποχή και επίσης αλλάζει αν νιώσω ότι κάποιο όργανο χρειάζεται τόνωση. Εκείνο πάντως που ποτέ δεν λείπει από το μείγμα είναι ένα γραμμάριο από τη σκόνη του ξερού κουρκουμά, γιατί γνωρίζω ότι τόσο χρειάζομαι για να ευνοηθώ από τις καταπληκτικές ιδιότητές του. Ενισχύω τη δράση του με μικρή ποσότητα μαύρου πιπεριού, επειδή χάρη στην καυστική πιπερίνη που περιέχει εμποδίζει το ήπαρ να αδρανοποιήσει γρήγορα τις δραστικές ουσίες του κουρκουμά.
Τις τελευταίες δεκαετίες, πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες επιβεβαίωσαν τούτο το τέχνασμα που εδώ και χιλιάδες χρόνια γνωρίζει η θεραπευτική τέχνη της Αγιουρβέδα, μαζί και πολλές από τις αρετές που του αποδίδονται στην Ινδία.
Σημαντικό επίσης είναι εκεί το μυθολογικό του εκτόπισμα, καθώς ως φυτό που το ρίζωμά του λάμπει σε χρυσαφί χρώμα θεωρείται ότι διαθέτει ασυναγώνιστες μαγικές ιδιότητες. Στην παραδοσιακή τελετή του γάμου, η νύφη και ο γαμπρός εξαγνίζονται με την επάλειψή του, ενώ ως υλικό που αποδιώχνει τις δαιμονικές οντότητες δεν λείπει από τις τελετές της γέννησης και της τελευτής. Είμαστε όμως Δυτικοί ή έτσι μάθαμε να πιστεύουμε, με συνέπεια να μη δίνουμε σημασία σε τέτοιου είδους αντιλήψεις. Δεν αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει ότι διαθέτει τη δύναμη να καθαρίζει τα τσάκρας και να τονώνει τη ροή στα κανάλια του λεπτοφυούς σώματος, αν και αυτά αποτελούν την αλφαβήτα της γιόγκα με την οποία τόσοι άνθρωποι πλέον ασχολούνται.
Ως φυτό που το ρίζωμά του λάμπει σε χρυσαφί χρώμα, στη μυθολογία του αποδίδονταν ασυναγώνιστες μαγικές ιδιότητες.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα πιο χειροπιαστά τεκμηριώνονται πειραματικώς από τη σύγχρονη επιστήμη, ο κουρκουμάς ανακουφίζει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα καλύτερα από τα συνιστώμενα φάρμακα και προσφέρει σημαντικά οφέλη σε πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα. Στο πολύ σημαντικό πεδίο της πρόληψης αποδείχτηκε ότι καταπολεμάει τη χρόνια φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη εκφυλιστικών νοσημάτων, όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη. Επίσης, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ελαττώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντάς μας έτσι από την πρόωρη γήρανση. Λόγω όλων των παραπάνω, τα συμπληρώματα που περιέχουν την κυριότερη από τις δραστικές του ουσίες, την κουρκουμίνη, συχνά σε συνδυασμό με πιπερίνη, είναι από τα δημοφιλέστερα παγκοσμίως.
Το μπαχαρικό που προστατεύει από την πρόωρη γήρανση και βοηθά την πέψη-1Προσωπικώς παραμένω πάντως πιστός στην ανεπεξέργαστη μορφή του, όχι επειδή είναι κατά πολύ φθηνότερη, αλλά επειδή περιέχει ολόκληρο το φάσμα των δραστικών του.
Τώρα που στην αγορά βρίσκουμε εύκολα νωπό κουρκουμά, συνηθίζω μια δυο φορές τον χρόνο να προμηθεύομαι αρκετό, βιολογικά πιστοποιημένο, και να αφιερώνω ένα απόγευμα στην κάπως μπελαλίδικη επεξεργασία του. Ξεφλουδίζω πρώτα τα ριζώματα, τα περνάω μετά από τον τρίφτη και με τη χρήση ενός σουρωτηριού παραλαμβάνω τον χυμό του. Ρίχνω το ζουμί σε παγοθήκες, για να μπορώ εύκολα να ελέγχω τη δοσολογία, και τον συντηρώ στην κατάψυξη.
Φροντίζω σε όλα τα στάδια να φορώ γάντια για να μη γίνω «χρυσοδάκτυλος» − ας θυμόμαστε ότι ο κουρκουμάς βάφει σχεδόν ανεξίτηλα. Γράφω σχεδόν, επειδή ανακάλυψα ότι, αν το ξύλο κοπής πάνω στον οποίο καθαρίζεται παραμείνει λίγες ώρες στον ήλιο, αποκαθίσταται πλήρως. Μπορεί, από ό,τι γνωρίζουμε, η αφομοίωση των πολύτιμων συστατικών του νωπού κουρκουμά να είναι καλύτερη από εκείνη του ξερού, επειδή όμως περιέχει αρκετό νερό, φαίνεται πως το ισοδύναμο της ποσότητας του ξερού που ανέφερα αρχικώς είναι ένα κουταλάκι χυμού. Το μεταχειρίζομαι επίσης για να νοστιμίζω αλλά και να χρωματίζω σάλτσες, σούπες, πιλάφια και χούμους.
Μερικές φορές, τέλος, παρασκευάζω για φίλους το νοστιμότατο «χρυσό γάλα». Σας προτρέπω να το δοκιμάσετε. Για να το φτιάξετε, αρκεί να ζεστάνετε σε ένα κατσαρολάκι ζωικό ή φυτικό γάλα και, ανακατεύοντας καλά, να προσθέσετε τον κουρκουμά, από δύο πρέζες πιπέρι, κανέλα και πιπερόριζα, καθώς και το γλυκαντικό της αρεσκείας σας.
πηγή:kathimerini.gr