Το μοναδικό τραγούδι του Μάνου Λοΐζου και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου

Το μοναδικό τραγούδι του Μάνου Λοΐζου και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου
Η κινηματογραφική και η δισκογραφημένη εκτέλεση του μοναδικού τραγουδιού της συνεργασίας δυο σπουδαίων.

Εκτός από τους ολοκληρωμένους κύκλους αλλά και τα «σκόρπια» τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών ή στους δίσκους των τραγουδιστών, ο Μάνος Λοΐζος διέγραψε μια, όχι πολύ μεγάλη, αλλά αξιοπρόσεκτη διαδρομή στον ελληνικό κινηματογράφο, που είχε σαν αποτέλεσμα μια σειρά τραγουδιών, τα περισσότερα από τα οποία ηχογραφήθηκαν για τη δισκογραφία, ενώ κάποια άλλα παραμένουν μέχρι σήμερα ακυκλοφόρητα. Βέβαια, στα νεότερα χρόνια, κάποια από αυτά, με τον μέτριο ήχο των κινηματογραφικών εκτελέσεων, χωρίς ιδιαίτερη ηχητική επεξεργασία δηλαδή, συμπεριλήφθηκαν τα νεότερα χρόνια σε συλλογές τραγουδιών του Μάνου Λοΐζου από τον ελληνικό κινηματογράφο.

Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα τραγούδια από την ταινία «Μπετόβεν και μπουζούκι», σε σενάριο Γιώργου Ασημακόπουλου και σκηνοθεσία του Ορέστη Λάσκου, που προβλήθηκε το 1965 με βασικούς πρωταγωνιστές τον Μίμη Φωτόπουλο, στον ρόλο του λαϊκού συνθέτη και μπουζουξή Μένιου Ντάντα και τον Νίκο Σταυρίδη στον ρόλο του μαέστρου και καθηγητή κλασικής μουσικής Ντολτσέτου. Συμμετείχαν επίσης η Μπεάτα Ασημακοπούλου, ο Σταύρος Παράβας, ο Γιάννης Γκιωνάκης, ο Σωτήρης Μουστάκας, ο Τάκης Μηλιάδης, η Αλέκα Στρατηγού, ο Χάρης Παναγιώτου (οι δυο τελευταίοι τραγούδησαν κάποια από τα τραγούδια της ταινίας) και άλλοι ηθοποιοί.

Ένα από τα τραγούδια αυτά που τραγούδησε στην ταινία η Κλειώ Δενάρδου, ήταν το «Νύχτα πέρασε το τραίνο» σε μουσική του Μάνου Λοΐζου και στίχους της «γριάς» του στίχου Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, που αποτέλεσε και τη μοναδική συνεργασία μεταξύ του συνθέτη και της στιχουργού. Ήταν μια εποχή που η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου συνεργάστηκε με συνθέτες από τον χώρο του «έντεχνου» λαϊκού τραγουδιού, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος (κι αυτός στη μοναδική συνεργασία του με την Ευτυχία, με το τραγούδι «Τι έχει και κλαίει το παιδί») και ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής αλλά και λαϊκούς συνθέτες όπως ο Αντώνης Κατινάρης και, κυρίως, ο Απόστολος Καλδάρας, που στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές του ‘70 έγραψαν αρκετά τραγούδια στο κλίμα του «έντεχνου», λαϊκού τραγουδιού της εποχής. Όπως μου αποκάλυψε τον Αύγουστο του 2008 ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο ίδιος είχε στα χέρια του στίχους που του παρέδωσε η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου με θέμα τη Μικρά Ασία, που δεν μελοποίησε ποτέ, αφού την ίδια εποχή κυκλοφόρησαν η «Μικρά Ασία» του Απόστολου Καλδάρα και του Πυθαγόρα και ο «Άγιος Φεβρουάριος» του Δήμου Μούτση και του Μάνου Ελευθερίου.

To «Νύχτα πέρασε το τρένο» δεν κυκλοφόρησε τότε σε δίσκο αλλά συμπεριλήφθηκε τα νεότερα χρόνια, με τίτλο «Με γέλασες παλιοζωή», σε συλλογές κινηματογραφικών τραγουδιών του Μάνου Λοΐζου.

Η πρώτη, επίσημη κατά κάποιο τρόπο, δισκογραφημένη εκτέλεση του τραγουδιού, πραγματοποιήθηκε το 2010, χρονιά που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του «Ιανού» το βιβλίο του συνθέτη Σπύρου Κουρκουνάκη «Το παραμύθι της Ευτυχίας», στο οποίο, εκτός από πολλά και ενδιαφέροντα κείμενα, υπήρχαν συγκεντρωμένοι οι στίχοι των τραγουδιών της.

Μαζί με το βιβλίο, ήταν στα σχέδια να διανεμηθεί κι ένα cd με τραγούδια της Ευτυχίας, επιμελημένα από το Σπύρο Κουρκουνάκη και τραγουδημένα από τους Κώστα Μάντζιο, Γεωργία Γρηγοριάδου, Μαρία Κανελλοπούλου και τη συμμετοχή του Νίκου Δημητράτου. Όμως, για καθαρά οικονομικούς λόγους αφού η τιμή του βιβλίου θα ανέβαινε αρκετά, αποφασίστηκε να γίνει η έκδοση του δίσκου ανεξάρτητα από το βιβλίο.

Όπως και έγινε τελικά και μετά από ένα χρόνο προσπαθειών, αφού δεν βρέθηκε μια εταιρεία που θα αναλάμβανε την έκδοση, οι συντελεστές αποφάσισαν να εκδώσουν μόνοι τους το cd και μάλιστα να το διανέμουν… ΔΩΡΕΑΝ!

Το cd έφερε τον τίτλο «Το παραμύθι της Ευτυχίας» και περιλάμβανε είκοσι τραγούδια με τους προαναφερθέντες ερμηνευτές, δεκαεννέα της Ευτυχίας κι ένα με στίχους του Αντώνη Παπαϊωάννου, ανάμεσα στα οποία και το «Νύχτα πέρασε το τραίνο» που τραγούδησε η Μαρία Κανελλοπούλου. Είναι αξιοσημείωτο πως εκτός από τα εμβληματικά τραγούδια με τα λόγια της Ευτυχίας, όπως «Δυο πόρτες έχει η ζωή», «Γυάλινος κόσμος», «Η φαντασία», «Τι έχει και κλαίει το παιδί» στο cd περιλαμβάνονται κάποια από τα λιγότερο ακουσμένα, όπως το «Φάτε πλούσιοι παράδες», το «Δεν γυρίζουν χελιδόνια», «Το παρελθόν μου το βαρύ» κλπ.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Σπύρος Κουρκουνάκης (πιάνο), Αρετή Κόκκινου (κλασσική κιθάρα), Θαλής Παπαδόπουλος (μπουζούκι, μπαγλαμάς), Σταύρος Αναστασιάδης (κοντραμπάσο), Θανάσης Γεωργάρας (μπουζούκι), Γιώργος Σχοινάς (ακορντεόν).Την ηχοληψία έκανε ο Σοφοκλής Παππάς.

πηγή: OGDOO.GR
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Θανάσης Γιώγλου



Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας
Συμφωνώ
Μετάβαση στο περιεχόμενο