Υπέρταση: Αλλάζουν οι φυσιολογικές τιμές
Αλλάζουν οι οδηγίες για τις φυσιολογικές τιμές – Ποια είναι τα νέα ασφαλή όρια αρτηριακής πίεσης
Απλοποιημένοι και πιο επιθετικοί είναι οι στόχοι για την αρτηριακή πίεση που συμπεριλαμβάνονται στις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές για την υπέρταση που εκδόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC).Σύμφωνα με αυτές τα ασφαλή όρια έχουν πλέον αλλάξει.
Για τους περισσότερους ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία, ο νέος στόχος συστολικής αρτηριακής πίεσης είναι 120 – 129 mm Hg, κάτι που απέχει από την προηγούμενη σύσταση.
Αν και οι επικαιροποιημένες οδηγίες, που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της ESC, συνεχίζουν να ορίζουν την υπέρταση με τιμές συστολικής τουλάχιστον 140 mm Hg και διαστολικής τουλάχιστον 90 mm Hg, υπάρχει μια νέα κατηγορία -η αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Αυτό ορίζεται ως συστολική αρτηριακή πίεση από 120 mm Hg έως 139 mm Hg ή διαστολική αρτηριακή πίεση από 70 mm Hg έως 89 mm Hg. Η αξιολόγηση καρδιαγγειακού κινδύνου συνιστάται ως καθοδήγηση της θεραπείας, ιδιαίτερα σε ασθενείς με αρτηριακή πίεση τουλάχιστον 130/80 mm Hg.
Οι οδηγίες εισάγουν επίσης νέες συστάσεις για επιλογές τρόπου ζωής που θα βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στις συμβουλές άσκησης και της προσθήκης συμπληρωμάτων καλίου. Και για πρώτη φορά, οι οδηγίες της ESC παρέχουν συστάσεις για τη χρήση της νεφρικής απονεύρωσης για τη θεραπεία της υπέρτασης σε κάποιες περιπτώσεις.
Η μελέτη του NHLBI’s Systolic Blood Pressure Intervention Trial (SPRINT) διαπίστωσε ότι η θεραπεία με στόχο χαμηλότερης συστολικής αρτηριακής πίεσης – λιγότερο από 120 mm Hg – βοήθησε στη μείωση των θανάτων από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.
Τρεις κατηγορίες αρτηριακής πίεσης
Πλέον υπάρχουν τρεις κατηγορίες για την ταξινόμηση της αρτηριακής πίεσης:
- μη αυξημένη (<120/70 mm Hg),
- αυξημένη (120 mm Hg έως 139 mm Hg/70 mm Hg έως 89 mm Hg) και
- υπέρταση (≥140/90 mm Hg)
Η έμφαση στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης εκτός ιατρικού γραφείου είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές, αλλά η μέτρηση εντός γραφείου θα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, σημειώνεται.
Πώς θα αξιολογείται η ανάγκη των ασθενών για θεραπεία
Όλοι οι ασθενείς στην κατηγορία υπέρτασης πληρούν τις προϋποθέσεις για θεραπεία, ενώ όσοι ανήκουν στη νέα κατηγορία αυξημένης αρτηριακής πίεσης θα υπόκεινται σε διαστρωμάτωση καρδιαγγειακού κινδύνου πριν ληφθεί απόφαση θεραπείας.
Επίσης, οι ασθενείς στην κατηγορία αυξημένης αρτηριακής πίεσης που έχουν μέτρια ή σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο, παρούσα καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη ή οικογενή υπερχοληστερολαιμία είναι μεταξύ εκείνων που θεωρείται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, όπως και ασθενείς με εκτιμώμενο 10ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο 10% ή υψηλότερο.
Σε τέτοιους ασθενείς με επιβεβαιωμένη αρτηριακή πίεση τουλάχιστον 130/80 mm Hg, μετά από 3 μήνες παρέμβασης στον τρόπο ζωής, συνιστάται φαρμακολογική θεραπεία.
«Αυτή η νέα κατηγορία αυξημένης αρτηριακής πίεσης αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι δεν περνούν από τη φυσιολογική αρτηριακή πίεση στην υπέρταση εν μία νυκτί», δήλωσε ο Bill McEvoy, από το Πανεπιστήμιο του Galway στην Ιρλανδία, ο οποίος ήταν εκ των συγγραφέων των νέων οδηγιών.
«Είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, μια σταθερή τάση αλλαγής και διαφορετικές υποομάδες ασθενών -για παράδειγμα, εκείνοι που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο- θα μπορούσαν να επωφεληθούν από πιο εντατική θεραπεία προτού η αρτηριακή τους πίεση φτάσει στο παραδοσιακό όριο της υπέρτασης», συμπλήρωσε.
Νέα χαμηλότερα όρια για τη συστολική αρτηριακή πίεση
Η κύρια αλλαγή στις τιμές-στόχους για την αρτηριακή πίεση σε αυτές τις οδηγίες βασίζεται σε νέα δεδομένα κλινικών δοκιμών που επιβεβαιώνουν ότι οι χαμηλότερες τιμές οδηγούν σε χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών συμβαμάτων, με αποτέλεσμα τον νέο στόχο συστολικής πίεσης 120 mm Hg έως 129 mm Hg για τους περισσότερους ασθενείς που λαμβάνουν αντιυπερτασικά φάρμακα.
Αυτός ο στόχος αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή από τις προηγούμενες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες γενικά συμβούλευαν τους ασθενείς να λαμβάνουν θεραπεία για στόχο μικρότερο από 140/90 mm Hg και, μόνο αφού επιτευχθεί αυτό, στη συνέχεια να υποβληθούν σε θεραπεία για στόχο μικρότερο από 130/80 mm Hg (προσέγγιση δύο βημάτων).
«Αυτή η αλλαγή οφείλεται σε νέα δοκιμαστικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι οι πιο εντατικοί στόχοι θεραπείας της αρτηριακής πίεσης μειώνουν τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα σε ένα ευρύ φάσμα επιλέξιμων ασθενών», δήλωσε ο Δρ. McEvoy.
Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές επιφυλάξεις σχετικά με αυτήν τη σύσταση, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να είναι καλά ανεκτή η θεραπεία σε αυτόν τον στόχο. Πιο επιεικείς στόχοι μπορούν να ληφθούν υπόψη σε άτομα με συμπτωματική ορθοστατική υπόταση, σε άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, και σε άτομα με μέτρια έως σοβαρή αδυναμία ή περιορισμένο προσδόκιμο ζωής. Για αυτούς τους ασθενείς, οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν έναν στόχο «που είναι όσο χαμηλότερος είναι εύλογα εφικτός».
www.oloygeia.gr