Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πεπόνι: 5 τρόποι να ξέρεις ότι είναι ώριμο

Πεπόνι: 5 τρόποι να ξέρεις ότι είναι ώριμο
Πώς να διαλέξετε ώριμο πεπόνι — χωρίς να το κόψετε

Το πεπόνι είναι ο απόλυτος καλοκαιρινός πειρασμός, αρκεί να ξέρουμε πώς να ξεχωρίσουμε το ώριμο από το άγουρο. Δες τι πρέπει να προσέξεις!

Δροσερό, ζουμερό, αρωματικό — το πεπόνι είναι πρωταγωνιστής σε κάθε καλοκαιρινό τραπέζι. Από φρουτοσαλάτες και smoothies, μέχρι ελαφριά επιδόρπια, χαρίζει γεύση και δροσιά. Η πρόκληση όμως είναι μία: πώς επιλέγουμε το ιδανικό πεπόνι, όταν δεν μπορούμε να το κόψουμε;

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε το σωστά ωριμασμένο πεπόνι με μία μόνο ματιά… και μία μυρωδιά.

  1. Το σχήμα λέει πολλά
    Το καλό πεπόνι πρέπει να έχει συμμετρική, στρογγυλή και ομοιόμορφη μορφή. Αποφύγετε φρούτα με εξογκώματα, λακκούβες ή ανομοιομορφίες, γιατί μπορεί να έχουν αναπτυχθεί άνισα.
  2. Προσέξτε το χρώμα
    Η φλούδα πρέπει να έχει έντονο, σταθερό και ζωντανό χρώμα. Αποφύγετε πεπόνια με θαμπάδες, σημάδια ή ξεθωριασμένα σημεία, καθώς αυτά μπορεί να είναι άγουρα ή κακοσυντηρημένα.
  3. Το τεστ αφής
    Πιέστε απαλά τα δύο άκρα του πεπονιού (ιδιαίτερα το κάτω μέρος, όπου ήταν το λουλούδι). Αν νιώσετε μια μικρή υποχώρηση χωρίς να είναι μαλακό ή νερουλό, τότε είστε κοντά στην τελειότητα!
  4. Η δύναμη της όσφρησης
    Φέρτε το πεπόνι κοντά στη μύτη σας. Αν εκπέμπει γλυκό και φρουτώδες άρωμα, τότε είναι ώριμο και ζουμερό. Αν δεν μυρίζει τίποτα ή έχει όξινη μυρωδιά, αφήστε το.
  5. Το βάρος μετράει
    Σηκώστε το πεπόνι στα χέρια σας. Ένα ώριμο πεπόνι είναι βαρύ για το μέγεθός του, κάτι που υποδηλώνει ότι είναι γεμάτο χυμούς και έτοιμο για κατανάλωση.

Συμπέρασμα; Το τέλειο πεπόνι είναι αυτό που τα λέει όλα… χωρίς να το ανοίξεις. Λίγη προσοχή στην εμφάνιση, ένα «τεστ» αφής και μια καλή μυρωδιά — κι έχεις στα χέρια σου τον καλοκαιρινό θησαυρό.



Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας
Συμφωνώ