Πεπόνι: 5 τρόποι να ξέρεις ότι είναι ώριμο

Πώς να διαλέξετε ώριμο πεπόνι — χωρίς να το κόψετε
Το πεπόνι είναι ο απόλυτος καλοκαιρινός πειρασμός, αρκεί να ξέρουμε πώς να ξεχωρίσουμε το ώριμο από το άγουρο. Δες τι πρέπει να προσέξεις!
Δροσερό, ζουμερό, αρωματικό — το πεπόνι είναι πρωταγωνιστής σε κάθε καλοκαιρινό τραπέζι. Από φρουτοσαλάτες και smoothies, μέχρι ελαφριά επιδόρπια, χαρίζει γεύση και δροσιά. Η πρόκληση όμως είναι μία: πώς επιλέγουμε το ιδανικό πεπόνι, όταν δεν μπορούμε να το κόψουμε;
Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε το σωστά ωριμασμένο πεπόνι με μία μόνο ματιά… και μία μυρωδιά.
- Το σχήμα λέει πολλά
Το καλό πεπόνι πρέπει να έχει συμμετρική, στρογγυλή και ομοιόμορφη μορφή. Αποφύγετε φρούτα με εξογκώματα, λακκούβες ή ανομοιομορφίες, γιατί μπορεί να έχουν αναπτυχθεί άνισα. - Προσέξτε το χρώμα
Η φλούδα πρέπει να έχει έντονο, σταθερό και ζωντανό χρώμα. Αποφύγετε πεπόνια με θαμπάδες, σημάδια ή ξεθωριασμένα σημεία, καθώς αυτά μπορεί να είναι άγουρα ή κακοσυντηρημένα. - Το τεστ αφής
Πιέστε απαλά τα δύο άκρα του πεπονιού (ιδιαίτερα το κάτω μέρος, όπου ήταν το λουλούδι). Αν νιώσετε μια μικρή υποχώρηση χωρίς να είναι μαλακό ή νερουλό, τότε είστε κοντά στην τελειότητα! - Η δύναμη της όσφρησης
Φέρτε το πεπόνι κοντά στη μύτη σας. Αν εκπέμπει γλυκό και φρουτώδες άρωμα, τότε είναι ώριμο και ζουμερό. Αν δεν μυρίζει τίποτα ή έχει όξινη μυρωδιά, αφήστε το. - Το βάρος μετράει
Σηκώστε το πεπόνι στα χέρια σας. Ένα ώριμο πεπόνι είναι βαρύ για το μέγεθός του, κάτι που υποδηλώνει ότι είναι γεμάτο χυμούς και έτοιμο για κατανάλωση.
Συμπέρασμα; Το τέλειο πεπόνι είναι αυτό που τα λέει όλα… χωρίς να το ανοίξεις. Λίγη προσοχή στην εμφάνιση, ένα «τεστ» αφής και μια καλή μυρωδιά — κι έχεις στα χέρια σου τον καλοκαιρινό θησαυρό.