Αυτό το life hack έκανε λίγο πιο εύκολο για μένα τη ζωή με την ΠΣ

Μια αρθρογράφος μοιράζεται τη στρατηγική της για την αποφυγή ενοχλητικών λοιμώξεων

 

Μια θεραπεία τροποποίησης της νόσου (DMT) για τη σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια μορφή θεραπείας που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η ασθένεια με την πάροδο του χρόνου. Τα DMT έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν την εξέλιξη της ΣΚΠ και να μειώσουν τον αριθμό των υποτροπών που βιώνει ένας ασθενής.

Στη σκλήρυνση κατά πλάκας, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπερδραστήριο, γεγονός που το οδηγεί σε επίθεση κατά λάθος στο κεντρικό νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και των οπτικών νεύρων. Επιτίθεται επίσης στο προστατευτικό στρώμα γύρω από τα νεύρα που ονομάζεται θήκη μυελίνης , εκθέτοντας τελικά νευρικές ίνες που μπορούν να εμποδίσουν τη ροή των σημάτων επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος.

Το σώμα προσπαθεί να επιδιορθώσει το κατεστραμμένο περίβλημα μυελίνης, αλλά ποτέ δεν ανακάμπτει πλήρως. Η διαδικασία αποκατάστασης αφήνει πίσω βλάβες και ουλές που είναι δείκτες της ΣΚΠ. Η διακοπή των σημάτων σε όλο το σώμα μπορεί να οδηγήσει σε μια ατελείωτη λίστα συμπτωμάτων , όπως απώλεια όρασης, χρόνιος πόνος και κόπωση, μούδιασμα, μειωμένος συντονισμός και πολλά άλλα.

Τούτου λεχθέντος, ο σκοπός των DMTs είναι να μειώσουν αυτή τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος ως τρόπο πρόληψης της βλάβης στο περίβλημα της μυελίνης.

Το ιστορικό μου με τα DMT

Όταν διαγνώστηκα . με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας κατά τη διάρκεια του λυκείου μου, ο ειδικός μου στην ΠΣ μου συνταγογράφησε ένα DMT με τη μορφή μιας αυτοένεσης τρεις φορές την εβδομάδα Αλλά αυτό το σχήμα δεν ήταν κατάλληλο για μένα εκείνη την εποχή. Αμέσως μετά, ο γιατρός μου αποφάσισε να αλλάξει το DMT που μου συνταγογραφήθηκε σε ένα από του στόματος δισκίο που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα, κάτι που μου φάνηκε πολύ πιο βολικό.

Είμαι ακόμα σε αυτήν τη θεραπεία σήμερα επειδή επιβράδυνε την εξέλιξη της ΣΚΠ και μείωσε τον αριθμό των υποτροπών μου. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισα όλα αυτά τα χρόνια λήψης DMT είναι η μείωση του αριθμού των λεμφοκυττάρων , ή των λευκών αιμοσφαιρίων, στο ανοσοποιητικό μου σύστημα.

Ο κύριος σκοπός των λεμφοκυττάρων είναι να προστατεύουν το σώμα από ξένους εισβολείς όπως λοιμώξεις , ιούς και βακτήρια. Όταν το σώμα σας δεν έχει τον κατάλληλο αριθμό λεμφοκυττάρων, γίνεστε πιο ευαίσθητοι σε ξένους εισβολείς — οι οποίοι έχουν καταλάβει το σώμα μου.
Ανεπιθύμητες λοιμώξεις

Με τα χρόνια, έχω βιώσει πολλές λοιμώξεις που προκαλούνται από διάφορα βακτήρια. Κάποια στιγμή τον Μάρτιο του 2021, για παράδειγμα, εκτέθηκα σε βακτήρια που προκάλεσαν μια δερματική πάθηση που κράτησε χρόνια.

Όταν παρατήρησα για πρώτη φορά αυτή την πάθηση του δέρματος, χρησιμοποίησα αμέσως τη φίλη μου, την Google, για να βρω σπιτικές θεραπείες και φάρμακα και αλοιφές χωρίς συνταγή γιατρού που θα μπορούσαν να εξαλείψουν τα εξογκώματα στα πόδια μου. Αλλά τίποτα δεν λειτούργησε.

Επειδή είμαι πεισματάρα, δεν ήθελα να ψάξω για δερματολόγο γιατί πίστευα ότι θα μπορούσα να φροντίσω μόνος μου την κατάσταση του δέρματος. Με τον καιρό, τα χτυπήματα διπλασιάστηκαν σε αριθμό και έγιναν πιο σοβαρά από ό,τι περίμενα.

Μετά από μια πειστική σειρά μικρών διαλέξεων από τη μαμά μου, τελικά υποχώρησα και επισκέφτηκα έναν δερματολόγο. Ξεκίνησε εντοπίζοντας τον εισβολέα που είχε καταλάβει το σώμα μου και μετά άρχισε να παγώνει τα εξογκώματα χρησιμοποιώντας κρυοθεραπεία , η οποία παγώνει και αφαιρεί τον μη φυσιολογικό ιστό.

Πριν φύγω από το ιατρείο του δερματολόγου, μου έδωσε μια συμβουλή που έχω εφαρμόσει στην εβδομαδιαία ρουτίνα μου. Μου πρότεινε να αρχίσω να κάνω μπάνιο με χλωρίνη, αλλά δεν είχα ακούσει ποτέ για κάτι τέτοιο.

«Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, ρίξτε ¼ φλιτζάνι χλωρίνη και καθίστε σε αυτό για 10 λεπτά», μου είπε.

Τα λουτρά με χλωρίνη είναι πλέον ένα απαραίτητο εβδομαδιαίο σχήμα για μένα, επειδή απολυμαίνουν το σώμα μου από τυχόν ξένα βακτήρια ή μικρόβια που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μόλυνση.

Όλοι έχουμε τα δικά μας λάθη και στρατηγικές που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη. Ποιες είναι οι ειδικές σας εισβολές MS life; Παρακαλώ μοιραστείτε στα σχόλια παρακάτω.

Από την Desiree Lama
Πηγή: multiplesclerosisnewstoday.com



Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας
Συμφωνώ
Μετάβαση στο περιεχόμενο