3 τραγούδια που θα έλεγε ο Στέλιος Καζαντζίδης!

3 τραγούδια που θα έλεγε ο Στέλιος Καζαντζίδης αλλά τα είπαν άλλοι και τα είπαν καλά!

Τα τραγούδια έχουν τη δική τους μοίρα που συχνά είναι παράξενη και απρόβλεπτη

Τρία μεγάλα τραγούδια που οι συνθέτες τους τα προόριζαν για τον Στέλιο Καζαντζίδη, κατέληξαν σε άλλα χείλη και έγιναν μεγάλες επιτυχίες, αρχής γενομένης από το θρυλικό «Τρελοκόριτσο» που ο άγνωστος τότε Γρηγόρης Μπιθικώτσης το προόριζε για τον ταχύτατα ανερχόμενο Καζαντζίδη. Στο τέλος όμως πείστηκε να το πει ο ίδιος και κατάφερε να το κάνει γκραν σουξέ μέσα σε μια νύχτα.

Το δεύτερο τραγούδι είναι οι εμβληματικοί «Γλάροι» του Νίκου Μεϊμάρη. Ο ίδιος ο συνθέτης θυμόταν αργότερα: «Το τραγούδι αυτό δεν είχε γραμμοφωνηθεί ακόμα. Το λέγαμε στο πρόγραμμα. Το έλεγε ο Γαβαλάς και του καλάρεσε αλλά εγώ του το είχα ξεκόψει: “Παναγιώτη, άσε το τραγούδι αυτό, θα το δώσω στον Καζαντζίδη”. Τότε πέσανε όλοι πάνω μου και τον μετάπεισαν. Ο ίδιος ο Μίνως Μάτσας μας κάλεσε να μας μιλήσει. “Αυτό το τραγούδι είναι για σένα, Παναγιώτη. Μυρίζει θάλασσα!” του είπε μπροστά μου. Τι να κάνω; Το έδωσα στον Γαβαλά και για να πω την αλήθεια δεν το μετάνιωσα. Κάθε άλλο μάλιστα!»

Το τρίτο τραγούδι ανήκει στον Διονύση Σαββόπουλο και δεν είναι άλλο από το «Η Δημοσθένους λέξις» ή «Σαν βγω απ’ αυτή τη φυλακή». Ο Νιόνιος πλεύριζε τους λαϊκούς βάρδους θεωρώντας ότι μπορούσαν με την αμεσότητα της ερμηνείας τους να δώσουν το κάτι παραπάνω στα τραγούδια τους. Το κατάφερε με τον Μενιδιάτη και την Μπέλλου αλλά όχι με τον Στέλιο.

«Ήθελα πολύ να πει το τραγούδι μου “Σαν βγω απ’ αυτή τη φυλακή”. Τον γνώρισα, βρεθήκαμε στο Μεγάλο Πεύκο. Κι έγινε ολόκληρη ιστορία για να καταλήξουμε. Ετσι ήταν οι λαϊκοί οι παλιότεροι. Θυμάμαι τι έγινε όταν έδωσα στον Μιχάλη Μενιδιάτη το τραγούδι “Λαϊκός τραγουδιστής”, που λέει “όμως, τούτη η θητεία δεν σταματάει πουθενά”, για την ταινία “Happy Day” του Βούλγαρη. Μαζεύτηκαν τότε ο Μενιδιάτης, ο αδερφός του, μαζί με τις γυναίκες τους και με τον Άκη Πάνου, το κουβεντιάσανε, για να αποφανθεί ο Άκης Πάνου, ο οποίος έδωσε εντέλει το οκέι και το είπε ο Μενιδιάτης το τραγούδι. Έτσι και με τον Στέλιο. Ενώ το συζητήσαμε, το δοκιμάσαμε, το ετοιμάσαμε σε πρόβα με την κιθάρα – μάλιστα μου λέει, “εσύ την έφτιαξες αυτή την κιθάρα, μπράβο”, νόμιζε ότι φτιάχνω και την κιθάρα που παίζω – μαγειρεύτηκε πολύ για να παρθεί η απόφαση. Τελικά με διάφορες προφάσεις δεν ήρθε στο ραντεβού. Μέσα μου το περίμενα, ήξερα ότι δεν θα το πει ο Στέλιος, δεν ήθελε, το φοβόταν το τραγούδι, τα λόγια του».

Ο Σαββόπουλος ωστόσο δεν έχασε ποτέ την καλή γνώμη που είχε για την ερμηνευτική δεινότητα του Στέλιου.



Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας
Συμφωνώ
Μετάβαση στο περιεχόμενο