Αργείτε διαρκώς σε ραντεβού;

Αργείτε διαρκώς σε ραντεβού;

Αργείτε διαρκώς σε ραντεβού; Διαβάστε γιατί και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό

Πώς θα καταφέρετε να είστε πάντα στην ώρα σας.

Είναι δύσκολο να πούμε πόσοι άνθρωποι αργούν τακτικά. Δεν υπάρχουν πολλές έρευνες μεγάλης κλίμακας για την αργοπορία, η οποία μπορεί να εξαρτάται από πολλά. Ένα πλαίσιο μπορεί περιλαμβάνει ορισμένους ανθρώπους που ίσως να διαχειρίζονται καλά τον επαγγελματικό τους χρόνο αλλά να δυσκολεύονται να είναι συνεπείς στην προσωπική τους ζωή ή το αντίστροφο.

Και ενώ η καθυστέρηση έστω και 15 λεπτών, ειδικά σε μια επαγγελματική συνάντηση είναι κατακριτέα, πολλοί είναι εκείνοι που δέχονται το 20λεπτο ως περίοδο χάριτος, κυρίως αν πρόκειται για χαλαρά ραντεβού. Στη χώρα μας πάντως, οι περισσότεροι αναγνωρίζουν το «ακαδημαϊκό τέταρτο» ως την λογική καθυστέρηση σε συναντήσεις.

Η συνεχής αργοπορία μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες συναντήσεις, ραντεβού και ταξίδια, αλλά μπορεί επίσης να επιβαρύνει τις σχέσεις.

Η Δρ. Fuschia Sirois, καθηγήτρια υγείας και κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Durham, εξηγεί ότι οι καθυστερήσεις μπορούν να ερμηνευτούν από τους άλλους ως ασέβεια.

«Αυτό είναι πραγματικά το μειονέκτημα της αργοπορίας, ακόμη και αν δεν υπήρχε πρόθεση να γίνει κακό», λέει στον Guardian. «Αν οι άλλοι άνθρωποι περιμένουν να σας συναντήσουν, μπορεί να νιώσουν ότι δεν έχουν σημασία για εσάς».

Γιατί ορισμένοι άνθρωπο αργούν διαρκώς
Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός λόγων για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να αργούν. Οι πιο σημαντικοί συγκεντρώνονται παρακάτω:

Ανατροφή: Η Sade Kelly, Coach διαχείρισης του χρόνου, λέει ότι πολλοί από τους πελάτες της είτε μεγάλωσαν κοντά σε ανθρώπους που αργούσαν συχνά, και ως εκ τούτου ανέπτυξαν μια χαλαρή προσέγγιση του χρόνου, είτε μεγάλωσαν κοντά σε ανθρώπους που είχαν συντριπτική συνείδηση του χρόνου. «Αν οι άνθρωποι στο περιβάλλον σας ήταν τόσο συνεπείς στην ώρα τους που νιώθατε περιορισμένοι και αγχωμένοι, θέλετε να επαναστατήσετε», λέει.

Προσέγγιση του χρόνου: Ένας άλλος παράγοντας είναι η ατομική μας σχέση με τον χρόνο. Η Sirois εξηγεί ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικούς «χρονικούς προσανατολισμούς». Ορισμένοι είναι προσανατολισμένοι στο μέλλον ή έχουν την τάση να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση μελλοντικά σχέδια. Αυτή η ομάδα τείνει να μην αργεί. Άλλοι είναι περισσότερο προσανατολισμένοι στο παρόν και γενικά λαμβάνουν αποφάσεις με βάση αυτό που χρειάζονται τη δεδομένη στιγμή. Αυτή η ομάδα έχει μεγαλύτερη τάση για αργοπορία, επειδή εστιάζουν λιγότερο στο τι θα ακολουθήσει. Άλλοι πάλι είναι προσανατολισμένοι στο παρελθόν και λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με βάση τις εμπειρίες του παρελθόντος.

Αν και οι χρονικοί προσανατολισμοί θεωρούνται αρκετά σταθεροί, η coach σημειώνει ότι είναι επίσης ρευστοί- ιδανικά, κάποιος θα μετακινείται και από τους τρεις. «Η ευέλικτη χρονική προοπτική θεωρείται η πιο υγιής».

Υπερβολικός προγραμματισμός: Μερικές φορές, οι άνθρωποι έχουν πάρα πολλά στο μυαλό τους. Όπως εξηγεί η δρ. Emily Waldum, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Campbell, όταν προσπαθούμε να χειριστούμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ορισμένες εργασίες καθυστερούν ή παραλείπονται.

«Έχουμε μόνο ένα περιορισμένο ποσό προσοχής. Αν κάνουμε multi-tasking μέρα-νύχτα, τα καλύτερα σχέδια μπορεί να αποτύχουν απλά επειδή δεν μας απομένουν αρκετοί πόροι προσοχής και δύναμης για να τα πραγματοποιήσουμε με επιτυχία», λέει η Waldum.

Αποστροφή: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι απλώς δεν θέλουν να κάνουν μία εργασία. Ένας πελάτης της Sade Kelly αργούσε συνεχώς στην ίδια συνάντηση. Όταν η Kelly τον ρώτησε γι’ αυτό, παραδέχτηκε ότι στην πραγματικότητα δεν ήθελε να βρίσκεται εκεί. Του πρότεινε να επανεξετάσει τη δέσμευση, ώστε να γλιτώσει χρόνο, ψυχικό χώρο και ενέργεια.

Αργοπορία και αναβλητικότητα
Είναι δελεαστικό να βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι την αποδιοργάνωση και την αναβλητικότητα, καθώς και οι δύο μπορούν να οδηγήσουν σε αργοπορία. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι οι βασικές αιτίες των δύο θεμάτων είναι στην πραγματικότητα αρκετά διαφορετικές.

«Η διαχείριση του χρόνου έχει πολύ μικρή σχέση με την αναβλητικότητα», λέει η Sirois. «Η αναβλητικότητα έχει περισσότερο να κάνει με τη διαχείριση της διάθεσης».

«Αν αναβάλλετε διαρκώς ένα έργο ή την αναχώρηση για μια συνάντηση, πρέπει να εντοπίσετε ποια συναισθήματα σας δημιουργούνται από αυτή την ευθύνη. Μπορεί η αναβλητικότητα να είναι μια στρατηγική αποφυγής. Υπάρχει κάτι σχετικά με την εκτέλεση αυτής της εργασίας που σας “απειλεί”.

Αν κάποιος δεν είναι σε θέση να ρυθμίσει τη διάθεσή του, ό,τι και αν κάνει για τη διαχείριση του χρόνου δεν θα καταφέρει να είναι στην ώρα του», τονίζει η Sirois.

Πώς μπορούν οι άνθρωποι να είναι στην ώρα τους
Η coach Sade Kelly σημειώνει πως δεν είναι και τόσο δύσκολο να διαχειριστούμε τον χρόνο μας, αρκεί να το θέλουμε.

«Πιστεύω ότι είναι μια ανεπτυγμένη συνήθεια που οι άνθρωποι μπορούν να δουλέψουν για να την ξεπεράσουν».

Στην Kelly αρέσει να σκέφτεται τη διαχείριση του χρόνου ως ένα παζλ, με τα καθήκοντα και τις δραστηριότητες κάποιου να είναι τα κομμάτια. Ένας τρόπος για να συναρμολογήσετε αυτό το παζλ είναι να κάνετε αυτό που η ίδια αποκαλεί “brain dump”.

«Ποια είναι όλα τα πράγματα που έχετε στο μυαλό σας; Συγκεντρώστε τα», προτρέπει. «Μόλις γίνει αυτό, βάλτε προτεραιότητες. Σκεφτείτε αν οι εργασίες είναι σημαντικές, δηλαδή προωθούν τους προσωπικούς σας στόχους- επείγουσες, δηλαδή έχουν μια σκληρή προθεσμία και πρέπει να γίνουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα περίπου- ή και τα δύο. Πολλές φορές, μόλις περάσουμε από το τι είναι σημαντικό και τι επείγον, η λίστα αρχίζει να συρρικνώνεται. Από εκεί και πέρα, είναι ευκολότερο να εντοπίσουμε τι πρέπει να συμβεί την επόμενη ημέρα, εβδομάδα ή μήνα και να υπολογίσουμε πόσο χρόνο θα χρειαστεί κάθε εργασία. Είναι σημαντικό να είστε ρεαλιστές όσον αφορά αυτό το τελευταίο βήμα.

Θα εκπλαγείτε με τα πράγματα που νομίζετε ότι χρειάζονται λίγο χρόνο, αλλά στην πραγματικότητα παίρνουν πολύ χρόνο. Επίσης, εντοπίστε γιατί αργείτε. Για παράδειγμα, αν συγυρίζετε το σπίτι λίγο πριν βγείτε έξω, τότε ίσως το κάνετε για να αποφύγετε την κοινωνικοποίηση. Το βασικό είναι να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Είναι πολύ ανθρώπινο να παλεύεις με αρνητικά συναισθήματα για κάτι που σε ωθεί να αργήσεις. Αντί να αισθάνεστε ότι είστε ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο που το κάνει αυτό, αντιμετωπίστε τα συναισθήματά σας και προσπαθήστε να μην τα αφήσετε να σας κατακλύσουν».

πηγή:marieclaire.gr



Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας
Συμφωνώ
Μετάβαση στο περιεχόμενο