Η Μαρίτα Ρίτζι στον Svoice
Συνέντευξη για τις σχέσεις και την παράσταση “Όσα δεν έμαθες ποτέ”
Σχέσεις ζευγαριών σήμερα
Πιστεύετε ότι οι σχέσεις των ζευγαριών σήμερα είναι πιο δύσκολες σε σχέση με παλιότερα; Αν ναι, γιατί;
“Οι σχέσεις ήταν πάντα δύσκολες – η διαφορά σήμερα είναι ότι ζούμε σε μια εποχή υπερπληροφορίας και συνεχούς σύγκρισης. Το ιδανικό που μας παρουσιάζεται μέσω των κοινωνικών δικτύων κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ότι δεν είναι ποτέ αρκετοί.”
Ποιο ρόλο παίζει η τεχνολογία στις σύγχρονες σχέσεις;
“Η τεχνολογία είναι εργαλείο. Μπορεί να φέρει δύο ανθρώπους κοντά, αλλά μπορεί και να τους απομακρύνει αν χρησιμοποιηθεί σαν ασπίδα ή απόδραση από την πραγματική επικοινωνία.”
Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που πιστεύετε ότι κρατούν μια σχέση υγιή και μακροχρόνια;
“Σεβασμός, χιούμορ και η ικανότητα να ακούς πραγματικά τον άλλον. Η σχέση δεν είναι απλά ένας καθρέφτης για να βλέπεις τον εαυτό σου, αλλά ένας χώρος να εξελίσσεσαι μαζί με τον άλλον.”
Σχέσεις γονιών και παιδιών
Πώς θεωρείτε ότι έχει αλλάξει η δυναμική μεταξύ γονιών και παιδιών τις τελευταίες δεκαετίες;
“Η δυναμική έχει γίνει πιο δημοκρατική, αλλά συχνά οι γονείς πέφτουν στην παγίδα να γίνουν ‘φίλοι’ των παιδιών τους. Τα παιδιά χρειάζονται όρια και καθοδήγηση, όχι μόνο παρέα.”
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους;
“Το να ισορροπήσουν ανάμεσα στον χρόνο που αφιερώνουν στα παιδιά τους και στις δικές τους ανάγκες. Επίσης, το να τα προστατεύουν από την υπερβολική έκθεση στον ψηφιακό κόσμο.”
Τι ρόλο παίζει η επικοινωνία στη σχέση γονέα-παιδιού;
“Είναι το θεμέλιο. Αν το παιδί αισθανθεί ότι μπορεί να μιλήσει ελεύθερα χωρίς να κριθεί, τότε ανοίγει ο δρόμος για μια σχέση εμπιστοσύνης που διαρκεί για πάντα.”
Η παράσταση “Όσα δεν έμαθες ποτέ”
Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την παράσταση;
“Η ιδέα γεννήθηκε από την ανάγκη μου να εξωτερικεύσω πράγματα που ένιωθα για τον δικό μου πατέρα – όλα όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ, αλλά ήταν εκεί. Είναι σαν μια καθυστερημένη επιστολή που ήθελα να γράψω.”
Το έργο είναι ένας ύμνος για τον πατέρα. Πώς προσεγγίζετε αυτό το θέμα;
“Ο πατέρας είναι ένας σιωπηλός ήρωας στις περισσότερες οικογένειες. Θέλησα να τον φέρω στο προσκήνιο, να δώσω φωνή σε όλα όσα συμβολίζει: την ασφάλεια, τη δύναμη, αλλά και την ευαλωτότητα που συχνά κρύβεται πίσω από τον ρόλο του.”
Τι συναισθήματα θέλετε να προκαλέσετε στο κοινό με αυτόν τον μονόλογο;
“Θέλω οι θεατές να γελάσουν, να συγκινηθούν και – το πιο σημαντικό – να φύγουν με μια ανάγκη να πουν στους δικούς τους ανθρώπους όλα όσα δεν έχουν πει ακόμα.”
Γιατί επιλέξατε το θέατρο ΜΙΚΡΟΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ για την πρεμιέρα σας;
“Είναι ένας χώρος ζεστός και οικείος, ιδανικός για ένα έργο τόσο προσωπικό. Θέλω το κοινό να αισθανθεί ότι βρίσκεται σχεδόν μέσα στο μυαλό του ήρωα.”
Ποιο μήνυμα θέλετε να αφήσει αυτή η παράσταση στους θεατές;
“Μην αφήνετε τις λέξεις ανείπωτες. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και οι σχέσεις μας είναι το πιο σημαντικό έργο τέχνης που δημιουργούμε στη ζωή μας.”
«ΌΣΑ ΔΕΝ ΕΜΑΘΕΣ ΠΟΤΕ» Θέατρο Μικρός Κεραμεικός – Πρεμιέρα στις 16 Δεκεμβρίου στις 7μμ και κάθε Δευτέρα για δέκα παραστάσεις