Ο CEO σε άδεια — ο ΑΙ σωσίας στη σύσκεψη

Ο CEO σε άδεια — ο ΑΙ σωσίας στη σύσκεψη
Τεχνητή νοημοσύνη στο τιμόνι των επιχειρήσεων: Βοηθός ή διευθυντής;

Κάποτε ανησυχούσαμε μήπως η τεχνητή νοημοσύνη μας πάρει τις δουλειές. Τώρα, φαίνεται πως ετοιμάζεται να πάρει και τις καρέκλες των αφεντικών μας. Κι όχι μεταφορικά — κυριολεκτικά.

Σε έναν κόσμο όπου το κάθε λεπτό μετράει, αρκετοί CEO τεχνολογικών κολοσσών δοκιμάζουν κάτι ριζικά καινούργιο: να στέλνουν τα ΑΙ-αντίγραφά τους σε επαγγελματικές συναντήσεις. Από το Zoom μέχρι την Klarna και την Otter AI, τα ψηφιακά σωσία των ισχυρών ετοιμάζονται να πάρουν θέση στο τραπέζι των αποφάσεων.


Ποιοι CEO το τολμούν;

Ο Έρικ Γιουάν, ιδρυτής της Zoom, έστειλε πρόσφατα ένα ΑΙ-avatar του να παρουσιάσει μέρος ενός οικονομικού webinar της εταιρείας. Για την ώρα, ο ψηφιακός «Γιουάν» περιορίζεται σε τυπικές δηλώσεις, όμως στόχος του είναι κάτι πιο φιλόδοξο: να στέλνει το bot του σε meetings και να παίρνει αποφάσεις αντί για τον ίδιο — μέχρι και σε 12 μήνες από τώρα.

Αντίστοιχα, ο Σεμπάστιαν Σιεματκόβσκι της Klarna έκανε το ίδιο σε παρουσίαση εταιρικών αποτελεσμάτων. Το ΑΙ-avatar του μίλησε, εκπροσωπώντας τον. Όχι με powerpoint, αλλά με… προσωποποιημένη τεχνητή φωνή.


Το ΑΙ δεν είναι απλός παπαγάλος

Πίσω από αυτά τα ψηφιακά alter egos, δεν κρύβονται απλώς παθητικά bot που διαβάζουν κείμενα. Στην περίπτωση της Sensay, ο CEO Νταν Τόμπσον έχει εκπαιδεύσει έναν πλήρως λειτουργικό ΑΙ-σωσία με βάση τις προσωπικές του συνήθειες: τα email του, τις συνομιλίες του, ακόμα και τον τόνο της φωνής του. Ο «Νταν-bot» συντάσσει αυτόματα απαντήσεις, ερμηνεύει ερωτήματα και δίνει λύσεις – σε συγκεκριμένα, ασφαλή πλαίσια βέβαια.

«Ενώ ήμουν στην πρεσβεία για τη βίζα μου, το bot μου είχε ήδη γράψει όλα τα πρωινά email» λέει ο ίδιος. Το μόνο που έκανε ήταν να τα εγκρίνει.


Συσκέψεις χωρίς φυσική παρουσία

Σύμφωνα με μελέτη του Harvard Business School, το 72% του χρόνου των CEOs καταναλώνεται σε συναντήσεις. Αν μέρος αυτού του χρόνου καλύπτεται από ένα ΑΙ-avatar, το στέλεχος μπορεί να επικεντρωθεί σε άλλα κρίσιμα σημεία της στρατηγικής ή της ανάπτυξης.

Ο Στιβ Ράφερτι της Zoom το έχει ήδη δοκιμάσει: χρησιμοποίησε τον εικονικό του εαυτό για να παρουσιάσει σύσκεψη σε άπταιστα γαλλικά, απευθυνόμενος στο ευρωπαϊκό προσωπικό. Έτσι, όπως λέει, «μπορείς να βρίσκεσαι σε πολλά μέρη ταυτόχρονα, μιλώντας πολλές γλώσσες».


Και οι σκιές της τεχνολογίας…

Μαζί με την άνεση, έρχεται και ο κίνδυνος. Αν οι εργαζόμενοι εξοικειωθούν με το να ακούν μηνύματα από ΑΙ-εκδοχές των διευθυντών τους, ποιος εγγυάται πως δεν θα πέσουν θύματα deepfake απάτης;

Δεν είναι υποθετικό. Πέρυσι, απατεώνες μιμήθηκαν τη φωνή του CEO της WPP χρησιμοποιώντας τεχνολογία deepfake, και παραλίγο να αποσπάσουν χρήματα από θυγατρική εταιρεία.

Επιπλέον, το ΑΙ δεν είναι αλάνθαστο: η λεγόμενη «παραισθησιακή» συμπεριφορά (hallucination) μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες δηλώσεις ή αποφάσεις που θα έφεραν βαρύ κόστος.


Μπορεί ένα bot να γίνει CEO;

Μπορεί να απαντήσει σε email, να αναλύσει δεδομένα, ακόμα και να μιλήσει σε πέντε γλώσσες.
Αλλά μπορεί ένα bot να εμπνεύσει μια ομάδα; Να πει “όχι” όταν όλοι λένε “ναι”; Να ρισκάρει, να κρίνει, να νιώσει;

Το μέλλον ίσως ανήκει στους ΑΙ-σωσίες.
Αλλά το τιμόνι της ηγεσίας δεν μπορεί — ακόμα — να το κρατήσει κανείς χωρίς ψυχή.



Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας
Συμφωνώ