Οι άνθρωποι που αποφεύγουν αυτές τις τέσσερις συνήθειες έχουν …
Οι άνθρωποι που αποφεύγουν αυτές τις τέσσερις συνήθειες έχουν ανώτερη νοημοσύνη
Η εγκεφαλική δύναμη είναι το νόμισμα του μέλλοντος. Οι μηχανές και η τεχνητή νοημοσύνη αυτοματοποιούν όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας. Όμως οι θέσεις εργασίας που χρειάζονται ανθρώπινη εγκεφαλική δύναμη δεν μπορούν να αυτοματοποιηθούν τόσο εύκολα. Τα ρομπότ θα μπορούσαν να εκτοπίσουν πάνω από 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη μεταποίηση μέχρι το 2030, σύμφωνα με έκθεση της Oxford Economics. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας βιομηχανικών ρομπότ αυξάνεται κατά 14% κάθε χρόνο.
Περισσότερο από το 25% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα διαταραχής λόγω της αυτοματοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις εργασίας στο κατώτερο σκαλοπάτι της κλίμακας εξαφανίζονται. Αντί γι’ αυτό, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στην ανώτερη κλίμακα, σύμφωνα με δημοσίευμα του “Your tango”.
Θέσεις εργασίας που απαιτούν καλύτερη σκέψη. Δουλειές που σας χρειάζονται να ασκείτε όχι το σώμα σας αλλά το μυαλό σας. Ως εκ τούτου, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αρχίσετε να φροντίζετε τις γνωστικές σας ικανότητες. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να εξαλείψετε αυτές τις 4 συνήθειες το συντομότερο δυνατόν.
Οι άνθρωποι που αποφεύγουν αυτές τις 4 κοινές συνήθειες έχουν ανώτερη νοημοσύνη, σύμφωνα με την ψυχολογία:
Βιαστική αναζήτηση λύσης
Όταν εξασκείστε σε ερωτήσεις, μην τα παρατάτε στο λεπτό και μην ψάχνετε τη λύση στο τέλος του βιβλίου. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο σε μια ερώτηση. Σκεφτείτε την καλά. Δοκιμάστε διαφορετικούς τύπους. Διαφορετικές προοπτικές. Μόνο όταν έχετε εξαντλήσει εντελώς τη γνωστική σας ικανότητα, αναζητήστε τη λύση. Ως εκ τούτου, η αναζήτηση μιας λύσης δεν παρέχει κανένα γνωστικό φορτίο – άρα, καμία γνωστική ανάπτυξη.
Αλλά η επίτευξη της λύσης είναι δύσκολη – σε κάνει να σκέφτεσαι. Εξασκεί τον εγκέφαλό σας και, ως εκ τούτου, οξύνει το μυαλό του μαθητή – ο οποίος καταλήγει να έχει καλή βαθμολογία στο τελικό τεστ. Αυτό μεταφράζεται και στην πραγματική ζωή. Έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας διαπίστωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν οι μαθητές είναι η εννοιολογική χαρτογράφηση, δηλαδή η απομνημόνευση όλων όσων έχετε στο μυαλό σας σε έναν χάρτη χωρίς να κοιτάτε το πηγαίο υλικό.
Όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα στη ζωή σας που δεν είναι επείγοντα, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε. Μην τρέχετε αμέσως στο αφεντικό σας, ρωτώντας πώς να λύσετε το πρόβλημα. Μην το ψάχνετε αμέσως στο Google.
Σκεφτείτε για τον εαυτό σας. Οι λύσεις που θα ανακαλύψετε θα σας κάνουν πιο έξυπνους. Και αυτή η συνήθεια θα σας κάνει πολύ καλύτερους στοχαστές από τους ανθρώπους που απλώς ψάχνουν για λύσεις αντί να τις ανακαλύψουν μόνοι τους.
Εμπλοκή σε κουτσομπολιά
«Τα μεγάλα μυαλά συζητούν ιδέες- τα μέτρια μυαλά συζητούν γεγονότα- τα μικρά μυαλά συζητούν ανθρώπους». – Eleanor Roosevelt. Σίγουρα κάποια στιγμή στο παρελθόν, έχετε ακούσει αυτό το απόφθεγμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν τον περισσότερο χρόνο τους μιλώντας για γεγονότα και ανθρώπους. Αυτό ισοδυναμεί με κουτσομπολιό. Ωστόσο, το θέμα είναι το εξής – το κουτσομπολιό πεθαίνει.
Για παράδειγμα, ένα κουτσομπολιό εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά για λίγες μέρες. Ξεκινάει με μεγάλη επιτυχία. Αλλά σιγά σιγά, πεθαίνει. Και σε λίγες εβδομάδες, είναι παλιά είδηση για τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν θα μιλάει πολύ γι’ αυτό.
Αυτό σημαίνει ότι όταν κουτσομπολεύετε, σπαταλάτε την εγκεφαλική σας δύναμη σε πράγματα που δεν είναι καν σημαντικά σε μερικές εβδομάδες από τώρα. Αυτό είναι όλο. Τέτοια τρομερή σπατάλη.
Από την άλλη πλευρά, οι ιδέες μπορεί να είναι αθάνατες. Βέβαια, μπορούν να ξεκινήσουν μικρές. Αλλά σιγά-σιγά, προσελκύουν άλλες μεγάλες ιδέες και ένα φορτίο μικρών ιδεών, έτσι ώστε τελικά να μεγαλώσουν και να γίνουν κάτι τόσο σπουδαίο που δεν μπορείτε καν να κατανοήσετε.
Πάρτε για παράδειγμα το Twitter. Πρέπει να ξεκίνησε ως μια μικρή ιδέα στο μυαλό του Ev William. «Ας δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα για να μοιραζόμαστε γραπτά μικρής διάρκειας». Στη συνέχεια, πρέπει να συνεργάστηκε με μερικούς άλλους ιδρυτές για να εδραιώσουν και να ενισχύσουν την ιδέα. Και σιγά σιγά, προσέλαβαν μια ομάδα και έβαλαν την πλατφόρμα σε λειτουργία. Ο κόσμος άρχισε να συμμετέχει. Και σήμερα, είναι ένας κόμβος για ανθρώπους που μοιράζονται εκατομμύρια ιδέες καθημερινά.
Κάποιος ήταν έτοιμος να την αγοράσει για 44.000.000.000 δολάρια. Ξέρετε ποιος. Υπάρχουν 436.000.000.000 μηνιαίως ενεργοί χρήστες του Twitter παγκοσμίως, μας λένε οι στατιστικές του 2024 και περίπου 200 δισεκατομμύρια tweets αποστέλλονται ετησίως. Βλέπετε πώς μια μικρή ιδέα εξελίχθηκε σε κάτι μεγάλο; Αυτή είναι η δύναμη των ιδεών. Σταματήστε λοιπόν να κουτσομπολεύετε. Ξεκινήστε να ιδεολογείτε.
Λέγοντας “όχι” σε νέες ευκαιρίες
Μερικοί άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να λένε ένα ψυχολογικό «όχι» σε κάθε νέο πράγμα που έρχεται στο δρόμο τους. Λένε όχι σε νέους ανθρώπους, νέες ιδέες, νέες ευκαιρίες και νέα μέρη. Και αυτή η αντίδραση έχει τις ρίζες της στην εξέλιξη.
Όταν θέλετε να επιβιώσετε, πρέπει να αφήσετε τον σκεπτικισμό σας και να αρχίσετε να είστε ανοιχτοί σε νέα πράγματα. Γιατί; Επειδή τα οικεία πράγματα προκαλούν οικείες διαδικασίες σκέψης, ενώ τα νέα πράγματα προκαλούν νεότερες διαδικασίες σκέψης. Το να λέτε “ναι” στα πράγματα είναι καλύτερο για την ψυχική σας υγεία, επιβεβαιώνει έρευνα του 2016 από την Association for Psychological Science.
Για να τα καταφέρετε στο μέλλον που διψάει για «εγκεφαλική δύναμη», θα πρέπει να είστε σε θέση να σκέφτεστε με νέους τρόπους. Ωστόσο, δεν θα μάθετε ποτέ να σκέφτεστε με νέους τρόπους αν συνεχίζετε να απορρίπτετε τα νέα πράγματα.
Καλύπτοντας τον ελεύθερο χρόνο με ανούσιους περισπασμούς
Μια δύσκολη ερώτηση για εσάς: ασχολείστε πια με κάποια υγιή σκέψη; Δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς το κάνουν. Να γιατί. Έχουμε τις καθημερινές δουλειές να κάνουμε όλη μέρα. Δουλεύουμε. Μετά πρέπει να κάνουμε τις δουλειές του σπιτιού. Περνάμε χρόνο με τις οικογένειές μας. Και όλα αυτά είναι ωραία και καλά. Αλλά στα κενά μεταξύ αυτών των πραγμάτων – τι κάνουμε;
Γεμίζουμε αυτά τα κενά με περισπασμούς, επειδή έχουμε ψηφιακούς περισπασμούς που καλύπτουν κάθε μήκος του κενού που θα έχετε ποτέ. Αν κάνετε ένα 10λεπτο διάλειμμα, ξεφυλλίζετε άσκοπα το Insta feed σας. Αν έχετε 50 λεπτά πριν φύγετε για το γυμναστήριο, μπορείτε να παρακολουθήσετε το νέο επεισόδιο του “House of Dragon”. Αν έχετε μερικές ώρες πριν φύγετε για δείπνο με την οικογένειά σας, γιατί να μην παρακολουθήσετε το “A Few Good Men” για εκατομμυριοστή φορά;
Σκεφτείτε το! Δεν σκεφτόμαστε πια. Θέλετε έναν εύκολο τρόπο για να κάνετε τη δουλειά σας και να ηρεμήσετε το μυαλό σας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Music Therapy διαπίστωσε ότι η ακρόαση μουσικής κατά τη διάρκεια της εργασίας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της παραγωγικότητας.
Και υπάρχει λόγος γι’ αυτό: το να σκέφτεσαι δεν το νιώθεις παραγωγικό. Είσαι εσύ, που κάθεσαι χωρίς απτή σωματική δραστηριότητα. Αλλά η σκέψη είναι μία από τις βασικές συνήθειες που θέλετε να ενστερνιστείτε αν θέλετε να ευδοκιμήσετε σήμερα και στο μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Bill Gates είναι γνωστό ότι αφιερώνει όχι μόνο ώρες ή ημέρες, αλλά εβδομάδες στις σκέψεις του.
Ακολουθούν τρεις τρόποι για να συμπεριλάβετε περισσότερη υγιή σκέψη στη ζωή σας:
Επιλέξτε ένα πρόβλημα που θα σας απασχολήσει. Για παράδειγμα, αυτές τις μέρες προσπαθώ να βρω πώς να διαχειρίζομαι καλύτερα τον χρόνο μου.
Προγραμματίστε το. Όταν έχετε κενά στην ημέρα σας, προγραμματίστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε. Αν δεν το κάνετε, θα καταλήξετε στο Netflix.
Δώστε του μια φυσική προέκταση. Η σκέψη είναι πολύπλοκη, επειδή δεν κάνεις κάτι φυσικό. Ως εκ τούτου, όταν της δίνετε μια φυσική προέκταση, η σκέψη γίνεται πιο εύκολη. Απλώς ανοίγω ένα έγγραφο, πληκτρολογώ το όνομα του προβλήματος που επεξεργάζομαι στην κορυφή – και αρχίζω να σημειώνω τις σκέψεις μου.