Οι τρεις ξηροί καρποί που ανταγωνίζονται στα ίσα τα αυγά σε ποσότητα πρωτεΐνη

Οι τρεις ξηροί καρποί που ανταγωνίζονται στα ίσα τα αυγά σε ποσότητα πρωτεΐνης
Αυτοί είναι οι 3 κορυφαίοι ξηροί καρποί σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης και εξασφαλίζουν πάμπολλα οφέλη για την υγεία.
Αν ανήκετε στην κατηγορία όσων δίνουν έμφαση στην ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης τότε πρέπει να έχει κατά νου ότι οι ξηροί καρποί αποτελούν το ιδανικό πρωτεϊνικό σνακ για ενέργεια, απόδοση και αποκατάσταση. Μάλιστα αποτελούν μια πρωτεϊνική εναλλακτική που μπορεί κάλλιστα να συναγωνιστεί την αντίστοιχη πρόσληψη μέσω αυγών.
Οι ξηροί καρποί δεν είναι απλώς ένα γευστικό σνακ – αποτελούν μία από τις πιο ολοκληρωμένες και θρεπτικές επιλογές για όσους αναζητούν ενίσχυση στην καθημερινή τους διατροφή. Πλούσιοι σε φυτικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, οι ξηροί καρποί συμβάλλουν καθοριστικά στην ευεξία και την απόδοση, ιδιαίτερα για άτομα με αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις, όπως οι αθλητές.
Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη τούς καθιστά εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να ενισχύσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης στη διατροφή τους, είτε για μυϊκή ενδυνάμωση είτε για ταχύτερη αποκατάσταση μετά την άσκηση. Παράλληλα, η τακτική κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με σημαντικά οφέλη για την υγεία: μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL), συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου και ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού, υποστηρίζοντας έτσι και τη διαχείριση του σωματικού βάρους.
Φυστικοβούτυρο αντί για αυγό: Οι ξηροί καρποί που ξεχωρίζουν σε πρωτεΐνη
Για όσους επιθυμούν να εμπλουτίσουν τη διατροφή τους με εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης πέρα από τα αυγά, οι ξηροί καρποί όπως τα φιστίκια τύπου πίνατς, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια Αιγίνης αποτελούν εξαιρετικές επιλογές.
Αναμφισβήτητα τα αυγά αποτελούν σημείο αναφοράς για την πρωτεΐνη, προσφέροντας περίπου 6 γραμμάρια ανά μερίδα. Ωστόσο, ορισμένοι ξηροί καρποί μπορούν να σταθούν επάξια στο ίδιο επίπεδο, προσφέροντας συμπυκνωμένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ενέργεια. Παρακάτω παρουσιάζονται τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις.
1. Φιστίκια τύπου πίνατς
Τα φιστίκια κατατάσσονται συνήθως στους ξηρούς καρπούς λόγω της γεύσης και της διατροφικής τους αξίας. Μια μερίδα 29 γραμμαρίων παρέχει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης και 2 γραμμάρια φυτικών ινών, καθιστώντας τα ιδανικό σνακ με υψηλή διατροφική αξία. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην καρδιαγγειακή υγεία και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, χρήσιμα για τη μείωση της κακής χοληστερόλης και την αύξηση της καλής χοληστερόλης στο αίμα. Είναι μία από τις λίγες πηγές ρεσβερατρόλης. Το αντιοξειδωτικό αυτό έχει συσχετιστεί με προστασία από διάφορους καρκίνους, αρτηριακά προβλήματα, καρδιακά προβλήματα και παθήσεις των νεύρωνΗ κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί επίσης με την προστασία της επιδερμίδας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, χάρη στη βιταμίνη Ε που περιέχει.
2. Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα αποτελούν άξιο υποκατάστατο των αυγών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη — περίπου 6 γραμμάρια ανά μερίδα (23 αμύγδαλα). Επιπλέον, τα 23 αμύγδαλα προσφέρουν 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών, ποσότητα που καλύπτει πάνω από το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, τα αμύγδαλα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά. Αυτές οι φυτικές ενώσεις προστατεύουν το σώμα από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε γήρανση, καρδιακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου. Η καφέ φλούδα που περιβάλλει τα αμύγδαλα περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, οπότε είναι καλύτερο να τρώτε αμύγδαλα με αυτή για να έχετε περισσότερα οφέλη.
3. Φιστίκια Αιγίνης
Τα φιστίκια Αιγίνης προσθέτουν γεύση σε πολλές συνταγές, αλλά ξεχωρίζουν και για την πρωτεϊνική τους αξία: 6 γραμμάρια ανά μερίδα (χωρίς το κέλυφος). Περιλαμβάνουν, επίσης, σημαντικές ποσότητες καλίου, βιταμίνης B6 και μαγγανίου. Αυτοί οι ξηροί καρποί έχουν υψηλότερη αναλογία βασικών αμινοξέων συγκριτικά με πρωτεΐνες, σε αντίθεση με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς. Τα βασικά αμινοξέα είναι εκείνα που πρέπει να ληφθούν μέσω της διατροφής, έτσι ώστε το σώμα να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για την κατασκευή πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για σημαντικές λειτουργίες Μελέτες δείχνουν ότι τα φιστίκια Αιγίνης μπορούν να ενισχύσουν την υγεία του εντέρου, προάγοντας την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων. Παρότι οι ξηροί καρποί περιέχουν περισσότερες θερμίδες από τα αυγά, το πλήρες διατροφικό τους προφίλ –πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα– τους καθιστά πολύτιμη προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή. Η ποικιλία στις πηγές πρωτεΐνης και η ενσωμάτωση υγιεινών λιπαρών και σύνθετων υδατανθράκων είναι καθοριστικής σημασίας για την καλή υγεία.
πηγή:dnews.gr