Ανακαλύφθηκε σφραγισμένος αμφορέας 1.100 ετών

Ανακαλύφθηκε σφραγισμένος αμφορέας 1.100 ετών σε ακτή αρχαίας ελληνικής πόλης
Η εξαιρετική ανακάλυψη, πραγματοποιήθηκε στα κρυστάλλινα νερά της ακτής της αρχαίας πόλης Αντίφελο (σήμερα είναι η τουρκική πόλη, Κας) στην Αττάλεια. Οι αρχαιολόγοι, με τη βοήθεια ρομποτικής τεχνολογίας, διεξήγαν ενάλιες ανασκαφές και έφεραν στο φως έναν σφραγισμένο αμφορέα 1.100 ετών.
Ανακαλύφθηκαν τυχαία βραχογραφίες ηλικίας 2.000 – 3.000 ετών – Η άγνωστη πραγματικότητα που «βλέπουν» οι αρχαιολόγοι
Με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Hakan Oniz, πρόεδρο του τομέα συντήρησης και αποκατάστασης του τμήματος Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Akdeniz, με την εικοσαμελή καταδυτική του ομάδα, εργάστηκαν επιμελώς σε αυτό το καινοτόμο έργο.
Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Κληρονομιά για το Μέλλον” του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, εκ μέρους του μουσείου της Αττάλειας.
Συναρπαστική ανακάλυψη σε αρχαία ελληνική πόλη – Εντοπίστηκε εντυπωσιακός αμφορέας γεμάτος «θησαυρούς»
Εστιάζοντας τις προσπάθειές τους κοντά στη βραχονησίδα Μπεσμί, ανοιχτά της πόλης Κας, η ομάδα αξιοποίησε προηγμένη υποβρύχια ρομποτική τεχνολογία για τη διεξαγωγή ενάλιων ανασκαφών αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια.
Βρέθηκε αρχαίος ελληνικός αμφορέας 2.500 ετών – Τι μαρτυρά για την παρουσία των αρχαίων Ελλήνων σε περιφέρεια της Ισπανίας
Σε βάθος περίπου 45 – 50 μέτρων, οι δύτες ανέσυραν έναν σφραγισμένο αμφορέα από το ναυάγιο ενός αρχαίου πλοίου, μία στιγμή που η ομάδα χαρακτηρίζει ως συναρπαστική.
Αντί να τον μεταφέρουν αμέσως στην ακτή, αρχικά πραγματοποίησαν τη διαδικασία της συντήρησης, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο εργαστήριο ενάλιας αρχαιολογίας της πόλης Κεμέρ του πανεπιστημίου Akdeniz.
Με τη χρήση μικροσκοπίων και εξειδικευμένων μεγεθυντικών εργαλείων, οι ειδικοί εξέτασαν προσεκτικά το τεχνούργημα. Στη συνέχεια, εμπειρογνώμονες από το περιφερειακό συμβούλιο συντήρησης της Αττάλειας και συντηρητές του εργαστηρίου, άνοιξαν με προσοχή τον σφραγισμένο αμφορέα για μια ώρα, με τη χρήση σμίλεων, σφυριών και λεπτεπίλεπτων εργαλείων.
Μία ματιά στο παρελθόν σφραγισμένο για πάνω από μια χιλιετία
Ανοίγοντας το αρχαίο αγγείο, οι αρχαιολόγοι εξέτασαν με ενδιαφέρον την υφή, το περιεχόμενο, ακόμη και την οσμή του περιεχομένου στο εσωτερικό του αμφορέα για να καταλάβουν τη φύση του.
Συλλέχθηκαν δείγματα και τώρα πραγματοποιούνται αναλυτικές επιστημονικές αναλύσεις, προκειμένου να ταυτοποιηθεί με ασφάλεια το περιεχόμενό του.
Τη διαδικασία του ανοίγματος του αμφορέα και της προκαταρκτικής εξέτασης του περιεχομένου του, κατέγραψε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Αποκαλύπτοντας τους αρχαίους δρόμους του εμπορίου
Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο επικεφαλής των ανασκαφών και αναπληρωτής καθηγητής Hakan Oniz, εξήγησε πως, το εμπορικό αγγείο πιθανόν να έχει προέλευση από την ακτή της Γάζας, στην Παλαιστίνη ενώ βυθίστηκε σε κάποια βίαιη καταιγίδα στην Μεσόγειο, πριν από περίπου 1.100 χρόνια.
Εκείνη την περίοδο, η Γάζα ήταν σημαντική δύναμη εξαγωγών ελαιόλαδου ενώ θεωρείται πως από την περιοχή Γάνος (Sarkoy-Gazikoy) στο Τεκιρντάγκ, εξαγόταν και κρασί.
“Ήταν κάποιο εμπορικό πλοίο που είχε επισκεφθεί πολλά λιμάνια κατά τη διάρκεια του ένατου και του δέκατου αιώνα, κατά την κυριαρχία του Χαλιφάτου των Αββασιδών. Αν και, οι αμφορείς που θεωρείται ότι μετάφεραν το κρασί, ανακαλύφθηκαν επάνω στο πλοίο, είναι απίθανο να καταναλωνόταν από τον τοπικό πληθυσμό της Παλαιστίνης τη συγκεκριμένη περίοδο. Μάλλον προοριζόταν ως δώρο για τους Χριστιανούς προσκυνητές ή τους ταξιδιώτες που επισκεπτόντουσαν την Ιερουσαλήμ“, διασαφηνίζει ο Oniz.
Σπάνια η ανακάλυψη ενός άθικτου, σφραγισμένου αμφορέα
Ο Oniz τονίζει τη σπανιότητα του ευρήματος, εξηγώντας πως, “Είναι εξαιρετικά σπάνια η ανακάλυψη ενός άθικτου, σφραγισμένου αμφορέα για πάνω από μια χιλιετία. Μπορεί να περιείχε ελιές, ελαιόλαδο, κρασί, ακόμη και σάλτσα ψαριού – όμως μπορεί να ήταν κάτι εντελώς απροσδόκητο. Το άνοιγμα του αμφορέα ήταν συναρπαστικό, ωστόσο η αναμονή της τελικής ανάλυσης, είναι ακόμη πιο συναρπαστική”.
Μακρύς ο δρόμος της επιστημονικής ανάλυσης
Ο καθηγητής Meltem Asilturk Ersoy από το τμήμα επιστήμης και μηχανικής των υλικών του πανεπιστημίου Akdeniz, σημείωσε πως, αυτή ήταν η πρώτη φορά που μελετάται το διατηρημένο περιεχόμενο ενός σφραγισμένου αμφορέα.
Χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενο του εσωτερικού ως “λασπώδες δείγμα”, ο Ersoy σημειώνει πως, “Αποσκοπούμε στην κατανόηση του τι έχει συμβεί στο εσωτερικό του κατά τη διάρκεια των 1.100 ετών της έκθεσης στην υποθαλάσσια πίεση και τις εναλλαγές της θερμοκρασίας”.
“Μία και μόνο εξέταση δεν είναι αρκετή. Χρειάζονται πολλές αναλύσεις προκειμένου να επαληθεύσουμε τα ευρήματά μας, άρα η διαδικασία θα πάρει χρόνο. Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα της ανάλυσης με την ιστορική γνώση της εποχής, αποσκοπούμε να προσφέρουμε σημαντικά στοιχεία στον κόσμο της επιστήμης και της αρχαιολογίας”, σημείωσε ο Ersoy.
Ερευνήτριες μελετούν τον σφραγισμένο αμφορέα 1.100 ετών που βρέθηκε στην ενάλια ανασκαφή με την αξιοποίηση ρομπότ ανοιχτά της ακτής του Κας. Φωτογραφία: ΑΑ
Ερευνήτριες μελετούν τον σφραγισμένο αμφορέα 1.100 ετών που βρέθηκε στην ενάλια ανασκαφή με την αξιοποίηση ρομπότ ανοιχτά της ακτής του Κας. Φωτογραφία: ΑΑ
Εν τω μεταξύ, η Rabia Nur Akyuz, συντηρήτρια έργων τέχνης που έχει αναλάβει την αφαλάτωση και το άνοιγμα του αμφορέα, τονίζει την εύθραυστη διαδικασία. “Έπρεπε να διασφαλίσουμε πως, το τεχνούργημα θα παραμένει διαρκώς υγρό ώστε να μην στεγνώσουν τα εξωτερικά του αποθέματα“, εξηγεί.
πηγή:enikos.gr