6 σημάδια ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας σας εξελίσσεται

6 Signs Your Multiple Sclerosis

Όταν η σκλήρυνση κατά πλάκας επιδεινώνεται, δεν είναι πάντα ξεκάθαρο. Δείτε τι αναζητούν οι γιατροί και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια φλεγμονώδης αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η ασθένεια αυτή μπορεί να εμφανίσει ποικιλία συμπτωμάτων, όπως κινητικές δυσκολίες, προβλήματα όρασης και γνωστικές διαταραχές, καθιστώντας δύσκολη την πρόβλεψη της πορείας της για κάθε ασθενή. Οι διαφορετικοί τύποι ΣΚΠ, όπως η υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα (RRMS), η δευτερογενής προοδευτική (SPMS) και η πρωτοπαθής προοδευτική (PPMS), καθορίζουν πώς και πότε θα εμφανιστούν τα συμπτώματα και πώς θα εξελιχθεί η νόσος.

Η υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα ΣΚΠ (RRMS) είναι η πιο κοινή μορφή, διαγνωσμένη σε περίπου 80% των ατόμων με ΣΚΠ. Σε αυτή τη μορφή, τα συμπτώματα εμφανίζονται σε περιόδους έξαρσης και στη συνέχεια υποχωρούν, μερικές φορές για μήνες ή ακόμα και χρόνια. Αντίθετα, η δευτερογενής προοδευτική ΣΚΠ (SPMS) χαρακτηρίζεται από σταδιακή επιδείνωση των συμπτωμάτων με την πάροδο των ετών, αν και μπορεί να υπάρχουν περιστασιακές υποτροπές και υφέσεις. Στο παρελθόν, περίπου το 50% των ασθενών με RRMS ανέπτυσσαν SPMS μέσα σε 10 χρόνια από τη διάγνωση, αλλά χάρη σε καλύτερες θεραπείες και έγκαιρη διάγνωση, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 10%.

Η πρωτοπαθής προοδευτική ΣΚΠ (PPMS) αφορά το 10% των περιπτώσεων και χαρακτηρίζεται από σταθερή εξέλιξη των συμπτωμάτων από την αρχή. Η αιτία για την οποία ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν ταχύτερη επιδείνωση από άλλους δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά οι γιατροί αναζητούν συγκεκριμένα σημάδια για να διαπιστώσουν την εξέλιξη της νόσου.

  1. Πιο συχνές εξάρσεις με ελλιπή ανάκτηση: Εάν οι υποτροπές γίνονται πιο συχνές ή η ανάκτηση δεν είναι πλήρης, μπορεί να υποδηλώνει εξέλιξη της ασθένειας.
  2. Επιδείνωση των υπαρχόντων συμπτωμάτων: Όταν τα συμπτώματα που ήδη έχετε γίνονται πιο σοβαρά, αυτό είναι ανησυχητικό σημάδι.
  3. Νέα συμπτώματα: Η εμφάνιση νέων συμπτωμάτων μπορεί να δείχνει επιδείνωση.
  4. Πτώση της ποιότητας ζωής: Σοβαρή εξάντληση ή σεξουαλικά προβλήματα μπορεί να υποδεικνύουν εξέλιξη της ΣΚΠ.
  5. Μειωμένη ικανότητα πολλαπλών εργασιών: Ανεπαίσθητα σημάδια όπως δυσκολία στην εκτέλεση πολλαπλών εργασιών μπορεί να είναι δείγματα εξέλιξης.
  6. Πιο αργό βάδισμα: Αν χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να περπατήσετε, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη εξέλιξης της νόσου.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι η ΣΚΠ εξελίσσεται περιλαμβάνουν πιο συχνές εξάρσεις με ελλιπή ανάκτηση, επιδείνωση των ήδη υπαρχόντων συμπτωμάτων, εμφάνιση νέων συμπτωμάτων που δεν υπήρχαν προηγουμένως, μείωση της ποιότητας ζωής λόγω κόπωσης ή άλλων προβλημάτων, και αδυναμία να εκτελούνται πολλαπλές εργασίες. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί μειωμένη ταχύτητα βάδισης, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει προοδευτική απώλεια μυελίνης, το προστατευτικό κάλυμμα των νεύρων.

Η πρόοδος της ΣΚΠ μπορεί να ποικίλλει από άτομο σε άτομο, και υπάρχουν διάφορες θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί κάποιοι ασθενείς βιώνουν γρηγορότερη επιδείνωση. Για παράδειγμα, μπορεί να παίζουν ρόλο οι βιολογικοί παράγοντες, όπως ο όγκος του εγκεφάλου ή η γενετική προδιάθεση. Επίσης, η υποκείμενη φλεγμονή, που δεν ανιχνεύεται πάντα με τυπικές εξετάσεις όπως η μαγνητική τομογραφία, μπορεί να συμβάλλει στην εξέλιξη της νόσου.

Υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της ΣΚΠ και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά και τον εγκέφαλο, χαμηλή σε λιπαρά και αλάτι και υψηλή σε φυτικές ίνες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Η τακτική άσκηση είναι επίσης σημαντική, καθώς μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργία νέων νευρωνικών συνδέσεων και να διατηρήσει τις σωματικές και γνωστικές λειτουργίες. Η διακοπή του καπνίσματος, η λήψη βιταμίνης D και η καλή διαχείριση άλλων παθήσεων όπως η υπέρταση ή ο διαβήτης μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Η συνεργασία με έναν ικανό γιατρό και η τακτική παρακολούθηση είναι καίριας σημασίας για την έγκαιρη αναγνώριση των σημείων εξέλιξης της νόσου και τη λήψη κατάλληλης αγωγής. Η διατήρηση τακτικών ραντεβού με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης επιτρέπει τον εντοπισμό της εξέλιξης της ΣΚΠ σε πρώιμο στάδιο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για έγκαιρη παρέμβαση και προσαρμογή της αγωγής.

Πηγή: www.healthcentral.com



Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας
Συμφωνώ
Μετάβαση στο περιεχόμενο