Michael Crichton Αμερικανός συγγραφέας

Michael Crichton Αμερικανός συγγραφέας

Ο Michael Crichton (Μάικλ Κράιτον) (γεννημένος στις 23 Οκτωβρίου 1942, Σικάγο, Ιλινόις, ΗΠΑ – πέθανε στις 4 Νοεμβρίου 2008, Λος Άντζελες, Καλιφόρνια) ήταν Αμερικανός συγγραφέας γνωστός για τα δημοφιλή θρίλερ του, τα οποία έχουν ερευνήσει διεξοδικά, τα οποία συχνά ασχολούνται με τις πιθανές συνέπειες της προοδευτικής τεχνολογίας. Πολλά από τα μυθιστορήματά του έγιναν επιτυχημένες ταινίες, με πιο αξιοσημείωτο το Jurassic Park (1990, ταινία 1993).

Ο Crichton, του οποίου ο πατέρας ήταν στέλεχος και δημοσιογράφος της Advertising Age , έδειξε από νωρίς μια ικανότητα στο γράψιμο. Το πρώτο του δημοσιευμένο κομμάτι, ένα ταξιδιωτικό άρθρο, εμφανίστηκε στους The New York Times όταν ήταν μόλις 14 ετών. Έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο Crichton σπούδασε αρχικά αγγλικά πριν μεταβεί στην ανθρωπολογία.

Παρακολούθησε τα μαθήματα που απαιτούνται για την εισαγωγή στην ιατρική σχολή, αποφοίτησε με έπαινο το 1964 και ταξίδεψε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ως επισκέπτης λέκτορας στην ανθρωπολογία. Το 1965 ο Crichton επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παρακολουθήσει την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, όπου απέκτησε πτυχίο ιατρικής το 1969.

Ενώ ήταν ακόμη φοιτητής ιατρικής, ο Crichton ξεκίνησε την καριέρα του ως επαγγελματίας συγγραφέας με τα ψευδώνυμα John Lange και Jeffrey Hudson. Τα βιβλία που γράφτηκαν αυτό το διάστημα, ενώ κυρίως οι προσπάθειες για να μετριαστεί το κόστος των διδάκτρων.

Το μυθιστόρημά του A Case of Need κέρδισε το 1968 το βραβείο Edgar Allan Poe από τους Mystery Writers of America. Το πρώτο best seller του Crichton,Το Στέλεχος της Ανδρομέδας (1969, ταινία 1971), που δημοσιεύτηκε με το όνομά του, ασχολείται με τις συνέπειες ενός προγράμματος έρευνας βιολογικών όπλων που πήγε στραβά. Από το 1969 έως το 1970 ο Crichton υπηρέτησε ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Jonas Salk Institute for Biological Science. Ωστόσο, η επιτυχία των μυθιστορημάτων του τον οδήγησε να ασχοληθεί με τη συγγραφή πλήρους απασχόλησης.

Ο Crichton συνέχισε να δημοσιεύει στο The Terminal Man (1972, ταινία 1974), που αφορά την εγκεφαλική θεραπεία με ηλεκτρόδια που πήγε στραβά. Ξέκλινε από την επιστημονική φαντασία με το The Great Train Robbery (1972, ταινία 1979), ένα θρίλερ ληστείας που διαδραματίζεται στη βικτωριανή Αγγλία το Eaters of the Dead (1976, ταινία 1999), μια ιστορική αφήγηση που ενσωματώνει στοιχεία του μύθου του Beowulf. Το Κονγκό (1980, ταινία 1995) υφαίνει πραγματικές αφηγήσεις της επικοινωνίας των πρωτευόντων με τους ανθρώπους σε μια φανταστική ιστορία περιπέτειας για ένα επιθετικό είδος γορίλλα.

Το 1990 ο Crichton δημοσίευσε το εξαιρετικά επιτυχημένο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας. Το Jurassic Park, το οποίο οραματίζεται με θλίψη την ανθρώπινη ανάσταση των δεινοσαύρων μέσω της γενετικής μηχανικής.

Έγραψε το σενάριο για την κινηματογραφική μεταφορά του 1993, η οποία ήταν μεγάλη επιτυχία στο box office, και για άλλα έργα όπως το The Lost World (1995, ταινία 1997), μια συνέχεια του Jurassic Park.
Επιπλέον, σχεδίασε και παρήγαγε την άκρως επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά την ER (1994–2009), ένα εβδομαδιαίο δράμα διάρκειας μιας ώρας για κρίσεις και σχέσεις σε ένα δωμάτιο επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου. Ο Κράιτον σκηνοθέτησε πολλές ταινίες, όπως το Coma (1978), για το οποίο έγραψε επίσης το σενάριο, και το Physical Evidence (1989).

Αν και συχνά επικρίθηκε από την επιστημονική κοινότητα για εντυπωσιασμό, ο Crichton ήταν γνωστός για την προσεκτική έρευνα που διεξήχθη στο έργο του.

Πηγή: www.britannica.com



Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας
Συμφωνώ
Μετάβαση στο περιεχόμενο