Όσα είπε η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου…
Αλεξάνδρα Σταματοπούλου: «Τα συμπτώματα ξεκίνησαν στα 14 έτη, υπάρχει υπερτονία των μυών»
Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου και η Μαρίνα Λαμπροπούλου ήταν καλεσμένες στη Super Κατερίνα και μίλησαν για τη συνύπαρξή του στη σκηνή. Η παραολυμπιονίκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για το πρόβλημα υγείας της.
«Σε εμένα τα συμπτώματα ξεκίνησαν στα 14 έτη κι η κορύφωση έγινε το 2010. Δεν υπάρχει ακριβώς παράλυση αλλά υπερτονία των μυών σε πολύ άκυρες στιγμές. Υπάρχει αρκετός πόνος και δυσκαμψία στην παρατεταμένη κίνηση. Είναι αυτοάνοσο. Θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί καλύτερα» δήλωσε η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου.
πηγή:zappit.gr
Λίγα λόγια για την Αλεξάνδρα Σταματοπούλου(πηγή:διαδίκτυο)
Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου (Ρουμανία, 7 Σεπτεμβρίου 1986) είναι Ελληνίδα αθλήτρια της κολύμβησης και παραολυμπιονίκης.
Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020 κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο και στους Παραολυμπιακούς του 2024 το χρυσό στα 50 μέτρα ύπτιο S4. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2017 κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στα 50 μέτρα ελεύθερο S3 και το χάλκινο στα 100 μέτρα ελεύθερο S3 και στα 50 μέτρα ύπτιο S3. Στο Παγκόσμιο του 2019 κατέκτησε το αργυρό και σε αυτό του 2022 το χρυσό στα 50 μέτρα ύπτιο S4.
Βραβεύτηκε ως η Καλύτερη Ελληνίδα αθλήτρια με αναπηρία για τα έτη 2018, 2019, 2021 και 2022 στα Αθλητικά Βραβεία ΠΣΑΤ.
Πρώτα χρόνια
Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου υιοθετήθηκε από ζευγάρι Ελλήνων στα πέντε της χρόνια. Οι βιολογικοί της γονείς κατάγονται από τη Ρουμανία, όπου ζούσε σε ορφανοτροφείο πριν υιοθετηθεί. Σε ηλικία 14 ετών, διαγνώστηκε με σύνδρομο δύσκαμπτου ατόμου, μια ασθένεια που περιορίζει προοδευτικά την κίνηση. Άρχισε να χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο στα 21 της. Σήμερα, εκτός από την αθλητική της καριέρα, εργάζεται ως λογοθεραπεύτρια.
Αθλητική δραστηριότητα
Για να αποφευχθεί η μυϊκή απώλεια, η Σταματοπούλου άρχισε να κολυμπά. Το 2011 πήρε μέρος στον πρώτο της διαγωνισμό στην κατηγορία S3. Το 2015 είχε τις πρώτες της επιτυχίες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρακολύμβησης στη Γλασκώβη. Ένα χρόνο αργότερα, πήρε μέρος στους Θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και ήρθε πέμπτη στα 50 μέτρα ύπτιο. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρακολύμβησης 2017 στην Πόλη του Μεξικού, κέρδισε τρία μετάλλια: ασημένιο στα 50 μέτρα ελεύθερο, χάλκινο στα 100 μέτρα ελεύθερο και στα 50 μέτρα ύπτιο. Μετά την εξέλιξη της ασθένειάς της, μεταφέρθηκε στην κατηγορία αγώνων S4 το 2018.
Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο, που έλαβαν χώρα το 2021 λόγω της πανδημίας του COVID-19, η Σταματοπούλου κέρδισε ένα χάλκινο μετάλλιο στα 50 μέτρα ύπτιο με 49,63 δευτερόλεπτα. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης ατόμων με αναπηρία, στη Μαδέρα της Πορτογαλίας, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 50 μέτρα ύπτιο με 49,95 δ. Στους Θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 50 μέτρα ύπτιο S4.
Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου είναι αφοσιωμένη στην αναγνώριση του αθλήματος της, για να αναγνωρίζονται οι παρααθλητές ως επαγγελματίες και να καταργηθεί ένας νόμος που ισχύει μόνο στην Ελλάδα ότι ένα μετάλλιο από μια διεθνή αθλητική διοργάνωση θα αναγνωρίζεται μόνο εάν ο αγώνας πραγματοποιήθηκε εναντίον τουλάχιστον οκτώ άλλων εθνών. Δεδομένου ότι μόνο επτά έθνη αγωνίστηκαν στην κατηγορία τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης του 2022, στο οποίο η Σταματοπούλου κατέκτησε το χρυσό, αυτό το χρυσό μετάλλιο δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα (από τον Δεκέμβριο του 2022).
Το 2022, ως καλεσμένη του τηλεοπτικού χορευτικού σόου «Dancing with The Stars», χόρεψε ένα ντουέτο με τη χορεύτρια, Μαρίνα Λαμπροπούλου, για να μεταφέρει το μήνυμα ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και ότι χρειάζεται θέληση για να γίνει αυτό.
Η Σταματοπούλου αγωνίστηκε επίσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρακολύμβησης 2023 στο Μάντσεστερ, όπου ήρθε τέταρτη στα 50 μέτρα ύπτιο (S4).