Ο ρόλος της μικροχλωρίδας του εντέρου στη πολλαπλής σκλήρυνσης

Ο ρόλος της μικροχλωρίδας του εντέρου στη πολλαπλής σκλήρυνσης

Μια επιστημονικομετρική ανάλυση αποκαλύπτει βασικές τάσεις της έρευνας

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Immunology εστιάζει στη σύνδεση μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου (GM) και της πολλαπλής σκλήρυνσης (ΠΣ), μιας χρόνιας φλεγμονώδους νόσου του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ). Η ΠΣ είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες νευρολογικής αναπηρίας σε νεαρούς ενήλικες, με την αιτιολογία της να είναι πολυπαραγοντική, περιλαμβάνοντας γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η μικροχλωρίδα του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου, ένα σύστημα αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ του γαστρεντερικού συστήματος και του ΚΝΣ. Η ανισορροπία στη μικροχλωρίδα έχει συνδεθεί με την παθογένεση της ΠΣ, γεγονός που έχει πυροδοτήσει αυξημένο ενδιαφέρον για έρευνες σε αυτόν τον τομέα.

Η συγκεκριμένη μελέτη υιοθέτησε μια επιστημονικομετρική προσέγγιση για να αναλύσει τις τάσεις και τα ερευνητικά κέντρα στον τομέα της σχέσης μεταξύ GM και ΠΣ. Οι ερευνητές αναζήτησαν και ανέλυσαν δεδομένα από τη βάση Web of Science Core, καλύπτοντας δημοσιεύσεις από το 2010 έως το 2023.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν μια σταθερή αύξηση στον αριθμό των ετήσιων δημοσιεύσεων, με μια αξιοσημείωτη άνοδο να σημειώνεται το 2018, όταν ο ετήσιος αριθμός άρθρων ξεπέρασε τα 100 για πρώτη φορά. Το ενδιαφέρον για τη σχέση GM και ΠΣ κορυφώθηκε την περίοδο 2021-2023.

Γεωγραφικά, οι μελέτες προήλθαν από 70 χώρες, με τον Καναδά και τις ΗΠΑ να έχουν τη στενότερη συνεργασία, ενώ οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Γερμανία, η Κίνα και ο Καναδάς αντιπροσώπευαν το 72% των δημοσιεύσεων. Επίσης, 1.581 διαφορετικά ιδρύματα συμμετείχαν σε αυτές τις έρευνες, με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ να ξεχωρίζουν ως οι κορυφαίοι συνεισφέροντες.

Συνολικά, 5.185 συγγραφείς συνέβαλαν στις δημοσιεύσεις, με δύο εξ αυτών να ξεχωρίζουν για τον μεγάλο αριθμό των δημοσιεύσεών τους, αν και ήταν λιγότερο συνεργάσιμοι με άλλους. Το άρθρο με τις περισσότερες αναφορές συγκέντρωσε 796 αναφορές.

Οι δημοσιεύσεις εμφανίστηκαν σε 359 διαφορετικά περιοδικά, με τα κορυφαία να περιλαμβάνουν το Multiple Sclerosis Journal, το Frontiers in Immunology, και το International Journal of Molecular Sciences. Τα τρία πιο αναφερόμενα άρθρα αναφέρθηκαν πάνω από 500 φορές.

Η ανάλυση των λέξεων-κλειδιών αποκάλυψε πέντε βασικά ερευνητικά πεδία:

  1. Ο ρόλος της διατροφής και των προβιοτικών στα αυτοάνοσα νοσήματα.
  2. Η σχέση μεταξύ GM και συστηματικών ασθενειών που προκαλούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα.
  3. Οι συσχετίσεις μεταξύ GM και νευρολογικών ασθενειών.
  4. Θέματα σχετικά με νευροεκφυλισμό, δυσβίωση και νευροφλεγμονή.
  5. Η σύνδεση μεταξύ GM και ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη.

Από το 2018 και μετά, οι λέξεις-κλειδιά άλλαξαν για να αντικατοπτρίζουν την έμφαση σε κλινικές μελέτες και ζωικά μοντέλα, ενώ μετά το 2021, η έρευνα επικεντρώθηκε περισσότερο στη γήρανση και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Τέλος, η μελέτη καταλήγει ότι η πρόοδος στις τεχνολογίες αλληλούχισης έχει συμβάλει στην αύξηση των ερευνών που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ GM και ΠΣ. Παρ’ όλα αυτά, τονίζεται η ανάγκη για μελλοντικές μελέτες που θα εξετάσουν βαθύτερα τον ρόλο της εντερικής δυσβίωσης στην παθογένεση της ΠΣ και τους ακριβείς μηχανισμούς αλληλεπίδρασης μεταξύ GM και ΠΣ.

Πηγή: www.news-medical.net



Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας
Συμφωνώ
Μετάβαση στο περιεχόμενο