Δημήτρης Χορν: Ο Μύθος του Ελληνικού Θεάτρου και Κινηματογράφου

Δημήτρης Χορν: Ο Μύθος του Ελληνικού Θεάτρου και Κινηματογράφου

Ο Δημήτρης Χορν, κορυφαίος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1921 στην Αθήνα. Πατέρας του ήταν ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας Παντελής Χορν. Η καλλιτεχνική του κλίση φάνηκε από νεαρή ηλικία, οδηγώντας τον στη φοίτηση στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου (νυν Εθνικό Θέατρο). Το ντεμπούτο του έγινε το 1940 στην οπερέτα του Στράους “Η Νυχτερίδα”.

Η Θεατρική του Διαδρομή

Μετά το ντεμπούτο του, εμφανίστηκε στο “Θέατρο Ρεξ” της Μαρίκας Κοτοπούλη, όπου ξεχώρισε σε έργα όπως “Ο πρωτευουσιάνος”, “Αλάτι και πιπέρι” και “Η κυρία με τις καμέλιες”. Στην περίοδο 1943-1944, συμμετείχε στον θίασο της Κατερίνας, με την οποία πρωταγωνίστησε στο “Σύζυγοι με δοκιμή”. Το 1944 δημιούργησε τον πρώτο του θίασο μαζί με τη Μαίρη Αρώνη, ενώ λίγο αργότερα συνεργάστηκε με τη Βάσω Μανωλίδου.

Από το 1945 έως το 1950 συνεργάστηκε με τον θίασο Μελίνας Μερκούρη και Νίκου Χατζίσκου, πριν επιστρέψει στο “Βασιλικό Θέατρο”. Η θεατρική του καριέρα απογειώθηκε, αναδεικνύοντάς τον σε έναν από τους πιο καταξιωμένους ηθοποιούς της γενιάς του.

Η Συνεργασία με την Έλλη Λαμπέτη

Το 1953, η συνάντησή του με την Έλλη Λαμπέτη αποτέλεσε ορόσημο. Ο δεσμός τους, προσωπικός και επαγγελματικός, δημιούργησε μία από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου. Μαζί, ανεβάζουν έργα όπως “Ο Βροχοποιός”, “Νυφικό Κρεβάτι” και “Το Παιχνίδι της Μοναξιάς”. Παρόλο που οι δρόμοι τους χώρισαν το 1959, η συνεργασία τους παραμένει ανεξίτηλη στη μνήμη του κοινού.

Η Συνεισφορά του στον Κινηματογράφο

Ο Δημήτρης Χορν πρωταγωνίστησε μόνο σε δέκα ταινίες, αλλά οι ερμηνείες του ήταν εμβληματικές. Ξεχώρισε σε ταινίες όπως “Η Κάλπικη Λίρα” (1954), “Μια Ζωή την Έχουμε” (1955) και “Το Κορίτσι με τα Μαύρα” (1956). Η παρουσία του στον κινηματογράφο αναδείκνυε τη θεατρική του εμπειρία, δημιουργώντας ερμηνείες που παραμένουν κλασικές.

Η Ραδιοφωνική του Δραστηριότητα

Εκτός από τη θεατρική και κινηματογραφική του καριέρα, ο Χορν είχε έντονη παρουσία στο ραδιόφωνο. Οι εκπομπές του, γεμάτες χιούμορ και φινέτσα, έμειναν αξέχαστες. Διαβάζοντας φανταστικά γράμματα ακροατών στην εκπομπή “Ο Ταχυδρόμος Έφτασε”, ο Χορν έδωσε νέα πνοή στη ραδιοφωνική ψυχαγωγία της εποχής.

Διοικητική και Πολιτιστική Συμβολή

Ο Δημήτρης Χορν διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ την περίοδο 1974-1975. Το 1980, ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του Άννα Γουλανδρή το Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν, το οποίο επικεντρώνεται στη μελέτη του ελληνικού πολιτισμού. Η Πολιτεία τον τίμησε με τον Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α’, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην τέχνη και την κοινωνία.

Το Τέλος μιας Σπουδαίας Ζωής

Ο Δημήτρης Χορν έφυγε από τη ζωή στις 16 Ιανουαρίου 1998, μετά από πολύμηνη ασθένεια. Το έργο και η κληρονομιά του συνεχίζουν να εμπνέουν καλλιτέχνες και κοινό, διατηρώντας τον μύθο του ζωντανό.



Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας
Συμφωνώ
Μετάβαση στο περιεχόμενο