Είναι ωφέλιμο το γάλα για τους ενήλικες; Τι απαντά το Harvard
Απάντηση στο ερώτημα αν οι ενήλικες οφελούνται από την κατανάλωση γάλακτος, επιχειρούν να δώσουν προσφατές έρευνες του Harvard.
Η κατανάλωσή του στην ενήλικη ζωή μπορεί να μην είναι τόσο απαραίτητη ή ωφέλιμη όσο πιστεύαμε παλαιότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Συγκεκριμένα, η έρευνα που διεξήχθη από τους David Ludwig και Walter Willett του Harvard, αμφισβητεί τις γενικές συστάσεις για τρεις μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα. Υποστηρίζει ότι από την ηλικία των δύο έως τριών ετών, όταν γίνεται ο απογαλακτισμός και δεν καταναλώνεται πλέον μητρικό γάλα, η ανάγκη για πρόσληψη γάλακτος μειώνεται σημαντικά με εκθετικό βαθμό.
Μάλιστα, παρατηρεί τη συσχέτιση μεταξύ υψηλής πρόσληψης γαλακτοκομικών και αυξημένου κινδύνου καταγμάτων στο ισχίο σε πληθυσμούς με υψηλή κατανάλωση αυτών των προϊόντων.
Παρά το γεγονός ότι το γάλα παρέχει ασβέστιο, οι ειδικοί συστήνουν εναλλακτικές πηγές, όπως είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το τόφου και τον εμπλουτισμένο χυμό πορτοκαλιού.
Τόφου: Το τόφου είναι παραδοσιακό φυτικό προϊόν που περιέχει ασβέστιο. Μπορείς να το προσθέσεις σε stir-fries, σάντουιτς ή σαλάτες.
Εμπλουτισμένος χυμός πορτοκαλιού: Ορισμένοι χυμοί πορτοκαλιού είναι εμπλουτισμένοι με ασβέστιο. Ελέγξε τις ετικέτες για να βρεις τις καλύτερες επιλογές.
Επιπλέον, τα υποκατάστατα γάλακτος όπως το γάλα σόγιας και το γάλα αμυγδάλου μπορούν να αποτελέσουν καλή πηγή ασβεστίου, αλλά δεν θα πρέπει να έχουν προστιθέμενη ζάχαρη.