Η Έγχρωμη Επανάσταση της Ελληνικής Τηλεόρασης

Η Έγχρωμη Επανάσταση της Ελληνικής Τηλεόρασης

Στις 9 Ιανουαρίου 1979, η ελληνική τηλεόραση άλλαξε για πάντα, αποκτώντας χρώμα μέσω του γαλλικού συστήματος SECAM, που εφαρμόστηκε με τη δωρεά έγχρωμων βίντεο από τη γαλλική τηλεόραση. Παρόλο που η τεχνολογία αυτή αντικαταστάθηκε αργότερα από το γερμανικό σύστημα PAL, η επιλογή του SECAM αποτέλεσε αντικείμενο πολιτικής διαμάχης, καθώς θεωρήθηκε προσωπική απόφαση του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Η μετάδοση έγχρωμων προγραμμάτων είχε ξεκινήσει πειραματικά το 1978, με την προβολή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου από την Αργεντινή. Οι αγώνες προβλήθηκαν σε έγχρωμη εικόνα για όσους διέθεταν τους ελάχιστους τότε έγχρωμους τηλεοπτικούς δέκτες, κυρίως σε μεγάλες πόλεις. Δύο χρόνια αργότερα, οι ειδήσεις “πήραν χρώμα”, με το πρώτο έγχρωμο δελτίο ειδήσεων να μεταδίδεται την Πρωτοχρονιά του 1981, με παρουσιαστή τον Αλέξανδρο Αντωνόπουλο.

Η πρώτη ελληνική έγχρωμη σειρά που γυρίστηκε ήταν η «Εκάτη», διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Κοσμά Πολίτη. Η σειρά, που αποτελούταν από 13 επεισόδια των 45 λεπτών, είχε σκηνοθεσία του Παύλου Φιλίππου και σενάριο του Κωστή Λειβαδέα. Παρόλο που προβλήθηκε σε κατάλληλη ημέρα και ώρα (Σάββατο βράδυ), δεν κατάφερε να συγκινήσει το κοινό, καθώς η σύγχρονη μεταφορά του έργου δεν ανέδειξε τον λυρισμό και την ποιητικότητά του. Πρωταγωνιστούσαν οι Γιώργος Μούτσιος και Δέσποινα Νικολαΐδου, ενώ συμμετείχαν γνωστοί ηθοποιοί, όπως οι Κατερίνα Μαραγκού, Πάνος Μιχαλόπουλος και Αφροδίτη Γρηγοριάδου.

Το 1979 προβλήθηκε και η σειρά «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια», βασισμένη στο έργο του Στρατή Μυριβήλη, με πρωταγωνιστές την Κάτια Δανδουλάκη και τον Γιάννη Φέρτη. Η σκηνοθεσία ήταν του Κώστα Αριστόπουλου και το σενάριο της Μαργαρίτας Λυμπεράκη. Η σειρά σημείωσε μεγαλύτερη επιτυχία, παρουσιάζοντας μια πολυπρόσωπη διανομή με καταξιωμένους ηθοποιούς.

Η χρονιά αυτή σημαδεύτηκε από ακόμα δύο σημαντικά γεγονότα για την τηλεόραση. Στις 28 Μαΐου 1979, από το Ζάππειο μεταδόθηκε απευθείας η τελετή ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου η ΕΡΤ παρουσίασε τη μαγνητοσκοπημένη απονομή του βραβείου Νόμπελ στον Οδυσσέα Ελύτη από τη Στοκχόλμη.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1982, η έγχρωμη ζωντανή μετάδοση έγινε πραγματικότητα με τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Στίβου, που διεξήχθησαν στο Ολυμπιακό Στάδιο της Καλογρέζας. Η ΕΡΤ μετέδωσε τους αγώνες σε όλη την Ελλάδα και μέσω του δικτύου της Eurovision σε Ευρώπη και Αμερική, σηματοδοτώντας την πλήρη υιοθέτηση της έγχρωμης τηλεόρασης στη χώρα.

Η μετάβαση από την ασπρόμαυρη στη έγχρωμη τηλεόραση άλλαξε ριζικά την εμπειρία θέασης του ελληνικού κοινού, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την πολιτιστική ζωή της χώρας.



Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας
Συμφωνώ
Μετάβαση στο περιεχόμενο