23 Αυγούστου 2025

Η καλύτερη πρωτεΐνη για το καλοκαίρι

Η καλύτερη πρωτεΐνη για το καλοκαίρι
Η καλύτερη πρωτεΐνη για το καλοκαίρι: Δεν είναι ούτε τα αυγά, ούτε το κοτόπουλο

Σε χορταίνει και δε σε βαραίνει!

Το καλοκαίρι είναι ίσως η πιο κατάλληλη εποχή για να επανασυνδεθείς με το σώμα σου και να ακούσεις τι πραγματικά χρειάζεται – χωρίς στερήσεις, αλλά με έξυπνες επιλογές. Αν αναρωτιέσαι ποια είναι η ιδανική πρωτεΐνη για αυτή την περίοδο, η απάντηση βρίσκεται… στη θάλασσα. Όσο κι αν αγαπάς το κοτόπουλο ή το αυγό για την απλότητά τους, τα ψάρια και τα θαλασσινά προσφέρουν μια πρωτεΐνη πιο ελαφριά, πιο πλήρης και πιο ευεργετική συνολικά – ειδικά όταν έξω έχει 40 βαθμούς και το σώμα σου αναζητά κάτι που να το θρέφει, όχι να το βαραίνει.

Τα θαλασσινά δεν είναι απλώς μια ακόμα πηγή πρωτεΐνης. Είναι πλούσια σε ωμέγα-3, σελήνιο, βιταμίνες Β και ιχνοστοιχεία που παίζουν ρόλο από τη διάθεση μέχρι την υγεία των ματιών σου. Επιπλέον, είναι εύκολα στο μαγείρεμα, δροσερά στο πιάτο και φιλικά στη σιλουέτα σου — με λίγες θερμίδες και καθόλου υδατάνθρακες.

6 λόγοι που τα θαλασσινά είναι καλή πηγή πρωτεΐνης για το καλοκαίρι

1. Πλήρες και εύπεπτο πρωτεϊνικό προφίλ
Τα θαλασσινά προσφέρουν πλήρης πρωτεΐνη (όλα τα απαραίτητα αμινοξέα) με υψηλή βιολογική αξία και απορροφούνται εύκολα από τον οργανισμό -περίπου όπως τα αυγά και το κοτόπουλο. Μια μερίδα 100 g ψαριού δίνει περίπου 20–25 g πρωτεΐνης με ελάχιστο κορεσμένο λίπος, ιδιαίτερα στα λευκά ψάρια.

2. Χαμηλά λιπαρά αλλά πλούσια σε “καλά” λίπη
Σε αντίθεση με το κοτόπουλο (ιδιαίτερα με δέρμα), τα θαλασσινά—ειδικά τα λευκά—είναι πολύ χαμηλά σε κορεσμένα λίπη και θερμίδες. Από την άλλη, τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα) προσφέρουν ωμέγα‑3 λιπαρά οξέα (EPA, DHA), τα οποία ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνουν τη φλεγμονή και υποστηρίζουν τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία. Αυτά τα οφέλη δεν υπάρχουν ούτε στα αυγά ούτε στο κοτόπουλο.

3. Ιδανικό για καλοκαίρι
Το καλοκαίρι προτιμάται κάτι πιο ελαφρύ και δροσερό. Τα θαλασσινά είναι ευανάγνωστα στον οργανισμό, δεν προκαλούν βαριά αίσθηση και διατηρούν την ενυδάτωση. Τα αυγά και το κοτόπουλο, όσο ελαφριά κι αν είναι, κατά κανόνα “βάζουν” πιο πολύ το στομάχι, ειδικά σε θερμοκρασίες πάνω από 30°C.

4. Επιπλέον θρεπτικά μικροστοιχεία
Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε ιώδιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη D και Β12, θρεπτικά στοιχεία που βοηθούν την άμυνα του οργανισμού, το μεταβολισμό και τη λειτουργία των μυών και του θυρεοειδούς. Τα αυγά έχουν επίσης μικροθρεπτικά, αλλά δεν προσφέρουν τόσο ευρύ φάσμα θρεπτικών.

5. Οφέλη για τον έλεγχο βάρους
Μελέτη σε άτομα που ακολουθούσαν Μεσογειακή διατροφή με λευκά ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα έδειξε ότι ένιωθαν χορτασμένα, είχαν καλύτερη σύνθεση σώματος και διατήρησαν μυϊκή μάζα καλύτερα από όσους κατανάλωναν κόκκινο κρέας ή φυτικές πρωτεΐνες. Τα λαχανικά, η πρωτεΐνη και οι ωμέγα‑3 δημιουργούν ένα ισορροπημένο γεύμα ιδανικό για ζέστη και ευεξία.

6. Ασφαλής επιλογή και σωστή ποσότητα
Παγκόσμιοι οργανισμοί (WHO, FDA, USDA) συστήνουν 2–3 μερίδες θαλασσινών εβδομαδιαία, προτιμώντας επιλογές χαμηλής έκθεσης σε υδράργυρο (όπως σαρδέλες, σκουμπρί, τόνο skipjack). Αυτό ισορροπεί τα θρεπτικά οφέλη με την ασφάλεια.

Τι είναι “υγιεινή πρωτεΐνη”;
Όπως αναφέρει η διατροφολόγος Natalie Stein στο Lark, η πρωτεΐνη από μόνη της είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό. Τη χρειάζεσαι για να διατηρείς τη μυϊκή σου μάζα, αλλά και για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού σου και κάθε άλλου συστήματος στο σώμα σου. Αν προσπαθείς να χάσεις βάρος, είναι καλό να ξέρεις πως η πρωτεΐνη χωνεύεται πιο αργά από τους απλούς υδατάνθρακες (όπως η ζάχαρη), οπότε σε κρατάει χορτάτη για περισσότερη ώρα. Επιπλέον, βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα-κάτι πολύ σημαντικό αν έχεις προδιαβήτη ή διαβήτη.

Μια “υγιεινή πηγή πρωτεΐνης” είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνη, που θεωρείται υγιεινό στο σύνολό του. Περιέχει λίγα κορεσμένα λιπαρά – γι’ αυτό και οι ειδικοί δεν κατατάσσουν τα λιπαρά κόκκινα κρέατα ή το κοτόπουλο/γαλοπούλα με πέτσα στις υγιεινές επιλογές. Οι υγιεινές πρωτεΐνες είναι συνήθως φυσικές τροφές, που παρέχουν και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Μερικές από τις πιο συχνά αναγνωρισμένες “υγιεινές πρωτεΐνες”:

  • Όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια): πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο και σίδηρο.
  • Αυγά: σχεδόν πλήρες προφίλ θρεπτικών, εκτός από τη βιταμίνη C.
  • Γιαούρτι και τυρί με χαμηλά λιπαρά: καλές πηγές ασβεστίου.
  • Κοτόπουλο χωρίς πέτσα: πηγή βιταμίνης B6 και σιδήρου.
  • Ψάρια και θαλασσινά: πλούσια σε βιταμίνες Β, χαλκό, σελήνιο και ωμέγα-3 λιπαρά.

Η πρωτεΐνη στα ψάρια
Η πρωτεΐνη από ψάρια θεωρείται μία από τις καλύτερες που μπορείς να επιλέξεις. Μια μερίδα 90 γρ. (περίπου μια παλάμη) περιέχει γύρω στα 17 γρ. πρωτεΐνης. Για σύγκριση:

  • 90 γρ. κοτόπουλο χωρίς πέτσα έχουν 20 γρ.
  • Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές έχει 9 γρ.
  • Ένα αυγό έχει 6 γρ.
  • Μια φέτα μπέικον (30 γρ.) έχει 4 γρ.
  • Ένα λουκάνικο (60 γρ.) έχει 8 γρ.

Η ημερήσια σύσταση για πρόσληψη πρωτεΐνης είναι περίπου 0,8 γρ./κιλό σωματικού βάρους. Αν ζυγίζεις 70 κιλά, χρειάζεσαι περίπου 56 γρ. πρωτεΐνης την ημέρα.

Ψάρι και απώλεια βάρους
Τα ψάρια είναι από τις πιο καλές επιλογές αν θες να χάσεις βάρος. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και λίγες θερμίδες. Για παράδειγμα:

  • 90 γρ. τιλάπια έχουν περίπου 80 θερμίδες,
  • ενώ 90 γρ. σολομού έχουν γύρω στις 120 θερμίδες.

Σε σύγκριση:

  • 60 γρ. αλλαντικά τύπου σαλάμι έχουν 180 θερμίδες,
  • και ένα μπιφτέκι μοσχαρίσιο 90 γρ. φτάνει τις 270 θερμίδες.

Εκτός από τις χαμηλές θερμίδες, τα ψάρια δεν περιέχουν καθόλου υδατάνθρακες. Αυτό βοηθά είτε αν ακολουθείς διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, είτε αν θες να μειώσεις την επιθυμία για ζάχαρη και άμυλο, κάτι που διευκολύνει την απώλεια κιλών.

Οφέλη από τα ωμέγα-3 των ψαριών
Τα θαλασσινά έχουν μια μοναδική διατροφική αξία: περιέχουν μακριάς αλυσίδας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA), που συνδέονται με πολλαπλά οφέλη:

  • μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • μείωση της χρόνιας φλεγμονής
  • καλύτερη διάθεση
  • μείωση του κινδύνου πρόωρου τοκετού
  • προστασία από εκφυλιστικές παθήσεις των ματιών (όπως η εκφύλιση ωχράς κηλίδας)

Επιπλέον, τα ψάρια έχουν πολύ μικρό ποσοστό “κακών” λιπαρών σε σχέση με τα “καλά” λιπαρά τους.

Καλύτερες πηγές ωμέγα-3
Όλα τα ψάρια έχουν λίγο λίπος, αλλά τα πιο λιπαρά (σολομός, ρέγκα, σαρδέλες, αντζούγιες, τόνος σε κονσέρβα) είναι εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3 και χαμηλότερες σε υδράργυρο.

Υπάρχουν και φυτικές πηγές ωμέγα-3 (λιναρόσπορος, καρύδια, σογιέλαιο), αλλά περιέχουν άλλη μορφή, την ALA, την οποία το σώμα σου μετατρέπει μόνο σε μικρό ποσοστό σε EPA και DHA. Γι’ αυτό τα θαλασσινά είναι ασύγκριτα.

Τι να προσέχεις με τον υδράργυρο
Ορισμένα ψάρια περιέχουν υδράργυρο, ένα τοξικό μέταλλο από τη ρύπανση των θαλασσών. Όσο πιο μεγάλο και λιπαρό το ψάρι, τόσο περισσότερο υδράργυρο μπορεί να περιέχει. Απόφυγε ή περιόρισε:

  • βασιλικό σκουμπρί (king mackerel)
  • ξιφία
  • καρχαρία
  • τόνο albacore, yellowfin, bigeye
  • tilefish
  • πορτοκαλόψαρο (orange roughy)

πηγή:shape.gr



Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας
Συμφωνώ