Νόμπελ Λογοτεχνίας: 45 χρόνια μετά τον Ελύτη

Νόμπελ Λογοτεχνίας: 45 χρόνια μετά τον Ελύτη

Νόμπελ Λογοτεχνίας: 45 χρόνια μετά τον Ελύτη, η Έρση Σωτηροπούλου είναι υποψήφια στο μεγάλο θεσμό

Σαράντα πέντε χρόνια αφότου ο Οδυσσέας Ελύτης και 61 χρόνια αφότου ο Γιώργος Σεφέρης, δύο κολοσσοί της ελληνικής λογοτεχνίας, κέρδισαν το Νόμπελ Λογοτεχνίας, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Έρση Σωτηροπούλου.

Η Έρση Σωτηροπούλου, η οποία έχει αναδειχθεί ως ένα από τα φαβορί για το περίφημο βραβείο του 2024. Ποια είναι όμως η Έρση Σωτηροπούλου και γιατί κερδίζει την παγκόσμια προσοχή;

Η άνοδος της Έρσης Σωτηροπούλου

Η Έρση Σωτηροπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε φιλοσοφία και πολιτιστική ανθρωπολογία στη Φλωρεντία και εργάστηκε ως εκπαιδευτική σύμβουλος στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη.

Η λογοτεχνική της αφετηρία έγινε το 1989 με την ποιητική συλλογή «Μήλο + Θάνατος +… +…».

Η λογοτεχνική της γκάμα είναι εντυπωσιακή, ενώ έχει γράψει ποιήματα, διηγήματα και μυθιστορήματα.

Μερικά από τα γνωστά έργα της είναι το «Ζιγκ Ζαγκ στις Νεραντζιές», το οποίο απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω, ενώ το έργο «Εύα» βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και κέρδισε μια θέση στη βραχεία λίστα του Ευρωπαϊκού Βραβείου.

Ακολούθησε η διεθνής της διάκριση: «Ό,τι απομένει από τη νύχτα», ένα μυθιστόρημα για τον χρόνο που πέρασε στο Παρίσι ο ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης. Το βιβλίο -ένα έργο για την καλλιτεχνική ταυτότητα και την αυτογνωσία- κέρδισε το διάσημο Prix Méditerranée Étranger της Γαλλίας και ήταν υποψήφιο για το βραβείο FEMINA.

Γιατί το βραβείο Νόμπελ;

Όταν κάποιος σκέφτεται την υποψηφιότητα της Σωτηροπούλου για το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2024, δεν είναι μόνο μια αναγνώριση της γόνιμης παραγωγικότητάς της, αλλά και της ευαίσθητης και έντονης ματιάς της στην ανθρώπινη κατάσταση. «Διαυγή εξερεύνηση της ανθρώπινης πολυπλοκότητας» περιγράφει το έργο της το Παγκόσμιο Φόρουμ Λογοτεχνίας (WorldLiteratureForum), επισημαίνοντας ότι η γραφή της είναι πρωτοποριακή όταν απεικονίζει τις διασταυρώσεις της προσωπικής ταυτότητας με τις πολιτικές δομές. Αυτό είναι ακριβώς το είδος της ιστορίας που μιλάει για την παράδοση της επιτροπής Νόμπελ να βραβεύει συγγραφείς που αμφισβητούν τα πρότυπα και αναγκάζουν τους ανθρώπους να εμπλακούν σε βαθύ προβληματισμό για την κοινωνία.

Η υποψηφιότητά της την εντάσσει περαιτέρω σε μια παράδοση Ελλήνων συγγραφέων που έχουν αναγνωριστεί με διεθνείς διακρίσεις για τη συμβολή τους στην παγκόσμια λογοτεχνία. Η υποψηφιότητα της Σωτηροπούλου είναι ένα σημαντικό προσωπικό επίτευγμα αλλά και μια ακόμη επιβεβαίωση του συνεχιζόμενου ρόλου της Ελλάδας στην παγκόσμια λογοτεχνία.

 

Ένα λαμπρό μέλλον για την ελληνική λογοτεχνία;

Αν και οι προβλέψεις για λογοτεχνικά βραβεία, όπως το Νόμπελ, είναι πάντα δύσκολο να γίνουν, το όνομα της Σωτηροπούλου βρίσκεται ανάμεσα στα φαβορί και είναι τουλάχιστον μία ευχάριστη είδηση για το μέλλον της ελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο της αντιπροσωπεύει ένα νέο κεφάλαιο στην αφηγηματική παράδοση και ένα κεφάλαιο που γεφυρώνει το παρελθόν με τα σύγχρονα ζητήματα, την προσωπική ενδοσκόπηση σε συνδυασμό με ευρύτερα ερωτήματα για την κοινωνία. Αναμένουμε με αγωνία!

πηγή: lavart



Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας
Συμφωνώ
Μετάβαση στο περιεχόμενο