Συνταγές για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή
1. Σαλάτα Κινόα με Λαχανικά και Αβοκάντο
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι κινόα
- 1 πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη
- 1 αγγούρι, κομμένο σε κυβάκια
- 1 αβοκάντο, κομμένο σε κυβάκια
- 1/4 φλιτζανιού κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζανιού φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζανιού φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
- Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες:
- Ξεπλύνετε την κινόα και βράστε τη σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Ανακατέψτε την βρασμένη κινόα με τα ψιλοκομμένα λαχανικά και το αβοκάντο σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέστε το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε.
2. Σολομός στο Φούρνο με Ασπαράγγια και Γλυκοπατάτες
Υλικά:
- 2 φιλέτα σολομού
- 1 μάτσο ασπαράγγια, κομμένα τα άκρα
- 1 μεγάλη γλυκοπατάτα, κομμένη σε κύβους
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
Οδηγίες:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
- Τοποθετήστε τα φιλέτα σολομού σε ένα ταψί και αλατοπιπερώστε.
- Προσθέστε τα ασπαράγγια και τις γλυκοπατάτες γύρω από τον σολομό.
- Ρίξτε το ελαιόλαδο πάνω από τον σολομό και τα λαχανικά.
- Τοποθετήστε τις φέτες λεμονιού πάνω από τον σολομό.
- Ψήστε για 20-25 λεπτά, μέχρι ο σολομός να είναι καλά μαγειρεμένος και οι γλυκοπατάτες να είναι τρυφερές.
- Πασπαλίστε με τον ψιλοκομμένο άνηθο πριν το σερβίρισμα.
3. Γιαούρτι με Μέλι, Καρύδια και Φρούτα
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 2 κουταλιές της σούπας καρύδια, ψιλοκομμένα
- 1/2 φλιτζάνι φρέσκα φρούτα (π.χ. μούρα, φράουλες, μπανάνα)
Οδηγίες:
- Τοποθετήστε το γιαούρτι σε ένα μπολ.
- Ρίξτε το μέλι πάνω από το γιαούρτι.
- Προσθέστε τα καρύδια και τα φρέσκα φρούτα.
- Ανακατέψτε ελαφρώς και σερβίρετε.
4. Κοτόπουλο Σούβλας με Σπανάκι και Καρότα
Υλικά:
- 2 φιλέτα κοτόπουλου
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 μάτσο σπανάκι, πλυμένο και ψιλοκομμένο
- 2 καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες
- Αλάτι και πιπέρι
- Χυμός από 1 λεμόνι
Οδηγίες:
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι.
- Προσθέστε το σκόρδο και σωτάρετε μέχρι να αρωματιστεί.
- Προσθέστε τα φιλέτα κοτόπουλου και μαγειρέψτε μέχρι να είναι καλά μαγειρεμένα και από τις δύο πλευρές.
- Προσθέστε το σπανάκι και τα καρότα και σωτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.
- Αλατοπιπερώστε και προσθέστε το χυμό λεμονιού.
- Σερβίρετε ζεστό.
Αυτές οι συνταγές είναι ισορροπημένες και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, ιδανικές για μια υγιεινή διατροφή. Καλή σας όρεξη!