Η σχέση μου με την σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σχέση μου με την σκλήρυνση κατά πλάκας

Στο παρελθόν, είχα σχέσεις που κάποιες πραγματικά δεν ήταν καλές. Όποιος κι αν ήταν ο λόγος, όταν ήρθε η ώρα να προχωρήσω, προχώρησα.

Ορισμένες καταστάσεις ήταν δύσκολο να το κάνω, αλλά ήταν σημαντικό για μένα να δείξω ότι ήμουν μια γυναίκα που θα φερόταν με αξιοπρέπεια παρά τις περιστάσεις της. Ωστόσο, υπάρχει μια πολύ διαφορετική (και όχι με την καλή έννοια) «σχέση» στην οποία βρίσκομαι να συμμετέχω: η σχέση μου με την ΣΚΠ.

Μια σκληρή και αδίστακτη σχέση

Ζούμε μαζί σχεδόν δεκαεπτά χρόνια, και είναι χειρότερο από κάθε άλλο. Τόσο πολύ αγενής, δεν μου δίνει καμία ευαισθησία ή συμπόνοια. Είναι πάντα κάτι, και ποτέ δεν ξέρω τι και πότε, κάτι που πολλές φορές δυσκολεύει να κάνεις σχέδια ή να είσαι αυθόρμητος. Στην απώλεια της ανεξαρτησίας μου αποδίδω την εξουσιαστική συμπεριφορά που αναγκάζομαι να υπομείνω. Δεν μπορώ πλέον να οδηγήσω, να εργαστώ ή να πάω σε πολλά μέρη.

Μια σκληρή και αδίστακτη θηριωδία που με έκανε να πέσω πάρα πολλές φορές. Και παρόλο που μισώ αυτή τη «σχέση» το μέλλον μου είναι γεμάτο αβεβαιότητα, δεν μπορώ να απομακρυνθώ γιατί είμαι με το χειρότερο είδος, αυτό που αρνείται να με αφήσει ήσυχη και απλά δεν θα βγει από τη δική μου ΖΩΗ. Απλώς μένει και χειροτερεύει με τον καιρό.

Δεν μπορώ να το αφήσω

Φυσικά, αυτή η «σχέση» είναι στην πραγματικότητα μια διάγνωση. Διαγνώστηκα με RRMS (υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας) το 2007 και μετατράπηκα σε SPMS (δευτερογενής προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας) περίπου δέκα χρόνια αργότερα. Νιώθω ότι είναι μια άθλια ασθένεια και όλα όσα την περιέγραψα όπως παραπάνω.

Μου έκλεψε τις λεπτές και αδρές ​​κινητικές μου δεξιότητες, αφήνοντάς με εξαρτημενη από τους άλλους για τις καθημερινές μου δραστηριότητες. Συνταξιοδοτήθηκα ιατρικά σε ηλικία 43 ετών. Σε αυτή τη συγκυρία, κάνω καθιστική ζωή και λίγο πολύ στο σπίτι. Δεν μπορώ να φύγω από αυτή τη «σχέση» περισσότερο γιατί μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία.

Αξιοποιώ στο έπακρο αυτό που έχω ακόμα

Με κάνει να σκέφτομαι αυτό το απόφθεγμα της Maya Angelou: «Αν κάτι δεν σου αρέσει, άλλαξέ το. Αν δεν μπορείς να το αλλάξεις, άλλαξε τη στάση σου».

Είμαι μια γυναίκα που αντί να υποκύψω στην απογοήτευση και την αδυναμία που μπορεί να προκαλέσει αυτή η χρόνια ασθένεια, τη μετέτρεψα σε δύναμη. Μπορεί να μην έχω τη λειτουργικότητα που είχα κάποτε, αλλά αξιοποιώ στο έπακρο αυτό που εξακολουθώ να έχω με ηρεμία, αξιοπρέπεια και χάρη. Και μπορεί να μην είμαι σε θέση να υποκύψω με χάρη από αυτή τη «σχέση», αλλά εξακολουθώ να μπορώ να κουβαλάω τον εαυτό μου με χάρη, όσο δύσκολος κι αν είναι ο δρόμος της ΣΚΠ που πρέπει να πατήσω.

Θέλω απλώς να ξέρεις, όμως, ΣΚΠ, είμαι μια απίστευτη κυρία σε πείσμα σου.

Της Dianne Scott
Πηγή: multiplesclerosis.net



Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την πολιτική απορρήτου μας
Συμφωνώ
Μετάβαση στο περιεχόμενο