AI vs Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Μια νέα ελπίδα!

Η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει έγκαιρα κρίσιμο στάδιο στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Στη σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), η σωστή διάγνωση και η έγκαιρη παρέμβαση κάνουν τεράστια διαφορά. Ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία στη πορεία της νόσου είναι η μετάβαση από την αρχική, πιο «ήπια» μορφή — την υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα (RRMS) — στη δευτεροπαθώς προοδευτική (SPMS), όπου τα συμπτώματα χειροτερεύουν σταθερά χωρίς παύσεις. Το πρόβλημα; Συνήθως, αυτή η μετάβαση αναγνωρίζεται… με καθυστέρηση τριών ετών!
Τώρα όμως, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα δίνουν ελπίδα: ανέπτυξαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα τη μετάβαση με ακρίβεια 90%! Έτσι, οι γιατροί μπορούν να ξεκινήσουν πιο στοχευμένη θεραπεία πολύ νωρίτερα, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου.
Πώς λειτουργεί το μοντέλο;
Η AI εκπαιδεύτηκε πάνω σε στοιχεία από περισσότερους από 22.000 ασθενείς στη Σουηδία. Ανέλυσε δεδομένα από μαγνητικές τομογραφίες, νευρολογικές εξετάσεις και ιατρικά ιστορικά και άρχισε να αναγνωρίζει μοτίβα – πώς δηλαδή εξελίσσεται η νόσος σε κάθε στάδιο.
Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο: το σύστημα «εξηγεί» πόσο σίγουρο είναι για την εκτίμησή του. Δηλαδή, δεν δίνει απλώς μια διάγνωση – δίνει και το ποσοστό βεβαιότητας, ώστε ο γιατρός να ξέρει πότε να το εμπιστευτεί περισσότερο.
Σχεδόν 87% των ασθενών στους οποίους εφαρμόστηκε το μοντέλο, διαγνώστηκαν με τη νέα φάση της νόσου νωρίτερα απ’ ό,τι είχε καταγραφεί επίσημα.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;
- Οι ασθενείς μπορούν να ξεκινήσουν την κατάλληλη θεραπεία πολύ νωρίτερα.
- Αποφεύγεται η χρήση φαρμάκων που δεν είναι πλέον αποτελεσματικά.
- Το μέλλον φέρνει πιο εξατομικευμένες θεραπείες και καλύτερες κλινικές μελέτες.
Όπως λέει και η επικεφαλής της έρευνας, Kim Kultima, αυτή η τεχνολογία δεν αντικαθιστά τον γιατρό, αλλά του δίνει ένα πανίσχυρο εργαλείο για να πάρει πιο σωστές και γρήγορες αποφάσεις.