Κλασικό τσάι ή matcha; Τα οφέλη που δεν γνωρίζατε

Κλασικό τσάι ή matcha; Τα οφέλη που δεν γνωρίζατε
Το τσάι σε όλες τις εκδοχές του, από το διαχρονικά αγαπημένο κλασικό μέχρι το trending matcha, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα σε όλον τον κόσμο και για καλούς λόγους.
Αν ανήκετε στους tea lovers, τότε το τσάι δεν είναι απλώς ένα ρόφημα αλλά μια κούπα ευεξίας και ηρεμίας που ενδυναμώνει, προσφέροντας γεύση, ζεστασιά και αυτοφροντίδα. Ειδικά αυτές τις μέρες που η θερμοκρασία υποχωρεί, θα αποτελέσει τον ιδανικό σύμμαχο για να ξεκινάμε κάθε μέρα δυναμικά ή για να απολαμβάνουμε μικρές στιγμές χαλάρωσης όποτε το χρειαζόμαστε.
Κλασικό τσάι ή matcha;
Το κλασικό τσάι, που προέρχεται από το φυτό Camellia sinensis, συνδέεται με μια σειρά από οφέλη, όπως η μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, η ενίσχυση της εύρυθμης λειτουργίας του εντέρου, ακόμα με την ενίσχυση της υγείας των οστών, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά.
Επιπλέον τονώνει την ψυχική ευεξία, ενισχύοντας τη συγκέντρωση και συμβάλλοντας στην ανακούφιση από τους στρεσογόνους παράγοντες της καθημερινότητας, αποτελώντας την ιδανική επιλογή για όσους έχουν «φορτωμένο» πρόγραμμα και αναζητούν ένα πολύτιμο boost για να φέρουν εις πέρας κάθε υποχρέωση.
Από την άλλη, το matcha συγκαταλέγεται στα πολυδύναμα superfoods, όπως το τζίντζερ, το κεφίρ, ο κουρκουμάς και τα βατόμουρα. Είναι ένα είδος πράσινου τσαγιού σε μορφή σκόνης, που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε smoothies, ροφήματα, ακόμη και σε αρτοσκευάσματα.
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, το matcha έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της τόνωσης του μεταβολισμού, της μείωσης της χοληστερόλης και της βελτίωσης της κυκλοφορίας.
Πώς θα τα φτιάξετε
Κλασικό τσάι
Για να απολαύσετε το αγαπημένο σας κλασικό τσάι, θα ξεκινήσετε βράζοντας το νερό στο βραστήρα. Εάν χρησιμοποιήσετε τσαγιέρα, καλό είναι να την προθερμάνετε ρίχνοντας μέσα λίγο ζεστό νερό από τον βραστήρα και αδειάζοντάς την. Αυτή η κίνηση θα βοηθήσει το τσάι σας να περιμένει ζεστό για περισσότερο.
Στην συνέχεια μπορείτε να βάλετε το τσάι (φακελάκι ή χύμα) στην κούπα σας και να ρίξετε το βραστό νερό, αφήνοντας το τσάι να εκχυλιστεί. Αφαιρέστε το φακελάκι ή χρησιμοποιήστε το σουρωτήρι και ανακατέψτε. Εάν χρησιμοποιήσετε τσαγιέρα, τότε απλά βάλτε το τσάι σας στην τσαγιέρα και προσθέστε το βρασμένο νερό έπειτα. Αφού το τσάι να εκχυλιστεί, μπορείτε να αφαιρέσετε τα φακελάκια ή να χρησιμοποιήσετε το σουρωτήρι και να το ανακατέψετε.
Μπορείτε να προσθέσετε μέλι, λεμόνι ή γάλα ανάλογα με το είδος του τσαγιού και την γεύση που προτιμάτε.
Matcha
Η τελετουργία για το matcha είναι ελαφρώς διαφορετική. Ξεκινήστε κοσκινίζοντας την σκόνη matcha σε ένα μπολ, ώστε να μην υπάρχουν σβόλοι. Ζεστάνετε το νερό αλλά μην το αφήσετε να βράσει, καθώς μπορεί να κάψει την σκόνη και να βγάλει πιο πικρή γεύση.
Αφού ζεσταθεί το νερό, ρίξτε το στο μπολ και ανακατέψτε είτε με τη βούρτσα από μπαμπού είτε με έναν μικρό αναδευτήρα μέχρι να δημιουργηθεί ένα αφρώδες στρώμα στην επιφάνεια.
Μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο ή με λίγο μέλι ή γάλα, εάν θέλεις πιο γλυκιά γεύση ή να δοκιμάσεις το latte matcha.
πηγή:in.gr