Φιλοποίμην Φίνος: Ο Πατέρας του Ελληνικού Κινηματογράφου

Ο Φιλοποίμην Φίνος (1907–1977) ήταν ένας από τους σημαντικότερους κινηματογραφικούς παραγωγούς της Ελλάδας και ο ιδρυτής της θρυλικής Finos Film. Γεννήθηκε στην Κάτω Τιθορέα της Λοκρίδας το 1907, γιος γιατρού. Παρότι σπούδασε Νομικά, δεν εξάσκησε ποτέ τη δικηγορία, καθώς από μικρή ηλικία το πάθος του ήταν ο κινηματογράφος.
Πρώτα Βήματα και Ίδρυση της Finos Film
Το 1939, αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό του. Πούλησε όλα τα υπάρχοντά του και ίδρυσε τα «Ελληνικά Κινηματογραφικά Στούντιο» στο Καλαμάκι. Το 1940 πραγματοποίησε την πρώτη και μοναδική του σκηνοθετική προσπάθεια με την ταινία «Το Τραγούδι του Χωρισμού», πρωταγωνιστώντας ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και η Λήδα Μιράντα.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, πέρασε δύσκολες στιγμές: οι Γερμανοί εκτέλεσαν τον πατέρα του, ο ίδιος συνελήφθη, ενώ ο εξοπλισμός του λεηλατήθηκε. Ωστόσο, το 1943 ίδρυσε την «Φίνος Φιλμ», η οποία έγινε ορόσημο του ελληνικού κινηματογράφου.
Ορόσημα στην Καριέρα του
Η «Φίνος Φιλμ» έγινε συνώνυμο της ακμής του ελληνικού κινηματογράφου, με ταινίες που σημάδεψαν την εποχή:
- «Η Αγνή του λιμανιού» (1952)
- «Μανταλένα» (1960)
- «Η Αλίκη στο Ναυτικό» (1961)
- «Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο» (1957)
- «Οι κυρίες της αυλής» (1966)
Το 1964, η Finos Film παρήγαγε την πρώτη ελληνική ταινία με στερεοφωνικό ήχο, «Κορίτσια για φίλημα», ενώ το 1971 εγκαινίασε τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο των Βαλκανίων στην Παιανία.
Συνεργασίες και Ασυνήθιστες Αποφάσεις
Ο Φίνος συνεργάστηκε με τους κορυφαίους ηθοποιούς της εποχής του: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ρένα Βλαχοπούλου, Τζένη Καρέζη, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Ντίνο Ηλιόπουλο, και πολλούς άλλους. Ωστόσο, υπήρξε διστακτικός με ορισμένες προσωπικότητες, όπως η Μελίνα Μερκούρη, την οποία δεν πίστευε ως αστέρα της μεγάλης οθόνης.
Το Τέλος της Διαδρομής
Η τελευταία του παραγωγή, «Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται» (1977), με πρωταγωνιστή τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, σήμανε το τέλος της Finos Film, η οποία είχε ήδη χρεοκοπήσει. Ο Φίνος, παρότι δεν αγαπούσε την τηλεόραση, άφησε πίσω του μια ανεκτίμητη κληρονομιά.
Ο Φιλοποίμην Φίνος, οραματιστής και «πατέρας» του ελληνικού κινηματογράφου, έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιανουαρίου 1977, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του στην τέχνη και την ιστορία του τόπου.
Με στοιχεία από το sansimera.gr